Risker med Sociala Medier- Allt du Bör Veta

Risker med Sociala Medier- Allt du Bör Veta

De flesta av oss använder sociala medier i en eller annan form. Även om det inte är något i sig fel med det, kan användning av sociala medier främja ett antal psykologiska problem, såsom missbruk och depression, vilket negativt påverkar din mentala hälsa och känslomässiga välbefinnande. Sociala medier har många fördelar men även vissa nackdelar.

Sociala medieplattformar finns överallt och har breda användningsområden. De ansluter oss till dem vi inte personligen kan vara med. De för oss närmare varandra utan att kosta någonting alls för användaren om du inte väljer att köpa vissa frivilliga förmåner. De kan tillåta röst- och videochattar att göra kontakten mycket mer personlig, men det finns också dolda faror som lurar i dessa applikationer som du kanske inte känner till.

De flesta föräldrar är medvetna om barnrovdjur som lurar på dessa platser. Tyvärr gör dessa typer av webbplatser det otroligt enkelt för någon att ljuga om sin sanna identitet. De kan ändra sin ålder, sitt utseende eller vad som helst om sig själva; de vill hålla sin identitet dold. Många tror att de kan spåras med hjälp av en IP-adress, men företagen är ökända för att vägra att komma in och tillhandahålla den informationen när en situation uppstår.

De kommer att säga att de skyddar användarnas konfidentialitet och befriar sig från allt fel genom att peka på ansvarsfriskrivningen som alla undertecknar men väldigt få läser! De flesta av dessa ansvarsfriskrivningar innebär att den sociala plattformen inte på något sätt är ansvarig för hur användarna av den plattformen väljer att använda den.

I en rationell värld är det rimligt. Dessa plattformar har tusentals, om inte miljoner användare, och det kan vara svårt att jaga ner en användare. Det enda säkra sättet att skydda ditt barn är genom att övervaka vad de gör och vem de pratar med när på dessa webbplatser och genom att utbilda ditt barn om vad man ska vara försiktig med.

I följande artikel kommer du att lära dig om de vanligaste och främsta riskerna med sociala medier som är förknippade med användningen av sociala medier, se vem som är mest utsatt för dessa frågor och ta reda på vad du kan göra för att minska den negativa påverkan som sociala medier kan har på dig.

Vilka är riskerna med sociala medier?

Användningen av sociala medier är förknippad med en ökad förekomst av många negativa känslor och psykiska problem. Forskning visar till exempel att det finns en stark koppling mellan användning av sociala medier och depression, så att de som använder sociala medier mer är mer benägna att drabbas av depression. På liknande sätt är ökad användning av sociala medier också associerad med andra negativa faktorer, såsom låg självkänsla.

Forskning tyder på att detta förhållande är både korrelationsmässigt och kausalt. Det faktum att detta förhållande är korrelationsmässigt innebär att människor som är mer deprimerade, till exempel, tenderar att använda sociala mediasidor mer i första hand, medan det faktum att detta förhållande är kausalt innebär att användningen av sociala mediasidor ökar svårighetsgraden av mentalhälsoproblem i sig (även om orsakssambandet är svårare att fastställa).

Dessutom visar forskning om farorna med sociala medier att dess användning är förknippad med olika andra frågor. Till exempel:

  • Att använda sociala medier kan öka känslor av ångest.
  • Att använda sociala medier kan öka känslor av avund.
  • Att använda sociala medier kan orsaka emotionell utmattning.
  • Att använda sociala medier kan öka stressnivån.
  • Användning av sociala medier kan orsaka sömnproblem och minska sömnkvaliteten.
  • Att använda sociala medier kan komma i vägen för viktiga skyldigheter, till exempel skolarbete.
  • Användning av sociala medier kan leda till olika hälsoproblem som ett resultat av den mentala belastningen som människor upplever när de använder dem.

Sambandet mellan sociala medier och olika negativa psykiska hälsoutfall har lett till användningen av termer som ”socialmediedepression” och ”socialmediaberoende”.

Forskning hänvisade ursprungligen till detta fenomen som “Facebookdepression”, på grund av det inledande fokuset på Facebook som ett socialt nätverk, men den negativa effekten av sociala medier sträcker sig, i varierande grad, till andra sociala mediasidor, såsom Instagram och Twitter.

Dessutom kan vissa problem i samband med användningen av sociala medier sträcka sig till webbplatser som inte uppfattas som rena sociala nätverk, till exempel Youtube eller Snapchat.

Dessutom är några av dessa frågor inte ens begränsade till sociala medier utan är snarare förknippade med internetanvändning i allmänhet. Många av dessa frågor är dock starkast associerade med sociala medier och beteenden som nästan helt är exklusiva för sociala medier. Ett exempel på detta är den negativa effekten av att ta en ”selfie”, som har visat sig öka människors sociala känslighet och minska deras självkänsla.

