Bästa Networking Tipsen för att göra Karriär

Förhållanden skadar bara dem som inte har ett. De rätta kontakterna, det ordspråkiga vitamin B – allt detta kan öppna dörrar som annars skulle förbli stängda. Men vad är egentligen hemligheten till korrekt networking som också hjälper dig i din karriär? Vad är viktigt i networking? Vad ska de sökande se upp för? Och ännu viktigare, kan du lära dig att nätverka? Svaret är: Ja, du kan lära dig … Följande tips, tricks och förslag gör dig till en nätverksproffs …

Nätverksdefinition: Vad är det?

Nätverka (även känd som “networking”) beskriver – enligt definitionen – etablering och underhåll av eget kontaktnät. Målen med networking är kunskapsutbyte, ömsesidig hjälp och sist men inte minst professionell fördel – till exempel när man söker ett jobb eller en karriär. Nätverket bygger på principen om väns-vänner: varje ny medlem får nya kontakter. Det resulterande nätverket av relationer expanderar ständigt.

Men hur blir du den perfekta nätverkaren? Vad rekommenderar proffs? Vilka är de viktigaste reglerna och de största misstagen?

Innan du blir den perfekta networkern är det först av allt viktigt att följa de fyra grundläggande reglerna:

Bestäm målet.

Vad förväntar jag mig av kontakterna? Vad vill jag uppnå med det? Endast de som definierar sina mål kan hålla ett öga på det väsentliga och förmedla detta till andra.

Klass istället för massa.

Ett nätverk är bara lika värdefullt som medlemmarna. Vem du inkluderar i din privata krets bör bero på målen, inte statistiken.

Ge först, sedan ta.

Det bästa sättet att komma igång är att ha professionella likheter och dela kunskap. Utan att förvänta sig något i gengäld. Råd bör endast ges till andra om de frågar.

Håll dig uppdaterad.

När kontakten har upprättats bör den fördjupas – genom ett virtuellt idéutbyte och personliga (!) Möten. Kontakter måste odlas.

 

Lärande till nätverk: Vem hör till ditt nätverk?

Du kan fråga dig själv: vad är de rätta kontakterna, vem är de?

Bra fråga! Det beror alltid på ditt eget val, dina egna karriärmål, planer och vägar. Men i kärnan – och detta är tricket – bör du samla två typer av människor i ditt nätverk:

Människor som har mål som liknar ditt.
Människor som redan är där du vill vara.
Varför? Väldigt lätt…

Människor som strävar efter mål som liknar ditt…
Den som tänker på potentiell konkurrens här har ännu inte internaliserat kärnan i networking. Sådana kontakter har liknande bakgrunder, liknande mål och därmed liknande problem – och naturligtvis erfarenheter och lösningar. Dra nytta av detta genom att utbyta information regelbundet! När allt kommer omkring behöver du inte göra samma misstag som andra redan har gjort – och alla kan vinna.

Men denna grupp bör inte vara för stor, eftersom erfarenheter har visat att utbytet annars kommer att drabbas och det blir svårare och mer tidskrävande att organisera det regelbundet.

Annars bör du dock komma överens om en så kallad gentleman-överenskommelse med varandra: Det som utbyts där kvarstår i gruppen. Efter det utbyter emellertid idéer så öppet som möjligt om …

  • Bra arbetsgivare
  • Löneförhandlingar och löner
  • Karriärupplevelser
  • Rekommenderad vidareutbildning
  • Viktiga forum eller kongresser

Det du gör här är i princip ingenting annat än att skapa en citatkartell, även känd i sociologi som den holländska admiralparadigmen: Två holländska kadetter sägs ha svurit varandra vid den tiden och innan de gick i krig att de bara skulle vara bra att rapportera den andras handlingar. De berömde varandra uppåt. I slutändan var de två de yngsta admiralerna i Nederländerna.

Människor som redan är där du vill vara …
är ännu viktigare. Av två skäl:

De fungerar som mentorer och du kan lära dig mycket av dem.
Du kan en dag bli dennes efterträdare.
Kort sagt: Dessa människor har mycket erfarenhet och insiderkunskap som du snabbt behöver på din väg. Underhålla dessa kontakter på ett riktat och regelbundet sätt. Viktigast av allt, be dessa människor att lära av dem. Frågor kan vara:

Vad älskar du med ditt jobb?
Vilka utmaningar måste du förvänta dig?
Vilka nyckelfärdigheter krävs absolut?
Vad skulle du ha velat ha vetat tidigare?
Vilka råd skulle du ge till en nybörjare som jag?

