En Komplett Nybörjarguide till Influencer Marknadsföring

För närvarande är en av de största trenderna inom reklam influencer marknadsföring.

I en undersökning håller 94% av företagen som har testat det med om att det är en effektiv marknadsföringsstrategi.

Med vad är exakt den här typen av marknadsföring? Hur kan det hjälpa dig att förbättra din SEO? Och hur kan du nå ut till stora påverkare – eller bli en själv?

Läs vidare för vår omfattande guide influencermarknadsföring.

Vad är Influencer Marketing?

Har du någonsin köpt en produkt eller tjänst för en kändis som du gillade använde eller rekommenderade den?

Det är okej att erkänna det. Vi har alla gjort det tidigare. När du bestämde dig för att köpa dessa skor eller ett klädesplagg, var det ett resultat av influencermarknadsföring.

Traditionella marknadsföringstekniker tenderar att titta på målgruppen som helhet. Influencer-marknadsföring identifierar individer som har inflytande över potentiella köpare.

När företag identifierar dessa influencers, centrerar de sina marknadsföringsinsatser runt dessa individer. Detta kan inkludera allt från en kändis som rekommenderar en dryck, till en individ som tipsar om en tröja på sociala medier.

Varför Influencer Marketing är så effektivt

Du kanske tänker till dig själv, är det verkligen så att folk köper saker bara för att en känd person rekommenderar eller tipsar om den?

I dagens tid av sociala medier är svaret ett rungande ja.

Tänk på det. När var sista gången du klickade på en banner eller sidofältannons på en hemsida? Har du någon gång klickat på en banner- eller sidofältannons?

Dessa reklammetoder var en gång ryggraden i digital marknadsföring. Men nu har internetanvändare blivit immun mot dessa annonser och märker dem inte ens längre.  Dessutom använder fler och fler människor annonsblockeringsprogram. Det betyder att många kunder inte ens ser de dyra sidofältannonserna.

Det är lika med bortkastad tid och pengar för annonsörer.

Jämförelsevis använder vi våra mobiler mer än någonsin, och mycket av vår tid går till socialam edier.

Influencer-marknadsföring gör det möjligt för ett varumärke att nå ut med sitt budskap till en mycket stor och relevant grupp av människor (målgrupp).

Stora Influencers VS Micro Influencers

Det finns två huvudtyper av digitala influenser: macro och micro.

Som du kan tänka dig är de som har miljoner följare på sociala medier primärt kändisar såsom Selena Gomez eller Kim Kardashian.

För att spela i deras liga måste du investera stora mängder pengar. En influencer med mer än 3 miljoner följare kan ta ut 75 000 $ för ett Instagram-inlägg eller 30 000 $ för ett Twitter-inlägg.

Eftersom sådana siffror ligger utanför budgeten för de flesta företag samarbetar många företag med micro influencers.

Vad är en micro influencer då? Dessa individer har färre följare än de stora påverkarna, normalt omkring några tusen eller tiotusen.

Men eftersom deras publik är mindre och mer riktade, har de mycket mer engagerad public. Och du vet vad det betyder: Högre engagemang = bättre resultat i förhållande till vad du investerar.

Fördelarna med micro influencers

Fördelarna med micro influencers? Låt oss anta att du inte har budgeten att samarbeta med Kim Kardashian. Vilka är några skäl att söka och samarbeta med mikroinflytande?

Högre engagemangsgrad

En nyligen genomförd Instagram-studie fann en mycket överraskande trend: Ju fler följare en influencer har, desto mindre engagemang får de.

Till exempel fick de med 1 000 följare 8% engagemang. Däremot gillar användare med över 1 miljon följare bara 1,7% av gångerna.

Experter rekommenderar att du försöker samarbeta med influencers som har mellan 10 000 och 100 000 följare. Detta verkar vara den perfekta mängden som erbjuder både högt engagemang och bred räckvidd.

Mer riktad målgrupp

En anledning till att micro influencers genererar så mycket engagemang är att de vanligtvis har en mycket riktad målgrupp.

Tänk på det. Om ett designerskoföretag samarbetar med en kändispåverkare, skulle de utan tvekan nå miljoner potentiella kunder.

Men hur många av dessa kunder är faktiskt intresserade av designerskor? Många av dem kanske inte bryr sig om designermode alls.

Låt oss föreställa oss ett annat scenario. Vad händer om samma skoföretag når ut till 100 modebloggare som var och en hade 1 000 följare?

