Så Får du Kunder Med Influencer Marketing

Jultomten är en av de mest populära påverkarna i den västra världen. Barn och föräldrar pratar om honom. Varje barn vill se jultomten.

Coca-Cola har använt tomten för att marknadsföra sitt varumärke sedan 1920-talet. Och vet du vad? Han ökar alltid deras försäljning.

Olika varumärken har använt influencer marknadsföring under mycket lång tid. Och det fungerar fortfarande idag. Även om det har förändrats mycket är det fortfarande nästan samma sak. När en känd eller omtyckt figur rekommenderar ett varumärke, tenderar folk att också vilja testa.

Influencer-marknadsföring har blivit digital. Det finns influencers på varje plattform online. Det finns influencers på plattformar som Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, etc.

Även om det finns många influencers på nätet, betyder det inte att alla är likadana. Vissa influencers har mer stjärnstyrka för att driva försäljning till ditt företag än andra.

Så gå inte bara och jobba med vilken influencer som helst. Detta är ett viktigt beslut som kommer att påverka hur effektiv din kampanj blir.

En influencer behöver inte vara en kändis för att driva mycket försäljning. Han eller hon behöver bara ha ett anständigt antal följare och ha inflytande över sin följarbas.

Tänk inte på stora namn och kändisar med miljoner fans eller hundratusentals följare. En studie fann att “sweet spot” är 100 000 följare när du letar efter en influencer som skulle vara effektiv för ditt varumärke.

Det finns minskade prestandaavkastningar för påverkare som överstiger “sweet spot” på 100 000 följare.

Influencers som har 100 000 följare eller mindre är ditt bästa alternativet om du arbetar med en låg budget. Över detta blir risken att kostnaderna för samarbeten blir för höga.

Detta är en influencer-marknadsföringsguide som du behöver för att lära dig allt du behöver veta för att planera och genomföra en framgångsrik marknadsföringskampanj med influencers.

Vad är Influencer Marketing?

För att skapa en effektiv influencer-marknadsföringskampanj måste du veta vad den innebär.

Influencer-marknadsföring utnyttjar räckvidden för en befintlig influencer som har byggt upp ett stort efterföljande och starkt varumärkesansökan i en viss nisch för att stödja ditt varumärke, stödja din produkt eller skapa samarbete med avsikt att öka varumärkesmedvetenheten och driva försäljningen.

Den perfekta influencern bör gilla din produkt eller tjänst redan innan dem marknadsför den till sina följare. När en influencer delar en produkt eller tjänst med sina fans, vad de gör är att garantera den och rekommendera den.

Om följare blir besvikna, kommer influencerns rykte att drabbas negativt. Fans kanske inte litar på den influencern igen.

Så en stor influencer säkerställer att produkten eller tjänsten de rekommenderar är utmärkt och av hög kvalitet. De är övertygade om att det hjälper sina följare innan de delar dem med dem.

Influencer-marknadsföring skiljer sig mycket från traditionell marknadsföring. I traditionell marknadsföring riktar du dig direkt till marknaden. Du kan rikta dig till och nå dem med innehåll eller annonser.

När det gäller influencermarknadsföring är det du gör att bygga relationer med influencers. Du lockar dem att prova din produkt eller tjänst gratis. Om de tror att det kommer att ge enormt värde till sina följare rekommenderar de det.

Varför prova influencer marknadsföring?

Med influencer-marknadsföring kan du bygga ett välkänt varumärke på kort tid.

Du bygger inte en publik från början för att sälja din produkt eller tjänst. Du utnyttjar den relation som influencers har med sina följare.

När du utnyttjar denna relation på rätt sätt kan du bygga ett lönsamt och framgångsrikt företag inom ett år.

Nedan följer några anledningar till att du bör pröva influensermarknadsföring i enlighet med den traditionella marknadsföringsmetoden.

Folk litar på människor

Folk litar inte på företag. De litar på människor.

Det är därför du ser märken som Nike och Coca-Cola använda influencers för att marknadsföra sina produkter. De vet att om människor litar på dessa influencers kommer de att köpa sina produkter.

Det är därför du sannolikt läser produktrecensioner innan du köper en produkt. Amazon vet detta ganska väl. Det är därför de uppmuntrar köpare att lämna recensioner på Amazon.

Konsumenterna vill läsa autentiska recensioner

Sociala medier är ett annat ställe som folk går till för rekommendationer innan de köper en produkt eller tjänst. Användare av sociala medier vill veta vad deras vänner och familj säger om en viss produkt eller tjänst innan de köper den.

Influencers är människor också. Skillnaden mellan dem och vanliga användare av sociala medier är att de hade lagt tid att bygga en publik. Deras följare litar på och respekterar dem.

