En Guide till Influencer Marknadsföring

Influencer marketing

Influencer-marknadsföring är ett bra sätt att få ditt företag och din produkt inför nya målgrupper.

Lyckligtvis behöver du inte ha en enorm budget för att få fler kunder med influencermarknadsföring. Låt oss prata om hur du kan börja utnyttja kraften i autentiskt socialt bevis.

Vad är Influencer Marketing och hur fungerar det?

Influencer-marknadsföring är en typ av marknadsföring som utnyttjar förhållandet mellan viktiga ledare för att driva ett varumärkes budskap till den större marknaden. Dessa influencers kan inspireras eller hyras in för att marknadsföra ditt varumärke eller produkt till sin publik som följer dem.

Låt oss säga att ett nytt klädmärke vill nå ut till kvinnor från en viss demografi. De kan söka efter personliga stylister eller fashionistas med en stor fan-och följarskara.

När dessa människor (som betraktas som en auktoritet inom sitt område) marknadsför ditt varumärke, till deras publik, är acceptansen högre. Egentligen mycket högre än om du skulle försöka nå samma publik på något annat sätt.

Varför fungerar Influencer Marketing?

Blivande kunder har lärt sig att lita influencers. Rekommendationer från dessa influencers tjänar därför som socialt bevis. När en influencer som du respekterar säger att en produkt är fantastisk, är chansen stor att du lyssnar.

Socialt bevis är viktigt eftersom vi imiterar beteendet hos de omgivande, särskilt beteendet hos människor vi respekterar. Influencers arbetar hårt för att växa sina anhängare och tjäna sitt förtroende. När en influencer vi litar på säger att de har provat en restaurang och tyckt att den är fantastisk, kommer deras fans sannolikt att prova den.

Varför behöver du influencer marknadsföring?

Du undrar kanske om det verkligen finns ett behov av influencers. Kanske din nuvarande marknadsföringsstrategi fungerar bra för dig.

Låt oss ta ett exempel på marknadsföring på sociala medier. Medan sociala medier är ett bra sätt att sprida medvetenhet om ditt företag, är faktum att plattformar som Facebook begränsar räckvidden som du kan nå genom dina inlägg, med dess algoritmer.

För ett par år sedan meddelade Mark Zuckerberg att Facebook skulle prioritera innehåll från vänner framför företag från företag. Medan Zuckerberg hävdade att detta var ett sätt att hjälpa fokusera användarens flöden på vad som betyder mest, sa vissa att det bara var ett knep att sälja fler annonser.

Oavsett vad du kanske tror är det obestridligt att ett inlägg som du publicerar på sociala medier inte faktiskt ses av många av dina följare. Det uppskattas att när du gör ett inlägg går det bara till cirka 6% av de människor som gillar ditt företag på Facebook.

Influencer-marknadsföring ger dig en unik möjlighet att nå dina målgrupper mer effektivt.

Frågan är nu, finns det tillräckligt med influencers i din bransch som du kan använda? Svaret är ja. Det finns influencers i varje bransch.

Influencer-marknadsföringsstatistik

Tror du fortfarande inte att influencer marknadsföring fungerar?

  • 49% av kunderna är beroende av rekommendationer från influencers.
  • Influencer marknadsförings strategin nådde 10 miljarder dollar 2019
    Influencers genererar en 5,2x ökning av inköpsintentionen på Twitter

Det är tydligt att det finns en anledning till att stora pengar investeras i influencermarknadsföring: det fungerar. Så låt oss prata om hur du kan komma igång med influencermarknadsföring.

Vad man kan förvänta sig av Influencer Marketing

Förvänta dig inte att influencermarknadsföring kommer att ge omedelbara resultat. Chansen är stor att influencers byggde sina publik på sociala medier långsamt och säkert. De letar inte efter en omedelbar utbetalning och du borde inte heller göra det.

Försök att bygga en relation med relevanta influencers. Kommentera deras inlägg och försök att lära känna dem på någon nivå innan du säljer på dem ditt företags produkter. Influencers kommer att vara mer benägna att arbeta med dig när du har en äkta relation med dem.

Influencer marknadsföring VS ambassadörer

Två vanligt förvirrade tekniker är influencermarknadsföring och användningen av varumärkesambassadörer. Låt oss prata om skillnaden mellan de två.

Enligt Wikipedia är “En varumärkesambassadör (ibland även kallad en företagsambassadör) en person som anställs av en organisation eller företag för att representera ett varumärke i ett positivt ljus och därmed hjälpa till att öka varumärkesmedvetenheten och försäljningen.”

