Så Identifierar du ett Fake Instagramkonto!

Så Identifierar du ett Fake Instagramkonto!

Vill du lära dig identifiera fake instagramkonton/konton med falska följare?

Du är antagligen redan medveten om att det finns falska Instagram-konton på Instagram.

Och Instagram arbetar hårt för att motverka detta. Eftersom Instagram har växt enormt i popularitet genom åren, så har betydelsen av att ha många följare på Instagram ökat också. Att ha följare betyder idag prestige och respekt och att se mer populär framför andra människor.

Men inte alla vet hur de bör arbeta strategiskt för att på ett autentiskt växa sina följare, men istället beslutar de att ta genvägen. Och det är inte bara några fåtal personer som köper falska följare på Instagram.

Idag köper stora företag, influencers och alla slags människor följare på Instagram, trots att det har många negativa sidor. Med den ökade efterfrågan på falska följare måste utbudet av följare från de människor som säljer dem vara där, och de följare som säljs är exakt det: falska.

Därför kommer du i den här artikeln att lära dig att upptäcka ett falskt Instagram-konto, vare sig det är för att se om kontot som just började följa dig var falskt eller att identifiera om någon du känner har många falska följare.

Vad är ett fake Instagram-konto?

För det första, låt oss börja med grunderna.

Ett fake Instagram-konto kan vara ett antal saker.

Normalt är ett falskt Instagram-konto ett konto som inte tillhör en specifik person men skapas istället av andra skäl än att dela personliga saker och engagera sig med vänner. Med andra ord vad Instagram faktiskt är till för.

Normalt skapas de falska Instagram-kontona för ett affärsändamål för att börja följa konton eller ta kontakt med konton som betalar för deras tjänster, såsom Instagram-följare, likes och kommentarer.

Genom att köpa dessa saker kan människor öka sina nummer på Instagram och därmed se mer populära ut. Och många gör detta genom att köpa följare eller tjänster från företag som skapar dessa falska Instagram-konton.

Och trots vad vissa tjänster säger, är kontona som börjar följa när du köper dem inte riktiga konton som tillhör riktiga människor, utan snarare falska konton skapade på ett sätt att för att se ut som en riktig person och se äkta ut.

På Instagram har ämnet för falska konton varit mycket diskuterat. Människor som kallar sig influencers har identifierats som att de har köpt ett stort antal följare och ökat sina nummer för att få dem att se mer inflytelserika ut än de faktiskt är och kändisar som Akon har också identifierats som att de har köpt ett stort antal falska Instagram-följare.

Nu är ett falskt Instagram-konto inte ett konto som har köpt falska följare, utan snarare de falska kontona som skapas för det enda syftet. Att identifiera konton som har köpt falska följare är en helt annan historia.

Nu är falska följare inte bara på Instagram utan överallt. De är på Facebook, Twitter, Tumblr och så vidare. Eftersom sociala medier har fått en viktigare roll i samhället har fler människor börjat titta på andra människors närvaro på sociala medier av olika skäl. Att ha en etablerad sociala medie närvaro kan därför i dagens samhälle med effekterna av sociala medier vara som att ha ett bra CV.

När folk frågar ”hur man kan upptäcka ett falskt Instagram-konto”, vill de kunna identifiera om kontona som följer dem är riktiga eller inte. Eftersom de vet vikten av att ha en engagerad och äkta följarbas på Instagram vill de ofta städa upp i sin följarbas för att bara ha riktiga människor som följer dem.

Om frågan ställs annorlunda, till exempel “hur ser jag när någon köper falska följare”, är tillvägagångssättet och svaret lite annorlunda.

Anledningen är att metoden för att identifiera när någon köper falska följare lite annorlunda, men inte helt annorlunda från att upptäcka ett falskt konto. Med andra ord, att upptäcka ett falskt Instagram-konto handlar om att identifiera bottar, men att hitta någon med falska följare handlar om att upptäcka de människor som köper följarna.

Det finns en skillnad där, och i det här inlägget kommer vi att fokusera på att identifiera de falska kontona.

Hur man identifierar ett falskt Instagram-konto

Det finns ett antal sätt att avslöja ett falskt Instagram-konto.

