Vad är en Influencer? Här Har Du Svaret!

Vad är en influencer?

Vi har pratat om att undvika vanliga Instagram-analysfel, hur man skapar fantastiskt innehåll och använder engagerade Instagram-texter, men hur är det med influencers?

Titta på nästan vilken marknadsföringsbudget som helst, och chansen är att du hittar att influencer marknadsföring är del av den. Detta är extremt intressant eftersom att för bara 10 år sedan fanns knappt influencer marketing i den bemärkelsen på sociala medier som vi känner till idag, men idag har den fått ta plats i marknadsföringsstrategierna hos några av världens största företag.

Men vem är dessa influencers och vad gör de? Varför förtjänar de en plats i din marknadsföringsbudget?

I ett nötskal har influencers lojala följare följe och bättre än genomsnittligt engagemang, samt en bra relation till sina följare vilket gör att influencern helt enkelt influerar andra i sina liv. De kan påverka deras anhängare för att göra inköp och livsstilsbeslut. Dessa köpbeslut grundar sig på Instagram-produktplaceringar, en influenters framåtriktade rekommendationer och taggade förslag och annat subtilt (eller inte så subtilt) inflytande. Som order föreslår så är en influencer någon som influerar andra, och  i deta fall är det individer som genom sociala medie plattformer kommunicerar med sina följare och sin publik om specifika nicher och ämnen som den anses vara en expert inom.

Vad är en Instagram influencer?

Löst definierad är en Instagram-influencer är en Instagram-användare med ett stort antal anhängare, etablerad trovärdighet och högt engagemang: Influencers utnyttjar deras förtroende och når till att påverka deras publik och därigenom ge en över genomsnittlig inverkan på marknaden.

Det är förstås bara den grundläggande definitionen. Med inflytande är det allt relativt: Åldersstorlek, engagemang och andra faktorer varierar beroende på bransch och till och med av nisch. De kan vara välkända sociala medier podcasters, mode gurus eller mat kritiker med kolumner i välkända publikationer. Ofta är influencers vanliga människor med vanliga Instagram-konton, som genom antingen hårt arbete eller händelse (a.v.s. “going viral”) nu tar viktiga roller i sociala medier och samtal. Men det kan också vara individer som är expertiser inom sitt område, och sedan har kommunicerat detta genom sociala medier, och sedan etablerats som en auktoritet, expert, och ledare inom det specifika område och som folk söker sig till för råd.

Även om en influensers nisch, räckvidd, roll och andra detaljer kan variera beroende på bransch och inflytande, förändras en sak aldrig: en Instagram influencer är en evangelist – en ledare för en viss livsstil, produkttyp eller varumärke. För många företag är engagemang för Instagram influencers ett bra alternativ för (eller kompletterar) en Instagram-annonskampanj.

Hur man mäter inflytande

Den underbara men samtidigt märkliga sanningen om Instagram influencers är att det inte finns något hårt och snabbt tal som definierar inflytande.

En siffra är bara en siffra, och många företag och marknadsförare som inte är så erfarna inom influencer marknadsföring tittar ofta enbart på hur många följare en person på sociala medier har, och sedan drar slutsatser utifrån det. Problemet med detta är att det finns betydligt fler faktorer som man bör ta hänsyn till för att få valuta för pengarna och inte riskera slösa allt på någonting som inte fungerade.

Det verkliga inflytandet – den verkliga makten – ligger både i förtroende och engagemang. Med andra ord är någon med en stor följarbas som läser sina inlägg bara populär, medan någon med många följare vars fans litar på deras inlägg en influencer.

Nyckeln är i kvaliteten: Hur engagerad är publiken och hur sannolikt är de att följa en influensers råd eller ledning?

Typer Instagram influencers
Det finns många typer av influenser i världen av sociala medier. Låt oss börja med det mest uppenbara: kändisar. Kändisar är ofta förebilder av en sort; alla vill bli som dem.