Vissa influencers har arbetat i 2 – 5 år för att bygga relationer med sina följare. Så deras följare har känt dem under en tid.

De skulle inte vilja rekommendera en falsk produkt eller tjänst av låg kvalitet till sina följare. De värdesätter deras relation med sina följare högre.

Och deras följare vet detta, varför de är villiga att köpa alla produkter eller tjänster som dessa påverkare rekommenderar.

Influencers vet vad deras följare vill ha

Om en influencer inte gillar din produkt eller tjänst av någon anledning, betyder det verkligen att deras följare inte gillar den av det skälet också.

Influencers vet vad deras följare vill ha. De vet deras följares behov. De känner till innehållet de engagerar sig i.

Så att utveckla en relation med en influencer är ett snabbt sätt att veta om konsumenterna skulle acceptera din produkt eller tjänst.

Genom att kommunicera med influencers får du massor av insikter om din målmarknad. Du kan använda en influencer-plattform för att lära, observera, mäta och analysera framtida beteenden.

Så det snabbaste sättet att lära sig om dina ideala kunder är genom influencers. De har viss information som kommer att berätta några saker du behöver veta om marknaden.

Du får fler kunder

Influencer-marknadsföring är en form av muntlig marknadsföring.

Det finns miljarder användare på sociala medier i världen. De människor som kan vara intresserade av din produkt följer några influencers.

Så när en influencer delar din produkt eller tjänst med sin publik, skulle människor som inte har sett ditt företag tidigare bli medvetna om den.

De kan kolla in det genom att besöka din webbplats. Och när en kund besöker din webbplats och ger dig deras e-postadress blir de en lead.

Ju fler besökare du har på din webbplats, desto fler leads får du. En enda Tweet om ditt varumärke på Twitter kan skicka tiotusentals besökare till din webbplats och hjälpa dig få fler potentiella kunder.

1. Länk till din webbplats

Du kan be en influencer att länka till din webbplats i ett stycke som marknadsför din produkt eller tjänst. Sponsrat innehåll är ett exempel på detta.

Beroende på avtalet kan du eller influencern skapa innehållet. Innehållet kan vara ett blogginlägg som utbildar och underhåller påverkarens publik.

Någonstans i inlägget kan en länk peka på din webbplats tillsammans med en uppmaning.

SEMrush, ett företag som säljer digitala marknadsföringslösningar, publicerade till exempel ett sponsrat inlägg i Search Engine Journal. Inlägget marknadsför strategiskt lösningar från SEMrush.

Vad du vill att en influencer ska göra beror på dig. Men observera att allt du ber en influencer göra ska känna sig naturlig. Kanske, något de kunde ha gjort själva.

Här är några saker som påverkare kan göra för att växa ditt företag:

2. En influencer kan skriva om dig

I det här scenariet ber du en influencer att granska din produkt eller tjänst.

Influencern kan också jämföra din produkt eller tjänst med dina konkurrenter. Om din produkt eller tjänst är bättre än dem, bör påverkaren skriva hur och varför. Utsikterna skulle vilja veta.

Att få recensioner som detta från influencers ökar din försäljning.

3. Be en influencer att publicera på din webbplats, sociala medier eller tala vid ditt evenemang

Vissa influencers är villiga att gästposta på din webbplats. När de gör det kommer de att dela det med sina följare på sociala medier.

Deras följare måste besöka din blogg för att läsa vad de skrev. Det här fungerar bra om influencern skriver mycket på sin blogg, och de har många läsare och följare på sociala medieplattformar.

Om influencern är aktiv på sociala medier, kan du be dem att göra en “takeover” på dina sociala medier. Influencern tar över ditt konto och delar saker med dina följare. De meddelar detta i förväg till sina följare.

När de gör det kommer deras följare att komma till ditt sociala mediekonto för att se vad påverkaren delar på det.

Du kan också bjuda in en influencer att tala vid ditt evenemang. Detta fungerar bra för företag som regelbundet är värd för evenemang för sina kunder.

Påverkaren berättar sina följare om händelsen. Vissa av dem kan delta i den för att se påverkaren tala.

4. Marknadsför ditt företag vid ett evenemang

Vissa influencers får inbjudningar att tala vid evenemang regelbundet. När de pratar vid dessa evenemang nämner de ibland företag, produkter och tjänster som de använder.

De kan nämna dig vid en av dessa händelser om det inte är tillåtet eller oacceptabelt. Det hjälper till att öka medvetenheten om dina produkter och tjänster.

