Influencer Marketing – Vad är det och varför är det Effektivt?

Vad är Influencer Marketing?

Influencer-marknadsföring är ett av de mest använda och misshandlade orden där ute, vilket kan göra det svårt att få en klar och tydlig definition.

Vad är influencer-marknadsföring?

Influencer-marknadsföring är en form av marknadsföring där du identifierar nyckelpersoner som har inflytande över din potential köpare och målgrupp.

Dessa influencers är otroliga människor som har byggt en gemenskap och följarbas baserad på deras expertis och förtroende.

Så när dessa individer förespråkar och marknadsför din produkt till sin publik kommer dessa individer att lita på influencerns rekommendation.

Varför fungerar Influencer Marketing?

Folk har ett lågt förtroende för annonser, och nästan 70 miljoner människor i USA använder sig faktiskt av annonsblockerare (ad blocker). Istället har människor vänt sig till influencers åsikter om opersonliga annonser.

Så varför fungerar influencer-marknadsföring bättre än andra former av icke-annonsmarknadsföring?

Ett viktigt ord här är inriktning och targeting. Känner du till 80/20-principen? Ungefär 80% av dina resultat kommer från 20% av insatserna. I teorin skapar 20% av människor 80% av innehållet online.

Genom att rikta in sig på de mest inflytelserika människorna (det vill säga influencers) kan du nå din målgrupp till en bråkdel av kostnaden av traditionell marknadsföring

ROI och fördelar för ditt varumärke

Men är influencer marknadsföring värt all hype? Titta på statistiken så förstår du.

 • För varje $ 1 som investeras i influencer-marknadsföring får företag i genomsnitt 6,50 dollar i ROI (return on investment). 
 • 70% av företagen tjänar $ 2 + för varje investerad $ 1. Topp 13% tjänar 20 $ eller mer.
 • Twitter rapporterade en 5,2x ökning av köpintentionen när människor utsattes för innehåll från ett företag och en influencer.
 • Och 49% av Twitteranvändarna säger att de litar på rekommendationer från Twitterinfluencers när de fattar ett köpbeslut.
 • 70% av företagen tjänar $ 2 + för varje investerad $ 1. Topp 13% tjänar 20 $ eller mer.

Hur mäter man avkastningen på influencer marknadsföring?

Om möjligt kan du använda spårningskoder (tracking codes) och kuponger. Du kan använda Googles URL Builder eller verktyg som Bitly eller Goo.gl för att spåra klick. Kupongkoder kan hjälpa till att spåra direktförsäljning som en spårningskod kan missa.

Varför bör du använda influencer-marknadsföring framför andra former av marknadsföring?

Det finns för- och nackdelar med alla typer av marknadsföring. Här är fem fördelar med att använda influencer-marknadsföring:

 • Influencers har byggt förtroende hos din målgrupp.
 • Influencer-marknadsföring kan betalas eller vara gratis.
 • Influencer-marknadsföring kan användas för att öka avkastningen på andra marknadsföringskanaler.
 • Till skillnad från betalda annonser, med influencer-marknadsföring, kan du se tillväxt efter att en kampanj slutförts på ett effektivt sätt.
 • Enligt Nielsen säger 66% av konsumenterna att de litar på åsikter publicerade online. Jämför det med sökmotorannonser (47%), sociala medierannonser (46%) och bannerannonser (42%). Som ni ser litar köpare på influencers mer än opersonliga annonser.

Influencer marknadsföring och innehållsmarknadsföring

93% av marknadsförarna säger att de arbetar med innehållsmarknadsföring.  När fler varumärken skapar innehåll blir det mer utmanande att stickea ut och synas i all konkurrens. Influencer-marknadsföring är ett sätt att sticka ut och nå ut med ditt budskap till din målgrupp. Influencer-marknadsföring kan användas för att marknadsföra innehåll, förbättra SEO och skapa värdefulla partnerskap.

Vilka är de mest effektiva sociala kanalerna för influencermarknadsföring?

Det beror på. Ställ dessa fyra frågor när du bestämmer vilka sociala kanaler du ska använda:

 • Vilka sociala mediekanaler använder dina kunder?
 • Vilka sociala kanaler använder dina påverkare?
 • Vilka sociala mediekanaler är du bekant med?
 • Behöver du fokusera mer på omedelbar tillväxt eller långsiktig tillväxt?

Vi hoppas att denna guide har givit dig en bättre föståelse för influencer marknadsföring och hur du kan använda det för din marknadsföring!

Leave a Reply

Related Posts