Dessa ambassadörrelationer är vanligtvis långsiktiga. Ambassadörer syftar vanligtvis till att sprida ordet om din produkt genom “word to mouth”. Det är vanligt att företag anställer ambassadörer för att sprida ordet om sin produkt.

En influencer, däremot, är någon som marknadsför din produkt, vanligtvis genom att visa hur de använder den på sociala medier. Dessa relationer tenderar att vara mycket kortare. Ibland varar en influencer-relation bara för ett enda inlägg eller video.

Olika kategorier av influenser

Influencers är inte skapta likadana. Så låt oss prata om några olika kategorier av influencers. Notera att siffrorna nedan är generella och inte huggna i sten.

Mega Influencers

En mega influencer är någon med mer än en miljon följare. En megapåverkare är vanligtvis kändisar snarare än individer som etablerat sig själva som enbart influencers. Såsom Eminem eller Kevin Hart. Således kommer dessa vanligtvis inte kommer att vara experter i din bransch. Vad de därmeot har är massivt följande. Att arbeta med en mega influencer kommer att kosta en ganska stor summa pengar, därför har enbart ett fåtal företag råd att arbeta med dem.

Macro Influencers

En makroinflytare är någon med mer än 100000 följare men mindre än en miljon. Dessa influencers kan ha färre följare än en megapåverkare, men du kan vanligtvis hitta några makroinflytande i din bransch. Perfekta samarbetspartners om du vill ta del av kraften av en influencers rekommendation, men samtidigt nå en stor grupp människor.

Micro-Influencers

En mikroinfluencer är någon med 1000 till 100000 följare. Även om de kanske inte har så många följare som en makroinfluencer, har de flesta mycket närmare relationer med sina följare. Vi kommer att prata om hur små företag kan använda mikroinflyktare senare i artikeln.

Nano Influencers

Nano-influencer har vanligtvis mindre än tusen följare på Instagram. Även om det inte är så mycket, kan det vara värt att bygga relationer med nanoinflytande. När allt kommer omkring är dessa följare ofta till stor utsträckning vänner och familj, men det betyder såklar inte att en person kan influera dessa. Snarare tvärtom.

Vilka slags influenser fungerar bäst?

Innan vi går vidare i den här artikeln vill jag ta en sekund att fråga, vilka influencers tror du att du får den högsta avkastningen?

Svaret kanske överraskar dig. Det är inte Mega Influencers som ger företagen mest vinst. Som Influencer Marketing Hub uttryckte det, “desto större influencer, desto lägre avkastning på investeringen”. Återigen är dessa mindre influencers ofta billigare och har mer engagerade följare.

Plattformar för Influencer Marketing

Influencers finns på flera olika plattformar. Du kan hitta påverkare på Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Snapchat, LinkedIn och nu TikTok.

Så vilken plattform ska du använda? Svaret är att det helt beror på ditt företag. Influencer Marketing Hub säger att den bästa plattformen för influencer-marknadsföring är Instagram. Det är sant att Instagram är en av de mest populära sociala plattformarna där ute. Men du bör ta detta med ett saltkorn.

Influencers på Instagram kanske inte fungerar bra för alla företag. Tänk till exempel på ett företag som arbetar i industrier som kanske inte är så intressanta, helt enkelt. Ta reda på vilket medium som fungerar bäst för ditt företag.

Influencer Outreach

Om du vill börja arbeta med en influencer i din bransch är det bra att tänka på hur du kan nå ut till dem. Här är några tips.

Hitta relevanta influencer med relevanta målgrupper
Var säker på att du är nöjd med det engagemang som påverkaren får på sina typiska inlägg. Relevans är allt. Att ha ett inlägg med ditt företag som får en miljon likes betyder inte något om ingen som ser det någonsin kommer att bli din kund. Titta på influencers kommentarer för att se vilken typ av publik de har och hur engagerade följarna är.

Anpassa din e-post

Gör det klart att du är ett fan av influencern och deras innehåll. Ingen vill svara på ett e-postmeddelande som låter generiskt. Inkludera ett genuint kompliment av deras arbete.

Betona varför ditt företag är vettigt att marknadsföra
Influencers vill inte skada sitt eget rykte genom att marknadsföra en dålig produkt. De vill inte heller marknadsföra något som finns i ett helt annat utrymme. Betona erkännanden som ditt företag har fått och låt dem veta hur du kan tjäna deras publik.