Dessutom, kom ihåg att även om denna artikel huvudsakligen fokuserar på de psykologiska riskerna med sociala medier, finns det ytterligare typer av faror som är förknippade med sociala medier. Sådana faror inkluderar frågor som är relativt allmänna, såsom exponering för felinformation, kränkning av ens integritet och politisk polarisering, samt faror som spelar en roll i specifika situationer, såsom nätmobbning och förföljelse.

Slutligen är det viktigt att notera att även om det finns betydande bevis som tyder på att användning av sociala medier är förknippade med en rad olika frågor, betyder det inte att användning av sociala medier nödvändigtvis leder till negativa resultat i varje situation. Detta är tydligt i forskning om ämnet som tyder på att användning av sociala medier inte alltid har en negativ inverkan på människors mentala hälsa, tillsammans med forskning som tyder på att sociala medier i vissa fall och på vissa sätt till och med kan vara till nytta. .

Bedrägerier

Nästa mycket verkliga fara är identitetsstöld och bedrägerier. Var alltid medveten om att ingen social media-plattform kommer att få en representant att kontakta dig och be dig om din konfidentiella information eller lösenordet för ditt konto. Om någon kontaktar dig och söker informationen är det troligtvis en bluff och bör rapporteras.

Dessutom borde ingen person kontakta dig för att begära dina bankuppgifter eller något liknande. Återigen, om någon gör det, är det en bluff. Ge aldrig ut personlig information.

Annonser och insamlandet av dina uppgifter

Allt detta är dolda faror, men det finns några andra saker som du kanske inte känner till när du använder dessa webbplatser. Alla dessa webbplatser är utan kostnad, eller mestadels gratis, och ändå ägs det av miljardföretag.

Hur kan dessa typer av företag tjäna så mycket? Svaret är annonsintäkter. Var och en av dessa webbplatser samlar in data om dig varje gång du använder dem. De tittar på vad du gör, vilka andra webbplatser du besöker och vilka tider du använder dem. De övervakar också vad du köper.

På detta sätt kan de erbjuda dig annonser som riktar sig till ditt intresse. Varje gång du klickar på en annons som de presenterar  för dig och köper en produkt på den sida den tar dig till, får den sociala webbplatsen en procentandel av den försäljningen eftersom de skickade dig dit.

Det slutar dock inte där. De visar inte bara annonser. Flera av dessa företag säljer din information till tredje part. Dessutom tillät du dem att göra det när du undertecknade detta när du skapade kontot. Det är därför du ibland kommer att få annonser i ditt e-postmeddelande från till synes ingenstans, och ändå vet de precis vad du letade efter. De vet för att en av de sociala webbplatserna du besöker berättade för dem att du var intresserad av deras produkt.

Ibland letar ett företag efter en viss typ av person. Någon de vet att de kan marknadsföra till. Det beslutet kan baseras på kön, religion, hur mycket pengar du tjänar, var du arbetar och till och med dina sexuella preferenser. Dessa sociala webbplatser sammanställer all denna information och säljer den till relevanta företag, vilket innebär att din information kan säljas till hundratals företag utan att du vet. Hils floden av motbjudande e-postmeddelanden, alla lovande tjänster du inte kan leva utan.

Sociala media risker: beroendeframkallande

Ungdomar är särskilt benägna att bli beroende av internet och sociala medier: i en fas eller ett liv där social kontakt med kamrater spelar en viktig roll för självkänsla och identifiering, likes och strävan om vänskap frestar människor att spendera mer och mer tid framför skärmen.

På samma sätt som ett spelberoende kan den höga känslan när kroppen släpper ut endorfiner bara kännas i en bråkdel av en sekund – när meddelandet visar att du har ett meddelande eller om en vän gillat ditt inlägg. Så snart smarttelefonen är utom synhåll börjar många känna sig obekväma och som om de går miste om det. Det är svårt att föreställa sig en tid då smartphones inte fanns.

Sekretess och mobbning

Medan vissa människor får sin dagliga dos lycka från internet måste många förbereda sig på det värsta när de loggar in på sitt sociala nätverk: de är offer för cybermobbning eller förföljelse.

Detta kan inkludera hot om våld, förtal eller till och med läckande personliga bilder. Offren för förföljare konfronteras ofta med hotfulla meddelanden. Genom att ladda upp foton som alla kan se gör användarna det mycket lättare för potentiella förföljare att få saker att använda mot dig.

