Fördelar och Nackdelar med Sociala Medier -Allt du bör veta!

Fördelar och Nackdelar med Sociala Medier -Allt du bör veta!

Fördelar och nackdelar med sociala medier är ett komplext ämne. Precis som med allting finns både fördelar och nackdelar med sociala medier. Fördelarna kan vara större för en del folk, men nackdelarna kan även vara större för andra. Detta kan bero på hur man är som person, men viktigast av allt, hur man använder plattformen.

Sociala medier är varken bra eller dåligt.

Verkligheten i situationen är att sociala medier i sig inte är dåliga, det är bara en plattform, som du även kan välja att undvika om du skulle vilja.

Det är hur du eller andra människor använder plattformen som kan betraktas som dåligt.

Definiera sociala medier som “bra” eller “dåligt”

Definitionen av “dåligt” kan anses vara allt som orsakar problem, smärta, lidande, etc.

“Bra” är samtidigt sådant som leder till njutning, lycka, förbättrar ditt liv eller ökar ditt välbefinnande.

Människor hävdar ofta att sociala medier antingen är bra eller dåligt, när det i själva verket inte år så enkelt.

Till exempel kan att kolla sociala medier för att hålla sig uppdaterad med nyheter i omvärlden anses vara bra, samtidigt som att sitta och scrolla memes i timmar kan vara dåligt och meningslöst.

Det är då upp till dig att avgöra om du behöver anpassa din användning av sociala medier på ett sätt som gör det bra.

Nedan går vi igenom de främsta fördelarna men även nackdelarna med sociala medier

Utbildning

Sociala medier ger en bredare publik tillgång till resurser som helt enkelt inte var tillgängliga tidigare.

Hur saker byggdes utan YouTube kommer jag aldrig att veta!

Sociala medier har underlättat utvidgningen av mänsklig kunskap från handlingar och ljud (för cirka 200 000 år sedan), till språk (för cirka 50 000 år sedan), till grottkonst (för omkring 35 000 år sedan), till inskription av tabletter och rullning (cirka 5 000 till 6 000 år sedan), boktryckning (cirka 1000 år sedan), röstöverföring (cirka 100 år sedan), världsomspännande interaktion och ögonblickliga svar (nu!).
Den typ av kunskap som finns tillgänglig nu är otänkbar jämfört med även våra närmaste släktingar.

Även om de hade turen att bo nära ett bibliotek eller kände någon med särskild expertis, skulle de fortfarande bara ha haft tillgång till en liten del av de resurser som sociala medier har gjort tillgängliga för oss.

Ju mer tillgång vi har till kunskap och resurser, desto mer utvecklas vi som individer och som art.

Insikt

Du får inte bara tillgång till utbildningsmaterial från sociala medier, du får också inblick i tankar, trender, mode och händelser.

Utan sociala medier hade jag aldrig kunnat uppskatta insikterna från kloka tänkare som Alan Watts och Eckhart Tolle för att hjälpa mig att bekämpa sorg, ensamhet och hjärtsorg.

Jag skulle också ha missat att överväga Elon Musks galna framtid för flerplanetiskt liv och trollhattar.

Sådana insikter ger bra samtal med vänner, var noga med att skilja mellan fakta och åsikter (diskuteras senare).

Kommunikationsbredd

Sociala medier underlättar global kommunikation och är särskilt fördelaktigt om du använder den för att ansluta, eller återansluta, till familj, vänner eller personer med gemensamma intressen.

När det gäller kommunikation utraderar sociala medier gränser och gör avstånd obetydligt. Du kan kontakta nästan vem som helst, var som helst och när som helst.

Detta är en verklig fördel för dem som har långväga relationer, alternativa intressen eller bara är ensamma och vill ha kontakt med nya människor; det ersätter dock inte människa-till-människa-interaktion – ansikte mot ansikte, leende-till-leende, kropp-till-kropp-anslutning – som vi fortsätter senare.

Kommunikationshastighet

Den hastighet med vilken sociala medier möjliggör kommunikation är extremt kraftfull för folkhälsa och säkerhet och realtidsbeslut mellan individer och team.

Meddelanden i realtid gör att människor kan fatta välgrundade beslut snabbt. Det senaste koronaviruset är ett perfekt exempel på detta, även om Elon kan hävda att det fortfarande är för långsamt.

Det hjälper till att sprida nyheter otroligt snabbt

Mer seriöst har sociala medier varit ett utmärkt verktyg när det gäller att sprida information. Oavsett de senaste nyheterna för dagen är du ganska garanterad att höra om det direkt tack vare sociala medier, för det landar på allas flöde.