Nätverka korrekt: Tips för bättre networking

Kontakten med de “rätta” människorna kommer inte av sig själv utan är resultatet av strategiskt och kontinuerligt nätverksarbete. Följande tips och tricks hjälper dig med riktat nätverk:

Kroppsspråk

Håll alltid ögonkontakt.

Särskilt när du pratar med eller pratar med den andra personen. Allt annat verkar ointresserad eller osäker. Du får knappast sympati för heller. Du bör inte överdriva det när det gäller att göra ögonkontakt: Att fixa din motsvarighet visuellt kan vara skrämmande. Det granskande utseendet förvirrar eller muterar till en slags ögonmica: den som tittar bort först har förlorat.

Luta dig framåt.

Det signalerar intresse. Detta innebär emellertid bara att man lutar sig lite framåt istället för att slappna av. Kom dock inte för nära den andra personen, kränkta hans / hennes distanszon, skrämma och verkar för dominerande.

Leende

Om du ler omedelbart blir du nöjd och har visat sig vara det enklaste och bästa sättet att lära känna någon. Det hjälper också att ge några trevliga (men inte grova) komplimanger. Alla gillar att höra dem.

Ha ett mål.

När du går över rummet, se alltid ut som om du har ett mål – antingen en grupp i andra änden av rummet eller baren.

Spegla din motsvarighet.

Spegelbildens beteende visar hur harmoniskt en relation eller konversation är. Men det kan också användas för att minska avståndet till den andra personen eller hans reservationer. Använd den så kallade kameleontekniken för att noggrant imitera kroppens språk för din motsvarighet: om han korsar armarna, gör samma sak. Med tiden kommer han medvetet att få förtroende. Genom ditt kroppsspråk föreslår du sympati och harmoni med honom. Det fungerar på samma sätt med ansiktsuttryck och språk. Du kan imitera hur han talar, hur han rör sig, intonationen eller hans val av ord. Allt detta måste göras subtilt.

Strategisk strategi

Förbered dig.

Innan du tar den första kontakten bör du ta reda på mer om respektive person. Denna kunskap kan inte bara fungera som utgångspunkt för en konversation, du kan också förutse och klassificera några reaktioner.

Inledande frågor för nätverksevenemang

Ofta kommer motviljan mot att närma sig andra människor från att inte veta vad de ska säga. Här är några förslag på hur du börjar med enkla frågor:

Vad arbetar du med? Klassikern bland alla småpratintros. Det öppnar upp en serie uppföljningsfrågor, till exempel om företaget, branschen eller den ställning där den andra personen arbetar. Frågan är bra, men också ganska trite. Du lockar inte uppmärksamhet genom originalitet.
Vad blir du inspirerad av? Utan tvekan den mer originalöppnare. För det får den andra att reflektera över sig själva – och det inspirerar er båda. Frågan är därför inte bara lämplig som en introduktion till en konversation utan också som ett diskussionsförspel i en redan etablerad grupp.
Vilken bok läser du nu? Denna fråga riktar sig också till inspirationskällor, men kan också utökas till att omfatta hobbyer eller privata intressen. I alla fall får du mycket information om din motsvarighet och andra samtalsteman.
Hur hittade du föreläsningen? Förutsättningen för detta är naturligtvis att det fanns en sådan presentation. Men då är det viktigt att du inte trumfer din egen åsikt direkt. Särskilt om du tyckte att samtalet var dumt. Annars sprider du omedelbart en negativ stämning i början. Och det blockerar. En saklig och intellektuell undersökning av vad som har sagts betonar din gemensamma grund som lyssnare och skapar nya diskussionspunkter.
Vill du ha något att dricka? Den perfekta starten för någon som fortfarande är ensam vid ett bord. Du visar inte bara uppmärksamhet och goda sätt, utan använder också Benjamin Franklin-effekten. Alternativt: ”Ska jag ta med dig något från baren?” Om du träffar en attraktiv kvinna och vill starta ett samtal med henne på detta sätt rekommenderas gentleman-alternativet: Ta med henne drinken direkt. Men först, spionera dina preferenser.
Leta efter gemensam mark.
Från sympatiforskning vet vi nu att vi omedelbart hittar någon mer sympatisk som liknar oss eller delar samma känslor och förstår oss.