Tänk på Jennifer Aniston eller Kim Kardashian.

Men de flesta företag har inte budgeten att anställa kändis influencers, för dessaa tar ofta upp till flera miljoner för att säga någonting positivt och marknadsföra ditt företag på deras sociala medier. (Och i många fall ser inte publiken dem som sakliga eller trovärdiga. Faktum är att kändisinfluencers ofta är bra om man vill bygga upp en image, men “vanliga” influencers kan vara betydligt mer effektiva då de ofta uppfattas som mer trovärdiga och autentiska. Självklart finns det ledare och branschexperter, men i Instagram ser vi vanligtvis på:

Bloggare: Etablerade bloggare med bred publik är ofta utmärkta influencers. Inte bara har de visat sin inverkan på en bransch, men de är också experter på presentationen: vacker fotografering, kraftfulla ord och expertis. Framgångsrika bloggare kan ofta övergå sin etablerade publik från en blogg till Instagram.
Innehållsskapare: Som bloggare skapar innehållsskapare – journalister, varumärken och alla som skapar regelbundet innehåll. Dessa individer är utmärkta influencer kandidater. De har etablerat publik och är för det mesta mycket trendiga och sociala medie kunniga.
Mikroinfluencers: Mikroinfluencers är personer med en relativt liten följarskara på sociala medier (ofta under 1 000 totalt följare, men folk brukar ibland säga att mikro-influencers har upp till 100k följare. FÖrdelen med dessa individer är att samtidigt som de kanske inte har de flesta följarna så har de utmärkt engagemang (vanligtvis 15% eller mer). Konceptet bakom mikroinfluensern är att någon med 15% engagemang på 1000 följare är en bättre investering än någon med 7% genomsnittligt engagemang på 2000 följare. Så samtidigt som du kan nå färre genom en influencer kan du, om du aktiverar flera samtidgit, få betydligt bättre resultat än om du enbart jobbar med en influencer som har massa följare.

Bästa metoder för att identifiera och engagera Instagram influencers

 

Profilen för en Instagram influencer är olika för alla märken, produkter och influenser. Det sägs att det finns några grundläggande riktlinjer att följa. När du letar efter en Instagram influencer för ditt varumärke, leta efter:

  • Någon vars Instagram-märke är anpassat till ditt varumärke
  • En influenser med lojala anhängare som regelbundet engagerar sig
  • Ett fokus på kvalitet över kvantitet; ett hårt slående inlägg är värt ett hundra kast
  • Kontextuell anpassning med ditt varumärke (med andra ord, en “Travel” Instagrammer är förmodligen inte en bra match för att marknadsföra ditt smink
  • Äkthet
    Och, oavsett vad du gör, undvik:

Serial Instagram “influencers” som vil göra mer och mer betalda kampanjer
Instagrammers som låter dig effektivt köpa ett omnämnande; helst ska du arbeta bara med influencers som verkligen älskar ditt varumärke. Sådana som hade rekommenderat ditt företag även om de inte fått betalt. Det är då detta är som mest trovärdigt.
Kom ihåg att en Instagram-influensers effektivitet är förankrad i förtroende: deras publik väljer om de litar på vad influencer säger eller inte.  Om de ser upp till influencern och vill vara som den, då är det en bra individ att jobba med. Så, håll det naturligt. Du kan inte tvinga påverka eller lita på, men du kan anpassa dig till influencers vars publik naturligtvis anpassar sig till dina erbjudanden. Gör det. Och samtidigt som du arbetar med dina influenser kampanjer, var noga med att lägga till en Instagram “Follow” Button till din webbplats för att bygga ett ännu mer robustt följe tillsammans med din influencer marknadsföring.

Detta var några tips om influencer marknadsföring, och främst svaret på frågan om vad är en influencer. Hoppas du fann mycket tips i denna artikel!

Denna artikel har skrivits av en contributor för Veloce.

Leave a Reply

Related Posts