När brådskande information är inblandad är varje sekund viktigt, så att kunna ta emot nyheter direkt via sociala medier kan göra en enorm skillnad. Särskilt när det krävs snabba åtgärder kan detta sätt att meddela nyheter inte slå.

Det har öppnat helt nya möjligheter för marknadsföring

Om du arbetar med marknadsföring är du säkert glad för att det finns sociala medier.

Sociala medier har helt revolutionerat sättet som en stor andel företag marknadsför sig. Speciellt på Internet.

Det är lättare än någonsin för företag att nå sin målgrupp och marknadsföra dem specifikt genom effektiv målinrikting av annonser med hjälp av plattformar på sociala medier, vilket ökar omvandlingsfrekvensen dramatiskt. Det är mycket mer meningsfullt att rikta sig mot någon baserat på deras beprövade sociala medievanor än att gissa i hopp om att få folk att klicka på dina annonser. Sociala medier har hjälpt till att skapa de mest exakta och exakta riktade annonser någonsin.

Spridning av idéer

Det är inte förvånande att bred, snabb kommunikation gör att idéer kan spridas mycket bredare och snabbare.

Fördelen med detta är att det oundvikligen leder till snabbare globala framsteg och spridning av budskap, idéer, och koncept.

Crowdsourcing på sociala medier är ett bra exempel. Det är nu möjligt för människor att ansluta och samarbeta för att uppnå positiv förändring.

Social jämställdhet

Förbättringen av kommunikation och spridning av idéer möjliggör en mer öppen marknad.

Människor som haft små möjligheter under tidigare generationer har nu en nästan öppen plattform för att visa upp sina färdigheter, produkter och tjänster för en önskad publik.

Med podcasts, videodeling, med mera kan individer nu skapa sin egen mediekanal som tidigare var begränsad till ett fåtal i västvärlden. På sociala medier har alla i princip samma förutsättningar.

Som ett resultat av sociala medier läggs nu mindre tonvikt på var du kommer ifrån och vem du känner för att lyckas, vilket gör färdigheter, passion och driver mycket mer önskvärda egenskaper.

Socialt stöd

Om de används på rätt sätt ger sociala medier en plattform för att ta itu med några av de mest problematiska frågorna i samhället, inklusive självmord, psykisk sjukdom och missbruk.

Communities, bloggar, webbapplikationer, videochattar och plattformar där människor kontaktar experter kan alla hjälpa till att lindra sådana problem.

Forskning tyder på att det är sällsynt att människor som dör av självmord publicerar om det uttryckligen på sociala medier, men det händer och tecken på känslomässig nöd kan upptäckas.

Underhållning

Det råder ingen tvekan om att sociala medier är ett bra ställe att finna underhållning. Du kan bokstavligen hitta allt du är intresserad av, vad du än är intresserad av. Vill du se på videos finns det enorm mängd på YouTube, och vill du se på bilder är Instagram en väldigt bra plattform.

Sociala medier är enormt bra för underhållning och om du vill fördriva tid.

Nackdelarna med sociala medier


Beroende

Sociala mediasidor är avsiktligt gjorda för att vara beroendeframkallande.

Ju fler människor använder en plattform och ju längre tid de spenderar på den, desto mer kan sociala medieföretag tjäna i form av reklam.

Uppmärksamhet och data är de viktigaste råvarorna här och företag i sociala medier är villiga att använda psykologisk manipulation för att få mer uppmärksamhet och data.

Om du inte kan låta bli att ta din telefon var femte minut utan någon uppenbar anledning, vilket påverkar din koncentration, uppmärksamhet, relationer och sociala interaktioner, har du ett problem.

Av någon anledning tas dessa frågor inte lika allvarligt som drogmissbruk, alkoholism eller spel; även om problem med uppmärksamhet, relationer och sociala interaktioner existerar.

När ett missbruk börjar påverka livskvaliteten är det dags att göra en förändring, och det första steget för att ta itu med missbruk är att erkänna att du har en.

Ångest

Förutom att det påverkar koncentrationen och relationerna beror missbruk också på ångest.

I en studie hävdade två tredjedelar av 18-24-åringar (67%) att de faktiskt skulle känna sig nervösa om de inte visste om människor försökte kontakta dem och (72%) skulle oroa sig för det faktum att familj och vänner inte kunde nå dem.

Det här problemet kanske inte specifikt är begränsat till sociala medier, men eftersom mobilkontakt oftast skapas via meddelandeprogram är det ganska relevant!

Om du är borta från din telefon (och därför sociala medier) och du får negativa känslor, som nervositet, är det inte bra.

