Länka på Instagram? Såhär Delar du en Länk på Instagram

Hur Länka på Instagram? Så Delar du en Länk på Instagram!

Om du använder Instagram har du säkert någon gång velat dela en länk på plattformen av olika anledningar. Du kanske vill dela med dig av en rolig video, eller en intressant nyhetsartikel. Eller kanske vill du länka till din senaste nysläppta produkt.

Till skillnad på Facebook är det svårare att dela en länk på Instagram, och det finns ett antal begränsningar. Men det är inte omöjligt. Du måste bara se till att göra det på rätt sätt. I denna artikel går vi igenom de olika sätten som du kan länka på Instagram.

Lägg till en länk i din profil

Det mest populära och enklaste sättet att dela en länk på Instagram är via din profil (bio). Oavsett om du har ett personligt eller privat konto kan du alltid dela en klickbar länk här. Många företag delar sin hemsida i sin profil, andra uppdaterar sin länk mer regelbundet, till exempel i samband med kampanjer etc.

Lägg till en länk till bildtexten

Tyvärr är det fortfarande inte möjligt att inkludera klickbara länkar i inlägg på Instagram. Med detta menas klickbara länkar i beskrivningen av ett inlägg. Det är fullt möjligt att dela en länk men problemet är att de inte blir klickbara. Men om du vill göra det lättare för dina följare kan du skapa korta länkar som är lätta att söka efter. Antingen kan du se till att länkarna blir korta när du skapar dem, eller så kan du använda en länkförkortningstjänst som Bit.ly. Dessa tjänster gör det lättare för dina följare att komma ihåg och besöka länken du delat.

Lägg till en länk till din Story

Vissa företag kan använda en så kallad “swipe up”-länk till deras Instagram-stories. Stories är synliga i 24 timmar, vilket gör dem bra för att dela länkar till tidskänsligt innehåll om tillfälliga kampanjer, giveaways, evenemang osv. Notera dock att för att kunna dela en “swipe up” länk behöver du ha minst 10.000 följare samt ha ditt konto inställt som företagskonto.

Lägg till en länk till produkter

Instagram har introducerat “shopping” funktionen vilken tillåter dig att länka till produkter i dina bilder genom att “tagga” dem.

Varje länk i ditt inlägg leder till en specifik produkt. Observera att produkten måste vara fysisk! Att använda dessa länkar kräver en produktkatalog i Facebook, och du behöver en företagsprofil på både Instagram och Facebook.

Klickbara länkar i sponsrade inlägg och stories

Om du har en Instagram-profil är det möjligt att marknadsföra inlägg och berättelser. Alltså att du marknadsför inläggen via Instagram annonser.

Detta ger dig inte bara möjlighet att nå en större publik, du kan också lägga till en klickbar länk till bildtexten för dina inlägg eller berättelse. Något som inte är möjligt med organiska inlägg eller berättelser.

Kan man dela länkar på Instagram?

Ja, det går att dela länkar på Instagram. Men det är begränsat till viss typ av konton, för att kunna lägga en länk i en vanlig instagram post måste du ha ett konto som är kopplat till en Facebook-sida. Länkar kan också läggas i Instagrams Stories, genom att använda funktionen “Swipe-up” om ditt konto har minst 10 000 följare eller om du har verifierat kontot. Länkar i Instagram bios också möjligt.

Hur gör man en länk på Instagram story?

För att lägga till en länk i en Instagram Story, följ dessa steg:

 1. Öppna Instagram och gå till din profil.
 2. Klicka på knappen “Skapa” för att skapa en ny Story.
 3. Lägg till innehåll till din story, som t.ex. bilder eller videoklipp.
 4. När du är redo att lägga till länken, tryck på länken ikon på skärmen, det ser ut som en kedja.
 5. Skriv in eller klistra in länken du vill dela och klicka på “Gör länken klickbar”
 6. För att testa länken, swipa upp på storyn.

Observera att för att kunna använda “Swipe-up” funktionen så krävs det att ditt konto har minst 10 000 följare eller om du har verifierat kontot.

Varför kan jag inte dela inlägg på Instagram story?

Det finns flera skäl till varför du kanske inte kan dela ett inlägg i din Instagram Story:

 1. Du har inte den senaste versionen av Instagram: för att kunna dela ett inlägg i din Story måste du ha den senaste versionen av Instagram installerad på din enhet.
 2. Du har inte tillåtelse från användaren: för att kunna dela ett annat användares inlägg i din Story, måste användaren ha aktiverat tillåtelse för det i sina inställningar.
 3. Kontot är privat: om det inlägg du försöker dela kommer från ett privat konto, kommer du inte att kunna dela det i din Story.
 4. Du är blockerad: om du är blockerad av användaren som äger inlägget, kommer du inte att kunna dela det i din Story.
 5. Din funktion för att dela inlägg i story är temporärt avstängd: det kan finnas fall att Instagram temporärt avstänger funktionen för vissa användare, detta kan bero på olika skäl som exempelvis missbruk eller policybrott.

Kan inte klicka på länkar Instagram?

Det kan finnas flera orsaker till varför du inte kan klicka på länkar i Instagram:

 1. Länken är inte korrekt formaterad: om länken inte är formaterad på rätt sätt kan den inte klickbar. Se till att länken börjar med “http” eller “https” och att den inte innehåller några mellanslag eller specialtecken.
 2. Länken är inaktiv: om länken inte längre är aktiv, kommer den inte att fungera och du kommer inte att kunna klicka på den.
 3. Webbplatsen är blockerad: vissa webbplatser kan vara blockerade av Instagram, i så fall kommer länken inte att vara klickbar.
 4. Din enhet är inte uppdaterad: om din enhet inte har den senaste versionen av Instagram kan du ha problem med att klicka på länkar.
 5. Du har en VPN på: VPN kan ibland orsaka problem med länkar, prova att stänga av VPN och testa igen.
 6. Din webbläsare är inte uppdaterad: om din webbläsare inte är uppdaterad kan det orsaka problem med länkar, så se till att din webbläsare är uppdaterad.

Om du fortfarande har problem med att klicka på länkar efter att ha följt dessa steg, kan du försöka logga ut och in från Instagram eller starta om din enhet för att se om det hjälper. Det kan också vara en god idé att kontakta Instagrams kundtjänst för mer hjälp.

Leave a Reply

Related Posts