Erbjuda något.

En idé, ett nytt koncept, en bra kontakt. Det viktigaste är att det är något som hjälper den andra personen. En sådan ädel gest bryter isen och lämnar ett bestående intryck – inte minst på grund av ömsesidighetsregeln.

 

Sociala mediekonsult Mike Sansone har speciellt utvecklat en formel för framgångsrik networking – regeln 70-20-10:

70

Förtroende är början på allt – inklusive goda, fjädrande relationer. Så om du vill bygga ett nätverk av relationer (vulgo: nätverk), bör du investera 70 procent av din tid och engagemang för att få förtroende. Det bästa sättet att göra detta är genom att ge fördelar för andra, ordna kontakter eller ringa några samtal för andra, ge tips, hjälpa.

20

Så snart människor litar på dig och tack vare din hjälp har gjort några framsteg själva, börjar de också vara intresserade av dig. Okej då. Eftersom du spenderar de nästa 20 procenten så att andra kan lära känna dig bättre – genom vad du säger om dig själv, vad som rör dig, vad du kämpar för, vad du strävar efter. Visa vem du är – men snälla inte skryta.

10

Efter att ha varit engagerad i andra, skapat förtroende och lärt känna varandra personligen, smides verkliga relationer. Först kan du förvänta dig att andra ska spendera tid och energi för dina räkning för att hjälpa dig, dvs att bli en resurs för dig. Nu kan du prata om dig själv och dina behov, be om råd eller specifik hjälp – men bara till 10 procent.

Fortsätt försiktigt.

Ingen gillar att bli överraskad. Eller löst baserat på Goethes Torquato Tasso: “Så här känner du avsikten och att du är ute i takt.” Relationer, precis som förtroende, växer långsamt.

Dela kontakter.

Om du rekommenderar människor till andra (naturligtvis bara de du väl känner) kommer du att dra nytta av tre: den nya kontakten, din gamla och du. Eftersom de två nu också är dina multiplikatorer som kommer att berömma dina kvaliteter som medlare och hjälpare.

Gör pålitliga åtaganden.

Meningar som: “Jag kommer att kontakta dig imorgon.” Uttalas snabbt, men måste sedan följas. Du kommer att mätas av åtaganden – och deras tillförlitliga efterlevnad. Underlåtenhet att hålla löften kommer att skada din trovärdighet enormt.

Ställ meningsfulla frågor.

Är du inte säker på vad du ska prata om? Fråga då. Genom att ställa artiga och riktade frågor visar du personen du pratar med att du verkligen bryr dig om dem. Detta ger dig inte bara ny information för ditt nätverksarbete, utan också plattformar av din nya kontakt.

Gör det lättare att kontakta dig.

Din e-postsignatur, profilerna i olika sociala nätverk (och din blogg) har en sak gemensamt: Du kan också börja länka till alla andra nätverk där och därmed göra det lättare att kontakta dig.

Nätverkshändelser

Presentera dig själv korrekt.

Om möjligt, presentera dig själv först och med ditt fulla namn. Det skulle vara trevligt att ha en bra första mening som kännetecknar dig och vad den andra personen kan förvänta sig av dig. Detta kan vara en kort (!) Beskrivning av vad du gör för din levande eller en fras som väcker nyfikenhet – en slags hissplan. Endast en sak är förbjuden: att bli uttråkad.

Skaka hand.

Låter uppenbart, men det har två mycket viktigare effekter: En ordentlig handskakning avslöjar mycket om dig själv och skapar fysisk kontakt. Det ansluts subtilt.

Ta med dig tillräckligt med visitkort.

Först, eftersom erfarenheten har visat att de går ut snabbare än du tror; och för det andra eftersom du ofta bara lär känna de bästa människorna i slutet. Dumt om alla korten är slut. Viktigt här: Distribuera aldrig visitkort som vanliga spelkort, men med tillräcklig självrespekt. Detta är det enda sättet att visa dig motsvarande uppskattning.

2-ficks trick för nätverksmöten

En typisk nätverkskväll. Alla ger dig sitt kort. Resultat: I slutet har du ett trevligt kortspel som du enkelt kan spela en titelkvartett … Men, darn, vem var vem igen?