Det är sant att de kan nå en mindre allmän publik. Men de som de når kommer förmodligen att vara mycket mer intresserade av att köpa designerskor. Det viktiga är inte antalet personer du når, utan vilka du når. Du är inte intresserad av räckvidd utan resultat.

Tänk på att publikens kvalitet är viktigare än kvantitet när du dyker in på influencer marknadsföring.

Det är billigare

För de flesta företag är förmodligen 75 000 $ för ett enda Instagram-inlägg utom räckhåll.

Att samarbeta med micro influencers är ett mycket billigare alternativ. De flesta tar bara några hundra dollar för att marknadsföra en produkt.

Med dessa priser skulle till och med partnerskap med 100 mikroinflytare kosta mindre än en enda annons från en stor påverkare.

Mer autentiska

De flesta micro influencers är “riktiga” människor som skapar och publicerar sitt eget innehåll. De svarar också direkt på kommentarer snarare än att delegera till en social media manager.

Detta personliga innehåll och interaktion skapar en nära relation med följare. De kan också vara mer benägna att lyssna på påverkarens råd än en högprofil kändisstöd där dinstansen och relationen mellan influencer och följare är mycket sämre.

Du litar mer på vänners rekommendationer och råd jämfört med en främlings. Smma princip gäller även inom influencer marknadsföring.

Hur man hittar influencers att samarbeta med

Så du har bestämt dig för att dyka in i världen av influencer-marknadsföring. Hur vet du vem du ska nå ut till? Vem passar bäst för just ditt företag för att nå din målgrupp?

Här är tre viktiga faktorer att tänka på:

Relevans

Kontext är nyckeln i detta scenario. Influencers skiljer sig åt för varje företag eftersom, väl, alla varumärken är olika. Företag måste rikta in sig på deras influencer-marknadsföringsinsatser.

Bara för att en bloggare skriver om bakning betyder det inte att hon kommer att vara rätt match för dina organiska kakor. Du måste gräva djupare, definiera din publik och hitta en influencer vars publik matchar din egen.

Riktar du dig till sportaktiva? Verkställande direktörer? Lyxresenärer? Kaffeälskare? Är ditt varumärke konservativt, traditionellt, konservativt, provocerande?

När du börjar jakten på influencers, se till att ditt varumärke stämmer överens med hans eller hennes personlighet och publik.

Räckvidd

Detta är inte det viktigaste övervägandet, men du bör heller inte bortse från det.

Mer är involverat i räckvidd än bara antalet unika besökare. Trafik och antal följare är viktiga, men bara om det når din målgrupp.

Låt oss till exempel säga att du äger ett hotell. En resebloggare med en räckvidd på 10 000 personer kommer (antagligen) att vara mer inflytelserik för ditt varumärke än en matbloggare med 1 miljon följare.

Engagemang

Engagemang är ett direkt mått på hur interaktiv en bloggares publik är med innehållet.

Bloggaren kan skapa fem nya inlägg om dagen, men svarar följarna på det genom att engagera med det? Gillar de, delar och lämnar kommentarer? Framkallar bloggaren ett känslomässigt svar från följare?

Du kan förstå en bloggares rykte och inflytande genom hur engagerade hans följare är och hur ofta de återvänder till hans webbplats.

Hur man skapar ett e-postmeddelande för influencers

Du har valt dina influencers, så nu är det dags att kontakta dem. Men hur?

Här är ett exempel på en influiencer marknadsföringsmall du kan använda för att kontakta potentiella partners:

Hej [influencer namn],

Mitt namn är [ditt namn] från [företag]. Jag har varit ett fan av din blogg sedan X.

Jag gillade verkligen ditt senaste inlägg [ge exempel]. Jag tänkte att det var något som min publik också skulle uppskatta, så jag delade det med mina e-postprenumeranter och över mina sociala mediekonton.

Jag ville kontakta er för att diskutera [ämnet] och se om vi kan arbeta tillsammans om ett liknande projekt.

Om du är intresserad kan vi kanske ta ett telefonsamtal eller diskutera vidare via mail när du har tid. Jag är övertygad om att detta samarbete kommer att ge värde för båda våra målgrupper.

Vänliga hälsningar,

[ditt namn + företag]

Naturligtvis kan du ändra den här mallen så att den passar ditt företag och din skrivstil.

Vi hoppas att denna artikel har gett dig bättre förtåelse för influencer marknadsföring och hur du kan göra för att lyckas!

Leave a Reply

Related Posts