Har du inte tid att driva influencer marknadsföring kampanjer? Det kan vara värt att arbeta med en influencer-marknadsföringsbyrå som har befintliga förhållanden med dessa influencers.

Vilka är de viktigaste komponenterna i Influencer Marketing?

Innan du startar din influencer-marknadsföringsstrategi är här några saker att tänka på för att öka dina chanser att lyckas.

Planera din strategi

Du bör ta lite tid och ta reda på vad du försöker få ut från influencer-marknadsföring. Du kanske försöker öka varumärkesmedvetenheten eller kanske försöker du stänga fler erbjudanden. Ta reda på de aspekter av din verksamhet som du vill lyfta fram. Finns det en ny produkt eller tjänst som du vill lyfta fram?

Hitta mätvärden för att mäta framgång

Om du driver en kampanj för att öka varumärkesmedvetenheten, kan framgång mätas baserat på hur många som tittat på eller engagerat sig i influencerns inlägg. Men om du försöker öka försäljningen är det viktigt att mäta hur många erbjudanden som kom från influencerns inlägg. Du kan göra detta genom att ställa in UTM-taggar.

Tänk på din budget

Innan du börjar nå ut till kändisar, tänk på din budget och hur mycket du är villig att spendera. Om du har några hundra dollar är det förmodligen bäst att tänka på hur du kan börja bygga relationer med nanoinfluencers

Influencer marknadsförings framtid

Du kanske har hört att Facebook och Instagram undersöker att ta bort gilla från allmän syn. En del människor tror att detta kommer att begränsa influencers makt, eftersom märkena de arbetar med inte kommer att kunna se engagemangsmetriker på förhand.

Oavsett vad som händer kommer influencers fortfarande ha makt. Folk är alltid glada att ta rekommendationer från människor de litar på. Dessutom är Facebook och Instagram inte de enda sociala plattformarna där ute.

Influencer-marknadsföring kan ske på YouTube, Twitter eller till och med en influencers personliga blogg. Ökningen av nya sociala plattformar som TikTok visar att möjligheten att växa med påverkande just börjar.

Influencer marknadsföring och online recensioner

Om du följer en influencer marknadsföringsstrategi rekommenderar vi också starkt att du investerar i online recensioner. Medan de kan verka separata, ger online recensioner socialt bevis precis som influencer marknadsföring gör.

Till att börja med utnyttjar de båda kraften i rekommendationer (social proof). Medan influencer-marknadsföring visar socialt bevis med stöd från någon med många följare, visar online-recensioner socialt bevis genom rena antal. Om 500 personer säger att en restaurang ger en 5-stjärnig upplevelse, är chansen stor att du tror dem.

Så när du gör investeringar i influensermarknadsföring, försumma inte online recensioner. Kunder vill göra affärer med människor de litar på. Influencer marknadsföring och online recensioner är två sätt att ditt företag kan arbeta för att bygga detta förtroende.

Hur lokala företag kan använda influencer marknadsföring

Om du är ett lokalt företag kanske du undrar om du kan använda influencer-marknadsföring. Avgifter för framstående påverkare kan kosta tusentals dollar, och det kan hända att din marknadsföringsbudget tar slut.

Om du är ett litet företag som har råd med det, grattis. Om du är en vanlig affär är här några överkomliga alternativ som du bör tänka på.

Arbeta med micro influencers

Kanske är det inte möjligt att arbeta med någon som har 500 000 följare. Men det kan vara möjligt att arbeta med någon med tusentals följare i ditt område.

En annan fördel är att dessa mikroinfluencers är det betydligt billigare. För mikroininfluencers kan det inte vara nödvändigt att erbjuda pengar. Istället kan du erbjuda gratis produkter och tjänster i utbyte mot en social andel.

Stimulera social delning

Tänk på hur du kan stimulera dina kunder att dela dina produkter och tjänster på Instagram. Till exempel kan du erbjuda rabatt till kunder som delar en bild på Instagram som taggar ditt företag. Om du har en fysisk plats kan du se till att du har ett visst avsnitt som är konfigurerat så att kunder kan ta en bild.

Utnyttja recensioner

Online recensioner hjälper ditt företag att få trovärdighet också. Studier visar att kunder litar på onlinerecensioner lika mycket som de litar på rekommendationer från vänner och familj. Vi rekommenderar att du samlar in recensioner på plattformar som Facebook och Google och sedan delar dem på sociala medier.

Leave a Reply

Related Posts