5. Dela inlägg eller uppdateringar om ditt företag på sociala medier

De flesta influencers pratar om olika företag, produkter eller tjänster som deras följare kan vara intresserade av. Du kan nå en influencer att dela ditt företag också. Naturligtvis kan du behöva betala en avgift för det.

Inlägget kan vara en text, video, bild eller en infograf.

Observera att det finns några riktlinjer som påverkare måste följa när de delar märkesinnehåll på sociala medieplattformar. Varje plattform har sina riktlinjer för inlägg. Du kanske vill läsa den innan du betalar en influencer.

Steg-för-steg-guiden för att bygga starka förhållanden med influencers

Nu när du helt förstår vad influensermarknadsföring betyder är det dags att börja bygga relationer med rätt influencers för att marknadsföra ditt varumärke.

Så vad är det första steget?

Steg 1: Definera dina mål för att göra influencermarknadsföring

Detta steg är avgörande för framgången för din influencer-marknadsföringskampanj. Innan du kontaktar någon influencer bör du veta vad du vill uppnå med influencer-marknadsföring.

Nedan följer några mål:

 • Nå en målgrupp som behöver din produkt eller tjänst
 • Kör riktad trafik till din webbplats
 • Bygg din e-postlista med kvalificerade leads
 • Skapa intressant märkesinnehåll som folk läser
 • Skapa engagemang runt ditt märke eller produkt
 • Generera autentiska produktrecensioner
 • Få mer försäljning

Ditt mål kan vara annorlunda än ovan. Och du kan ha ett eller flera mål.

När du har valt ditt mål för att göra influensermarknadsföring är det dags att gå till nästa steg.

Steg 2: Beskriv din perfekta influencer

Ha en tydlig beskrivning av vilken typ av influencer du vill ska marknadsföra din produkt eller tjänst. Varje influencer som finns där ute är inte en bra match för ditt företag.

Se till att din målgrupp följer och litar på denna influencern innan du kontaktar dem.

Varje influencer du kontaktar måste:

 • Dela innehåll av hög kvalitet med sina följare regelbundet
 • Samarbeta med sina följare
 • Har en stor och en engagerad följare med massor av likes och kommentarer om allt innehåll de publicerar
 • Var sanningsenlig i deras tal och beteende
 • Delar innehåll relaterat till ditt varumärke
 • Kom ihåg att antalet följare en influencer har spelar ingen roll så länge det är över 10 000. Jag rekommenderar att påverkaren har följande mellan 10.000 – 100.000.

Var uppmärksam på antalet engagemang som deras inlägg får. Om deras inlägg inte får något liknande eller dela och kommentera, bör du inte kontakta dem.

Steg 3: Samarbeta med en influencer som passar ditt märke

Det finns massor av influencers där ute. Men få av dem passar ditt märke.

Människor följer influencers för tips, recensioner och trender de delar. Så det är vanligt att en influencer håller sig vid vissa ämnen som hälsa, fitness, underhållning, teknik etc.

Och kom ihåg att vissa influencers kan spendera mer tid på en viss plattform på sociala medier än andra.

Till exempel kan en Instagram-influencer inte ha mycket efter på Twitter eller Facebook. Så du bör bara samarbeta med sådana influencers på Instagram.

En influencer kan också spendera mycket mer tid på att blogga än att göra sociala medier.

Till exempel kan en influencer få 100 000 besök på sin blogg och ha 2 000 följare på Instagram. För denna influencer kanske du vill skapa ett sponsrat inlägg på deras blogg istället för att be dem dela ditt innehåll på Instagram.

Se till att påverkarens följare är dina möjligheter. Till exempel, om följarna är pappor och dina kunder är tonåringar, borde du inte arbeta med den influencern.

Att hitta rätt influenser är den svåraste delen. Du kan behöva använda olika sökord på Google och olika sociala medieplattformar som dina kunder använder. Den här delen kommer att ta lite tid, men det är den mest givande delen.

Steg 5: Spåra och analysera dina KPI: er (Key Performance indicators)

Viktiga resultatindikatorer (KPI) är de mätvärden du spårar för att se hur bra din kampanj klarar sig.

Till exempel, om ditt mål är engagemang, vill du se till att du når antalet likes och kommentarer du ställt in för kampanjen.

Och om ditt mål är att öka försäljningen, vill du också se till att influencern hjälper dig att få ett stort antal kunder.

Spåra och analysera alltid dina KPI: er. Det är så du vet om influensermarknadsföring fungerar för ditt företag eller inte.

Och det är allt! Du kan använda influencer-marknadsföring för att öka medvetenheten om ditt varumärke och öka försäljningen. Den här artikeln är den kompletta marknadsföringsguiden för influencer du behöver för att lyckas.

Leave a Reply

Related Posts