Föräldrar bör därför prata med sina barn om farorna med sociala medier innan de tillåter dem att skapa ett konto. Det är särskilt viktigt att fokusera på vikten av sekretessinställningar. Ju mindre personuppgifter som är offentligt tillgängliga desto bättre.

Spridning av personlig information

Om du navigerar på internet lämnar du spår. Den som offentliggör sin tidslinje på Facebook och matar IT jättarna med information om sin ålder, favoritmusik / spel / varumärken etc. kommer att lämna ett digitalt fotavtryck. Du kan läsa det tydligt i de allmänna villkoren:

Facebook har inte bara rättigheterna till alla bilder du laddar upp på plattformen, men det kan också sälja offentlig profildata på (dvs. som ett digitalt underlag) till sina partners. Men många användare ser inte detta som ett problem: trots allt var en fjärdedel av de tillfrågade nöjda med att se personlig reklam baserat på utvärdering av data. Detta gör sökandet efter konsumtionsvaror mycket enklare.

Men alla bör vara medvetna om att detta kan sluta med att dina uppgifter faller i händerna på brottslingar. Dessutom är användare sällan medvetna om hur långt deras data går på nätet. Även om du laddar ner en app har du ofta valet att ge appen tillgång till viss information. Dessa personuppgifter är det som gör sociala medianvändare intressanta för företag – ibland kan du tjäna riktiga pengar genom att sälja denna information eller åtminstone skräddarsy reklam för användaren.

Jämfört med detta är personlig reklam en relativt ofarlig användning av personuppgifter. När så kallade fel personer däremot får tag på dina data är hotet mycket större.

Sociala medietekniker lurar sina offer för att få data eller pengar. De använder olika metoder för att göra detta: som regel antar de en falsk identitet för att få sitt potentiella offers förtroende. Antingen presenterar de sig som någon från myndigheterna (t.ex. någon från en bank eller från regeringen) eller så utger de sig för vänner eller släktingar. De gör detta genom att exempelvis hacka konton och sedan skriva till kontakterna.

Baiting är en speciell typ av socialteknik: leverantörer av förmodligen gratis nedladdningar ber om inloggningsinformation för ditt konto, som de sedan använder för att komma åt din e-post.

Phishing-attacker matar på offrens rädsla och deras förtroende för myndigheter. Till exempel bygger många phishing-e-postmeddelanden sin text och design på de från banker och kända tjänsteleverantörer. De länkar sedan till webbplatser som liknar de hos respekterade myndigheter. Om du anger dina bankuppgifter där kommer de att vidarebefordras direkt till internetbrottslingar. En annan möjlighet är identitetsstöld där förövarna gör affärer eller begår brott under ditt namn.

Offentligt innehåll kan ses av alla – inklusive din chef

Letar du efter ett nytt jobb eller har du just lärt känna ditt livs kärlek? Sociala medier erbjuder många möjligheter att lämna intryck på andra – både positiva och negativa. Bra 75% av HR-cheferna får sitt första intryck av applikationer genom att kolla in Facebook och andra sociala medieplattformar.

Om du bestämde dig för att lägga ut bilder av dina galna fester tillgängliga för allmänheten kommer detta att minska dina chanser att få jobbet. Dessutom, om det finns många statusar där du skriver olämpliga saker kan det också hindra dina chanser. Men fortsättningsvis kan utpressare eller personliga fiender kan enkelt sprida inlägg online för att skada ditt rykte. Dessa faror i sociala medier sträcker sig från ärekränkning till hämndporr.

Även om dessa plattformar har uppfört regler och moderatorer till hands för att radera inlägg som bryter mot dessa regler, kan de inte alltid reagera direkt. på grund av det stora användarantelt. I sådana fall kan offren bara hjälpas genom att dokumentera vem som hade tillgång till relevanta uppgifter och sedan gå till polisen.

Kontohackning. Ditt företags varumärke är ständigt föremål för online-granskning, och det sista du behöver är en hacker som äventyrar integriteten hos din produkt eller tjänst.

Det minsta misstaget i din användning av sociala medier kan leda till misstro från dina kunder. Stora företag har blivit offer för hotet från online-hackare. Till exempel hackades Burger Kings Twitter-sida 2013, med skadliga inlägg som nådde mer än 80 000 följare innan de återfick kontrollen.

Även om dessa typer av säkerhetsintrång är ett mycket verkligt hot, kan företag skydda mot cyberinvasioner genom att uppdatera sina lösenord och skapa ett centralt ledningssystem med inbyggda brandväggar för sina sociala mediesidor. Företagen bör också överväga att utföra riskbedömningar för sociala medier för att upptäcka brister i deras säkerhetssystem och hålla oönskade inkräktare ute.

Leave a Reply

Related Posts