Här är sätten för att upptäcka ett falskt Instagram-konto:

1. Profilfotot ser inte realistiskt ut, det visar ofta en vacker flicka eller pojke

Eftersom de falska kontona försöker se mänskliga ut kommer de givetvis att använda en profilbild av en riktig människa. Ofta kan du direkt se att profilbilden de använder är ett foto som ingen riktig person skulle använda som sin profilbild. Foton är ofta bilder av en pojke eller flicka som är “snygga” för att göra kontot mer tilltalande.

2. Konstiga inlägg

Något som är universellt för alla falska konton är att de har väldigt konstiga inlägg i sitt flöde – inlägg som ingen riktig person skulle ladda upp. Ofta är deras flöde full av selfies, och för det mesta matchar den personen inte ens personen i sin profil. Det är inte helt ovanligt att selfies de delar inte ens är av samma person.

Flödet med ett falskt Instagram-konto kan också innehålla vackra bilder som ser ut som de har tagits av en professionell, och sedan är resten av bilderna av helt fruktansvärd kvalitet.

Dessa konton har ofta en kombination av mycket högkvalitativt och mycket amatörinnehåll, och detta är ett uppenbart tecken på ett falskt konto.

3. Majoriteten av inläggen delades under kort tid

De människor som odlar dessa Instagram-konton är mycket strategiska för sitt arbete. För effektivitet skapar de Instagram-konton, ställer in profilen, laddar upp några bilder för att se äkta ut och skjuter sedan ut dem i världen för att tjäna pengar på dem (när de säljs som en följare till någon).

För att upptäcka ett falskt Instagram-konto, gå därför igenom kontots inlägg och titta på när inlägget laddades upp. Om de laddades upp under en kort tidsram kan det vara är det en indikation på att de är ett falskt Instagram-konto.

4. Antalet följare är mycket större än antalet följare

Detta är förmodligen det vanligaste sättet att upptäcka ett falskt Instagram-konto. Kom ihåg att dessa falska konton skapas av en anledning: att säljas som följare till personer som köper följare. Som sådan skapas de falska Instagram-kontona för att följa människor. Det betyder att de så småningom kommer de att följa massor av människor. Många gånger följer kontona det maximala antalet konton du kan följa, vilket är 7 500 personer.

Och om de inte följer 7 500 personer kan de vara väldigt nära, alltså tusentals. Dessutom följer många falska konton också varandra för att se mer äkta ut. I själva verket skapas inte alla falska Instagram-konton i syfte att följa människor som med sin tjänst. Vissa är skapade för att följa andra falska konton i ett försök att göra dem ser mer äkta ut.

De flesta konton kommer aldrig nära att följa det antalet konton, men det är inte att säga att alla som följer 7 500 personer är falska Instagram-konton. För att dra en slutsats måste du faktorer in ett antal indikationer och observationer, och det är därför vi går vidare till nästa punkt.

5. Titta på när deras första inlägg delades

Tjänsterna som tillhandahåller falska följare skapar falska Instagram-konton i en hög hastighet. Det beror på att Instagram arbetar hårt mot falska konton och bottarga och kommer att radera dem så fort de får chansen. Det är därför många av de falska Instagram-kontona du ser kommer att vara väldigt färska, skapade för inte så länge sedan.

För att studera detta, titta på deras första inlägg och se när det delades. Om det skapades nyligen kan det vara ett tecken på att de är ett falskt Instagram-konto, men kom ihåg att titta på ett antal andra faktorer innan du drar några slutsatser.

7. Få bilder delade

Folk följer Instagram-konton eftersom de är intressanta och har något intressant att visa. På Instagram innebär detta innehåll. Du ser sällan konton med bara några inlägg på Instagram med massor av följare, såvida inte kontot tillhör en kändis. Naturligtvis är detta bara möjligt att identifiera om det falska kontot faktiskt har många följare.

Anledningen är att dela ett inlägg på Instagram tar tid och ansträngning, och de tjänster som skapar dessa konton vill effektivisera sin process så mycket som möjligt för att tjäna mer pengar, och det innebär att bara dela några får bilder för att få kontot att se någorlunda äkta ut.

Så om du tittar på deras låga antal inlägg tillsammans med det faktum att de inlägg som de har delat är väldigt konstiga kan du antagligen dra slutsatsen att kontot är falskt.

8.Höga följarantal och lågt engagemang

Det är inte bara människorna som köper falska Instagram-följare som har ett stort antal följare. Ofta ser du också falska konton med några tusen följare för att få dem att se mer trovärdiga ut.