Ångest är inte bara begränsad till FOMO (Fear Of Missing Out) kutan kan också utvecklas när man använder sociala medier.

Bevis tyder på att sociala medier kan intensifiera känslor av koppling och öka risken för att de yngsta i vårt samhälle lider av problem som ångest, depression, låg självkänsla, ätstörningar och till och med självmord.
Om ungefär hälften av vår ungdom känner sig otillräcklig, orolig eller överväldigad av sociala medier är det kanske dags att utbilda dem (och oss själva) om att göra hälsosamma sociala medier.

Utmattning

Massor av notiser som hela tiden plingar i din telefon kan leda till utmattning. Detta för att du hela tiden blir distraherad och dess a notiser stjäl energi.

Tänk dig hur mycket mental bearbetning du måste ha för att hantera alla många kognitiva distraktioner hela tiden.

Mental energi är en av våra ultimata varor och detta kan störas av sociala medier.

Minnesförlust

En kombination av dålig koncentration, kognitiv utmattning och en källa till universell kunskap i din telefon, påverkar vårt minne negativt och gör oss uppriktigt sagt lata.

Återigen, detta kanske är en större fråga än sociala medier, men det är vanligt att människor inte känner till enkla saker som telefonnummer till familjemedlemmar, födelsedagar etc.

Forskning tyder på att även när människor kan upprätthålla uthållig uppmärksamhet genom att undvika frestelsen att kontrollera sina telefoner, minskar bara förekomsten av sådana enheter den tillgängliga kognitiva kapaciteten, och dessa kognitiva kostnader är högst för de med ett smartphone-beroende.

Slöseri av tid

En annan social media fälla är att scrolla mållöst genom flöden utan avsikt, riktning eller syfte.

När du gör detta är det oftast helt meningslöst och ingenting som tillför någonting till ditt liv. Det är därför som det kan vara, rent ut sagt, slöseri av tid.

Tid och känslor är värdefulla, och sociala medier kan enkelt dränera timmar som du inte kan få tillbaka. Se till att du förstår när du får negativa tendenser och gör någonting åt det omedelbart.

Fysiska problem och fetma

Beroendeframkallande scrollning utan mål och mening genom sociala medier kan leda till en tydlig brist på fysisk aktivitet, vilket i sin tur kan leda till fetma och allvarliga medicinska problem.

Det har också visat sig att konsumtion av ljus från mobila enheter flera timmar före du ska sova påverkar sömncyclerna, sömnkvalitet och energinivåer i flera dagar efteråt.

Dina offline-relationer kan ta skada

Med sociala medier behöver du inte längre lämna huset för att ha “relationer” med folk. Genom att använda sociala medier kan du ha relationer med tiotals, hundratals eller till och med tusentals människor online.

Även om vi är mer kopplade än någonsin verkar det som om vi omedvetet skadar våra personliga interaktioner eftersom sociala medier ofta:

  • Tömmer vår sociala energi,
  • Tar upp dyrbar interaktionstid,
  • Avbryter personliga interaktioner.

Studier har funnit att vi bara har den mentala förmågan att upprätthålla stabila sociala relationer med 150 personer – det är relationer där en individ vet vem varje person är och hur varje person relaterar till varandra.

Det påverkar produktiviteten och uppmärksamheten

Låt oss ta upp vilken belastning sociala medier är för produktivitetsnivåer och uppmärksamhet. Har du någonsin slutat halvvägs genom en uppgift och avbrutit ditt arbete eftersom du kollade sociala medier? Det kommer säkert att hända om och om igen, och det kan verkligen störa din produktivitet.

Föreställ dig vad du kan åstadkomma om du arbetade utan avbrott i några timmar, istället för att ständigt kontrollera din telefon och notiser. Det är sant att detta är upp till den enskilda användaren och inte själva sociala medieplattformarna, men vi behöver verkligen inte fler distraktioner i våra liv.

  • Smartphone-användare är betydligt mer benägna att säga att de skulle känna sig mer fokuserade på vad de gjorde (43% håller med, 24% håller inte med) utan sin telefon och att de skulle ägna mer uppmärksamhet åt vad som händer runt omkring dem (49% håller med , 20% håller inte med).
  • Ungdomar säger sannolikt att de skulle känna sig mer fokuserade (56% av 18-24-åringarna jämfört med 31% av de som är
  • 55 år och äldre) och ägnar mer uppmärksamhet åt vad som hände (63% av 18-24-åringarna jämfört med 45% av de som är 55 år och äldre).