Det är ett klassiskt nätverksproblem. Du bör faktiskt kontakta de mest intressanta personerna igen efter ett sådant första möte – det kallas teknisk uppföljning. Tack för det trevliga samtalet, ta med några detaljer från föregående kväll och planera ytterligare samarbetssteg. Dumt om du sedan blandar ihop fakta eller bara inte kommer ihåg något.

Professionals rekommenderar därför att du regelbundet tar några anteckningar om personerna på kortets baksida samma kväll. Naturligtvis inte medan människor som fortfarande står vid och kan se det. För att göra detta, drar du dig diskret – om du är osäker, gå på toaletten.

En annan metod är tricket med två fickor: När du har uppskattat den andras visitkort på ett adekvat sätt, sätt det i olika fickor:

Korten på personer som du vill fortsätta att ha kontakt med förvaras i din högra byxficka.
Ingen märker skillnaden, men bortskaffandet är mycket lättare efteråt.

Var äkta.

Visst, det är ett överanvändt ord. Det som menas här är framför allt att vara vänligt, uppfriskande och ärligt. Ingen gillar självkärleksdumpare. Om du är orolig för att vara benägen till det, beröm först den andra personen och ställ dem frågor.

Stråla ut något positivt – alltid.

Du känner till bonmot: “Framgång gör dig sexig”? Anledningen till detta är enkel: du kan bokstavligen säga när du är nöjd med dig själv och världen. Och eftersom vi alla längtar efter det är sådana människor extremt attraktiva. Försök att bevara denna inre tillfredsställelse innan en sådan händelse och utstråla den på plats – så kommer folk att närma sig dig.

Ta på dig något bekvämt.

Naturligtvis bör du – om indikerat – ta hänsyn till några klädkoder. Men du ska också känna dig bekväm i dina kläder, inte förklädda. För att du strålar ut det också.

Ta raster.

Networking, som ordet “fungerar” antyder, är definitivt hårt arbete. Sinnet måste hålla sig vaken hela tiden, stressnivån och reaktionshastigheten är motsvarande hög. De som är så energiskt laddade är fascinerande. Men man blir dock trött. Så skäm bort dig till pauser däremellan – till exempel i baren, så att du diskret kan lägga till korta anteckningar till visitkorten du har samlat över en drink. Och närma dig bara nya människor när du är mentalt fullt där. Om inte: Det är ingen skam att gå hem någon gång eftersom du blir trött.

Följ ALLTID upp.

Du bör kontakta varje ny kontakt inom tre dagar – via e-post, brev eller telefon. Annars kommer den fortfarande anbudsförbindelsen att riskera försvinna. Berätta för dig hur glad du var att lära känna dem, att du kommer ihåg samtalet som trevligt och att du skulle vara glad att se dem snart igen. Naturligtvis är det perfekt om du också använder detta för att fördjupa gemensamma projekt.

Klassiska networking fel

Tänk bara på din egen fördel.

Nybörjare tenderar särskilt att göra detta. Aldrig förr har kontakt etablerats att de faller genom dörren och vill ha något. Dålig stil! Eller: Så snart de har dragit nytta av någon annans kunskap eller hjälp, vänd dig på klackarna och lämna. Den som agerar på detta sätt bevisar inte bara social inkompetens, han smäller också en dörr genom vilken han kan behöva kliva igen på väg upp.

Kan du fråga om ett jobb på ett nätverksmöte?

Bra fråga. Det enkla svaret: nej. Varför inte?

Helt enkelt: Du orsakar bara dåliga känslor hos den andra personen. Den ena eller den andra ville kanske bara upprätthålla kontakter idag – och du orsakar nu nöd och förlägenhet. Vad ska din motsvarighet också säga? Ett “Nej, jag kan inte hjälpa dig” skulle vara en kränkning. Och ett “ja, jag ska prova vad jag kan” skulle på något sätt vara obligatoriskt.

Dessutom dokumenterar du bara att du inte har någon känslighet för nätverk. Sådana möten finns för att antingen initiera eller fördjupa kontakter. Det handlar om att bygga förtroende. Och för att rättfärdiga sitt värde i nätverket genom att först försöka hjälpa andra eller skapa kontakter. Ge först, sedan ta! Detta är högsta prioritet för framgångsrika nätverkare.

Det skulle därför vara mycket mer elegant att nämna att du omorienterar dig professionellt. Berätta varför du vill byta jobb och vilka utmaningar du letar efter idag. Då kan du alltid nämna att du naturligtvis skulle vara tacksam för alla användbara råd i detta avseende. En rekommendation – bara om någon frågar om dig – skulle hjälpa.

