Födelsedagar Facebook – Så Funkar det!

Födelsedagar Facebook – Så Funkar det!

Visst har dina vänners födelsedagar varit en av de mest populära funktionerna på facebook. Det gör att vi kan hålla kontakten och skicka en födelsedagsönskning till dem vi känner, och hålla koll på när de fyllerår.

Nyligen har det skett ett antal förändringar avseende användarens födelsedagar på plattformen. En av dem, från och med 2019 kan du inte längre ladda ner / synkronisera dina vänners födelsedagar till din personliga kalender. Detta ändrades i ett försök att skydda användarnas integritet eftersom Facebook fortsätter att göra ändringar och bygga säkerhet och integritet efter denstora säkerhetsskandalen som drabbade Facebook tidigare.

Och nu visas dina vänner inte längre i högra kolumnen på din nyhetsflödesida på Facebook. För många är detta frustrerande. Man kanske tittar där fr att ta reda på att en vän har sin födelsedag, bara föra att inse att man missade den.

Facebook skickar ett meddelande dagligen nu och berättar vilken av dina vänner som fyller år. Denna anmälan kommer in vid olika tidpunkter, mestadels runt 9-930 am dagligen, men inte alltid. För många är födelsedagsönskningar till vänner på Facebook en daglig rutin. Att inte se listan lätt tillgänglig har därför blivit en störande punkt för många då det gör det svårare att se födelsedagar på Facebook.

Men den goda nyheten är att om du missar aviseringarna och inte får någon notis kan du gå hit https://www.facebook.com/events/birthdays/ för att hitta listan över dagens och kommande födelsedagar.

För att hitta födelsedagar på facebook

  1. På ditt hemflöde bläddrar du nedför listan över länkar i vänster kolumn tills du hittar händelser. Klicka här.
  2. Sedan bör du se en länk för födelsedagar. Klicka här.

Det är säkert att säga att det var mycket bättre när listan dök upp dagligen utan att behöva leta efter den.

Hitta födelsedagslistan på din telefon

Notera att födelsedagslistan inte finns lika lätttillgänglig i telefonappen, men den finns där. Den visas inte under kalendern som ett huvudobjekt, men om du bläddrar igenom artiklarna ser du en födelsedagstårta med namn bredvid den …

Kontrollera en specifik väns födelsedag

Om du vill kontrollera födelsedagsinformation för en specifik vän måste du öppna personens profil och klicka på fliken “Om/about”. Där hittar du all personlig information som finns tillgänglig om den vännen, inklusive dennes arbetsplats, födelsedatum, jobbinformation och så vidare. Vänner har möjlighet att välja vilken information som ska visas offentligt, till vänner osv. Så att du kanske inte hittar all information du behöver här.

Kontrollera en väns födelsedag med Facebook Mobilappen

Med de senaste uppdateringarna på Facebooks mobilapp kan du inte längre visa din väns födelsedagsinformation direkt (sant för iPhone- och Android-användare). Du kan dock fortfarande kontrollera deras födelsedag genom att gå till deras individuella profil. Detta beror till stor del på din väns integritetsinställningar, oavsett om de vill visa födelsedagen eller inte. Antar att de gör det, så här hittar du din väns födelsedag i din mobilapp.

  1. Logga in på ditt Facebook-konto
  2. Gå till profilen för den person vars födelsedag du vill kontrollera. Detta kan göras genom att trycka på förstoringsglasikonen längst upp till höger på skärmen och ange deras namn.
  3. När du är på den vännens profil trycker du på ikonen för tre punkter bredvid “Se (namn) om information”.
    Då borde du kunna se din väns födelsedag under sin “Grundläggande information” om de aktiverade den här funktionen.

Vad händer om du inte hittar en väns födelsedagsinformation?

Ibland kan du inte hitta födelsedagsinformation om en vän. Facebooks integritetsinställningar gör det möjligt att hålla födelsedagsinformationen dold. Om så är fallet har du några alternativ. Det första är naturligtvis att vädja om okunnighet och kontakta din vän direkt för att fråga dem när dem fyller år. Om det här är någon du inte känner så bra, kanske du vill vänta tills du ser andra som önskar den personen grattis på födelsedagen.

Önskar dina Facebook-vänner en lycklig födelsedag

När du vill önska någon grattis på födelsedagen på Facebook kan du göra det på några olika sätt. Självklart finns det ingen födelsedagshälsning till alla så det är alltid bäst att skräddarsy ditt födelsedagsmeddelande till den vän som fyller år. Till exempel skulle du förmodligen inte skriva samma födelsedagshälsningar till din chef som du skulle till din närmaste bästa vän.

Här är några tips:

Se Vänners födelsedagar på Facebook


Lägg upp något på deras profil (vägg).

Om du vill göra dina födelsedagsönskningar tillgängliga för alla andra att se kan du komma med ett intressant meddelande och dela det på personens vägg. Det kan vara ett textmeddelande eller en bild eller till och med en gif. Facebook kommer att rekommendera några festliga emojis att kasta in där också. Det beror på din stil, kreativitet och vad du vill säga.

Skicka ett privat meddelande

Vissa människor gillar att hålla sina födelsedags önskemål privata. Om du är en av dem, skicka ett privat meddelande med Facebook Messenger. Återigen kan meddelandet innehålla en bild eller ett gif, eller kanske till och med en låt som betyder något för er båda. Du kan också skicka en snabbvideo eller roligt redigerat foto för att hålla födelsedagen vibe på en hög ton. Genom att göra det blir dessutom din gratulation mer personlig.

Ge dina vänner ett födelsedagssamtal

Facebook Messenger låter dig ringa dina vänner direkt, vilket kan vara ett bra alternativ om du verkligen vill sitta ner och prata med någon på deras speciella dag. Du kan också organisera ett gruppsamtal och få hela gänget ihop på ett mycket meningsfullt födelsedagssamtal.

Skicka till din vän en story

Du kan nu posta en födelsedagsstory till din vän på Facebook. För att göra detta, tryck på födelsedagshistorien för din vän. Du kan hitta den här ikonen på ditt nyhetsflöde. Välj skapa kort eller Lägg till foto. Du kan sedan vara kreativ med dina födelsedagshälsningar genom att lägga till alla effekter, texter, klistermärken eller emojis du vill ha. Din födelsedagshändelse, eller story, kommer bara att visas i 24 timmar.

Var hittar jag mina vänners födelsedagar på Facebook?

På Facebook finns det flera sätt att hitta vänners födelsedagar. Ett sätt är att gå till startsidan och titta på den vänstra sidan av skärmen. Där finns en sektion som heter “Födelsedagar” där du kan se födelsedagarna för dina vänner som är inom de närmaste dagarna.

Du kan också gå till din egen profil och klicka på fliken “Vänner”. Där kan du se en lista över dina vänner och deras födelsedagar, om de har delat den informationen med dig.

Det finns också möjligheten att prenumerera på födelsedagsmeddelanden via e-post eller notiser, i detta fall kan du få födelsedagsmeddelanden från Facebook.

Du kan också använda Facebooks sökfunktion för att söka efter vänners födelsedagar. Klicka på sökfältet och skriv “födelsedagar” eller “födelsedag” och det kommer att visa dig alla relevanta sökresultat relaterade till födelsedagar.

Leave a Reply

Related Posts