Det hjälper till att etablera orealistiska normer

Ett av de ämnen som diskuteras på senare tid är uppsättningen av orealistiska normer som sociala medier främjar, särskilt när det gäller utseende, men också när det gäller livsstil, rikedom och allmänna förväntningar. Vanliga människor är redan frestade att bara lägga upp höjdpunkterna i deras liv, vilket skapar intrycket att varje aspekt av deras liv är perfekt.

Men med högkurerat bloggareinnehåll som publiceras precis bredvid innehåll från vanliga människor på våra flöden på plattformar som Instagram, är det lätt att gränsen mellan de två världarna blir suddig. Plötsligt eskalerar standarder till en orimlig nivå för vardagliga människor.

Nätmobbing

Sociala medier kan ge en osynlig mantel till dem som deltar i nätmobbning.

Det finns bevis för att människor är mer villiga att straffa och vara taskiga mot andra när de interagerar via nätet än de är när de interagerar ansikte mot ansikte.

Nätmobbning kan vara oavsiktlig eftersom individer inte får den naturliga feedback som de skulle ha från en ansikte mot ansikte-interaktion – röstton, kroppsspråk, ansiktsgester etc. när det kommunicerar online. Därför är det svårare för människor att berätta hur provocerande vissa kommentarer är.

Nätmobbning kan också vara allvarliga avsiktliga handlingar. Detta är ett samhällsproblem. Men kom ihåg att sociala medier mobbar inte människor, det är människorna bakom skärmen som gör det.

Felaktiga fakta (fake news)

Sociala medier är så fyllda av falsk information att du inte vet vad du ska tro.

Felinformation har flera former, inklusive:

Falska rykten, nyheter och information har blivit allt mer vanligt. Speciellt som president Donald Trump har börjat använda uttrycket “Fake news” flitigt. Det är lätt att sprida falsk information på sociala medier och därför är det viktigt att vara väldigt källkritisk.

Medvetna bedrägerier, nätfiske och propaganda

Det här är inte nödvändigtvis ett socialt medieproblem, det är ett samhällsproblem.

Sociala medier är bara en plattform, det är människorna bakom skärmen som fuskar och stjäl. De utnyttjar bara sociala medier som en plattform för detta ändamål.

Falska twitterkonton,  falska kroppar, falska produkter, falska tjänster, falska system, falska fakta och falska nyheter bidrar alla till att människor mår dåligt om sig själva eller resulterar i felinformerade beslut.

Sociala medier tillåter också människor att visa en ofullständig bild av verkligheten, vilket återigen leder till känslor av otillräcklighet, ängslan eller överväldigande eftersom “deras liv är hemskt jämfört med andras.”

Social trygghet

Sociala medier kan äventyra sociala grupper, religiösa grupper, militären, journalister och aktivister.

Till exempel: incheckning med platsbaserade tjänster på sociala medier såsom Facebook kan avslöja känslig vistelseort och äventyra till exempel militär personal och operationer.
Under 2015 och 2016 dödades ett antal bangladeshiska bloggare som publicerade sina tankar om ateism på sociala medier av religiösa fundamentalister som motsatte sig deras inlägg.

Brist på integritet

Sociala medie plattformar tjänar pengar genom reklam och data. För att därför kunna erbjuda annonsörer möjlighet att betala för riktade annonser som når deras målgrupp måste de sociala medieplattformarna potentiella annonsörer måste de samla så mycket information om dig som möjligt.

Oavsett vad du laddar upp till sociala medier, oavsett om det är din bild, adress, jobb, hobbyer, intressen, förhållandestatus och så vidare så lagras lagras allt för att skapa din profil som potentiell kund. Med hjälp av detta kan plattformarna veta vad du gillar och vad du inte gillar, och på så sätt anpassa annonser utefter det.

Regleringen har skärpts kring dataskydd nyligen men det finns ett antal dataskandaler där information har läckt. Och du vet inte var informationen kan hamna.

Bör du använda sociala medier?

Som du ser finns det både fördelar och nackdelar med sociala medier. Det är viktigt att poängtera att sociala medier i sig är inte ”dåligt” utan det är bara en plattform. Om det är dåligt eller bra beror på hur du använder det.

Fortsättningsvis, om sociala medier inte är bra för dig kan du antingen välja att sluta att använda det, eller anpassa ditt användande så att det har en positiv effekt på ditt liv.

Många av de värsta problemen på sociala medier är inte problem med plattformen utan har att göra med mänskliga problem.

Informationen du delar, hur du använder den, grupperna du interagerar med och hur mycket tid du spenderar framför skärmen är helt upp till dig och de bidrar alla till ditt övergripande välbefinnande.

Leave a Reply

Related Posts