Var uppmärksam på kvantitet.

Kvaliteten på ditt nätverk mäts inte av antalet kontakter. Snarare handlar det om att kunna inkludera rätt personer i ditt eget nätverk. Vilken användning har 50 olika kontakter till dig om det inte finns någon bland dem som kan hjälpa dig?

Samla för många kontakter.

Börja i god tid för att väga dina kontakter och bilda en slags inre cirkel. Vissa relationer är värda att investera mer tid och energi än andra. Se till att du använder dina resurser effektivt när du nätverkar.

Vill imponera på kontakter.

Professionella kontakter kommer inte nödvändigtvis eftersom du är övertygande om din bästa prestanda. Mycket viktigare är ett ärligt och äkta intresse för din motsvarighet, en öppen och vänlig karisma och goda sätt.

Förvandla mötet till ett försäljningsevenemang.

Börja inte sälja dina produkter, tjänster eller seminarier vid nätverksmöten. Det är en dödlig synd. Ett sådant möte är varken en försäljningsmässa eller ett showroom. Det här handlar om vitamin B, dvs förhållanden till människor. Dessutom är alla garanterade att stänga av när de märker att du inte är intresserad av dem alls, men bara i deras fördelar.

Ta inte tid att nätverka.

Det är ett av de vanligaste nätverksfelen och det är också en populär ursäkt. Men göm dig aldrig bakom det faktum att du inte har tid. Det tar verkligen inte mycket tid att umgås. Och tiden du tar är alltid väl investerad om resultatet är ett fungerande nätverk.

Börja för sent.

Networking måste vara på plats FÖR du behöver det. Eller som bon uttrycker det: Du bygger nätverk när du inte behöver dem för att dra nytta av dem när du behöver dem. Att bara försöka komma i kontakt när du behöver dem brådskande fungerar aldrig. Först, för att ge måste komma först, och för det andra eftersom människor inte längre möter en bön i ögonhöjd. Så det minskar ditt eget värde för gruppen.

Reagerar bara.

Om du bara väntar på att andra kommer att kontakta dig kommer du aldrig att utöka ditt nätverk. Du måste vidta åtgärder själv.

Hur du nätverkar även om du hatar det

Networking kan vara mycket roligt. Men det behöver inte vara det. I själva verket är det för vissa helt enkelt kval, ett nödvändigt ont.

Det finns många orsaker till detta: blyghet kan spela en roll, liksom idiosynkratiska tendenser, och missnöje efter en stressig vecka på jobbet. Vi rekommenderar naturligtvis fortfarande att övervinna dig själv – även om du hatar networking. Början är inte så svår som det kan verka.

Ta det lugnt.

Ett dopp i det kalla vattnet kan vara enormt uppfriskande. Med andra ord: Du behöver inte hoppa från 10-meters tornet direkt och prata med alla. Tänk noga över vad du vill uppnå med nätverket och vem som kan hjälpa dig med det. Försök sedan långsamt skapa kontakter – till exempel med initiala tweets, kommentarer på Facebook och subtila e-postmeddelanden. Ta dig tid – kvalitet kommer före kvantitet.

Tänk på det som ett spel.

Knappast något hjälper till att motivera dig själv såväl som en lekfull attityd. Planera till exempel att starta en konversation med minst tre intressanta personer vid ett kommande evenemang. Det är bäst att dela detta mål med någon annan och förvandla det till en idrottstävling. Naturligtvis handlar det inte om nästa rippmästare, men genom spelet kommer du snabbt att glömma och övervinna din blyghet.

Ta en vän med dig.

Många gillar inte tanken på att vara ensamma i ett rum fullt av främlingar. Vad kan vara mer användbart än att ta en god vän eller kollega med dig? Du bör dock inte spendera all din tid tillsammans för att undvika att nätverka. Dela upp under evenemanget. Detta ger andra möjlighet att komma till dig och starta en konversation.

Lyssna aktivt.

Många tror att networking handlar om att ha en vältalig chatt. Naturligtvis är det bra. Men lika bra intryck görs som ställer smarta frågor och visar sig vara en bra lyssnare. Så lyssna aktivt – till exempel genom att ställa frågor upprepade gånger. Du kan vara säker på att bli positivt ihågkommen.

Leave a Reply

Related Posts