Men saken är, eftersom alla deras följare är fler bottarga och falska konton. Detta innebär att de kommer att ha massor av följare, men ett mycket lågt engagemang på sina inlägg. Detta är också ett sätt att upptäcka om en person har köpt falska följare eftersom de falska kontona inte kommer att interagera med dina inlägg (såvida du inte köper den tjänsten också, men de flesta inte gör det).

Om du ser ett konto med tusentals följare men bara några få likes och kommentarer (om några) finns det en stor röd flagga om det kontot. Riktiga människor som följer ett konto på Instagram eftersom de verkligen är intresserade av det de delar interagerar och engagerar sig i kontona som de följer.

9. Plötslig ökning av följare

Om ett konto dramatiskt ökar antalet följare kan det bero på att kontot är falskt och tillhör en följartjänst och får följare från alla andra falska konton för att se mer riktiga ut.

Med Instagram som konsekvent och aktivt raderar falska konton tenderar ett vanligt tema för kontona att förvärva falska konton (inklusive bottarga själva) att förlora en hel del följare över tid.

10. Följare vs följer

Det är ingen hemlighet att falska konton skapas för att följa andra konton. Detta, som nämnts, leder till att de ofta når det maximala antalet konton som man kan följa. En normal följare till att följa relation är 1: 1 eller mindre, men falska konton på Instagram följer ofta betydligt mer än så, och de tenderar att ha mycket färre följare än de följer.

11. Lågkvalitet / tomma  profiler

Eftersom det dock tar tid och energi att skapa ett Instagram-konto på rätt sätt, ser du aldrig falska Instagram-konton med perfekt optimerade profiler.

Av denna anledning går det ofta fort för det tränade ögat att upptäcka falska Instagram-konton. Många falska Instagram-konton lämnar bara sina profilbeskrivningar tomma, många inkluderar bara en eller några få emojis, och andra skriver bara något konstigt för att se äkta ut.

Använd verktyg för falska Instagram-följare


Om du vill lära dig att identifiera ett falskt Instagram-konto för att ta bort dem från dina egna följare så att du kan få en högre engagemangsgrad och en mer engagerad och relevant följarbas, är det bästa sättet att identifiera falska konton som följer dig att använda olika verktyg.

Det finns ett antal verktyg där ute som aktivt går ut och letar upp kontona som följer dig för att ge dig en lista över de falska så att du sedan kan ta bort dem.

Socialblade

Socialblade är ett av de mest populära verktygen för att titta på misstänkt Instagram-aktivitet. Med det här onlineverktyget kommer du att kunna följa tillväxten av ett visst konto och genom att göra det kan du identifiera alla konstiga beteenden eller händelser på ett konto som kan hjälpa dig att se om de är falska eller inte.

Influencer marketing hub

Influencer marketing hub har skapat ett Audience Credibility Checker Tool som inte specifikt skapats för att upptäcka falska Instagram-konton, men det är en Audience Credibility Checker som kontrollerar trovärdigheten för publikens engagemang. Till exempel indikerar en hög poäng inte nödvändigtvis “riktiga följare” – kontot kan fortfarande ha köpt falska följare, engagemangsgraden kan vara mycket låg men de få engagemangen verkliga och därför kan kreditpoängen fortfarande vara över 80. Om kontot du antar är falskt får en låg poäng, bör du vara lite skeptisk.

Hype-auditor

Detta är ett bra verktyg för att kontrollera dålig lågt engagemang (vilket ofta är tecken på ett falskt konto).

Slutligen..

Som skrivet av en av våra läsare: Ett bra sätt är att ladda ner (eller ta en skärmdump) av en av bilderna, särskilt de som är mer igenkännliga, dvs. en med ett visst landskap eller något liknande), gå till google bilder (för skrivbordet , inte från telefonen) och dra bilden till sökrutan. Då kommer du troligtvis att upptäcka att dessa bilder är tillgängliga online eller till och med används för massor av IG-konton. Alltså att de helt enkelt är stulna.

Slutsats

Under åren har bottar på Instagram vuxit till att bli mer sofistikerade och mer diskreta, men när du vet vad du ska leta efter är det inte så svårt att identifiera dem. För att upptäcka fake Instagram-följare finns det en hel rad saker att titta på. Du kan inte dra slutsatsen efter att ha bara en faktor som passar beskrivningen av ett falskt konto, men när du har ett antal faktorer som matchar egenskaperna hos ett falskt konto är det när du kan börja dra slutsatser.

Leave a Reply

Related Posts