Fördelar och Nackdelar med Facebook – Allt du Bör Veta!

Fördelar och Nackdelar med Facebook – Allt du Bör Veta!

Facebook lanserades 2004 som ett socialt nätverk för högskolor och idag har den 2.7 miljarder aktiva användare. Det genomsyrar många aspekter av det moderna livet, från TV-reklam till att träffa nya människor. Även om det finns många fördelar med att ha ett Facebook-konto finns det också nackdelar att tänka på.

I denna artikel ska vi gå igenom fördelar och nackdelar med Facebook.

Fördelar med Facebook

Hålla kontakten

Facebook kan visa sig vara ett ovärderligt sätt att hålla kontakten med människor som du annars inte skulle se, oavsett om det är en mamma på andra sidan världen eller en vän som flyttat till en annan stad. Facebook låter dig också höra om verkliga händelser och sammankomster som du annars skulle missa om du inte var på det sociala nätverket.

Dela med andra

Om det händer något stort i ditt liv – som en ny bebis eller ett bröllop – är Facebook ett snabbt, gratis och bekvämt sätt att låta vänner och familj veta om det. Om du har ett meddelande eller en grupp bilder att dela är Facebook ett av de enklaste sätten att få ut meddelandet. Från semesterbilder till intressanta webblänkar är Facebook ett kraftfullt verktyg för delning, hålla dem uppdaterade om ditt liv, och vad du tycker är viktiga.

Fungera som en dagbok

Facebook kan användas både för din egen och andras fördel. Genom att använda foton, incheckningar, händelser och statusuppdateringar kan du skapa en detaljerad dagbok över ditt liv. Facebook-tidslinjen presenteras kronologiskt och gör att du kan se tillbaka på åren som gått och återuppleva upplevelserna. Det fungerar alltså som en digital dagbok.

Låter dig dela ditt liv

Med tidslinjen på Facebook kan du lägga upp saker så att dina vänner vet vad du gör.

Låt oss säga att du ska åka utomlands och vill skryta med det. Då kan du enkelt göra detta genom att publicera på din tidslinje så att alla kan se vad du gör och kanske till och med blir avundsjuka.

Du behöver inte skriva om fantastiska saker hela tiden. Du kan lägga upp vad du vill men kom ihåg att alla kan se det om du inte ändrar sekretessinställningarna.

Företag kan marknadsföra sina produkter

Många använder Facebook för att marknadsföra sin verksamhet. Det kan vara annonser eller inlägg som sprids över Facebook av Facebook själv i vägen för betalda placeringar eller det kan spridas genom naturlig delning. Facebook har visat sig vara en effektiv marknadsföringsplattfork för företag, både gratis och för billiga annonser.

Om du inte än använder Facebook som ett maknadsföringsredskap går du misste om stora marknadsföringsfördelar.

Enkel att ställa in och använda

Det är väldigt enkelt att skapa ett konto och komma igång på Facebook.

Layouten och stilen är enkel vilket gör det enkelt att navigera eller hitta det du vill ha.

Det blir svårare när du går in i mer komplicerade saker som att starta ett företag eller skapa en annons.

Ändå finns det fortfarande många videor där ute som hjälper dig med nästan alla aspekter av att skapa Facebook.

Sammantaget är Facebook enkelt att installera och mycket enkelt att använda.

Hjälper dig att hålla kontakten

Du kan bokstavligen skicka SMS till någon du känner så får de meddelandet på några sekunder.

Även om någon du känner är långt borta, kanske i ett annat land de fortfarande får sitt meddelande på några sekunder så länge de är online. Annars får de meddelandet att det finns ett meddelande som väntar när de kommer tillbaka online.

Facebook det lättare än någonsin för dig att hålla kontakten med dina vänner.

Det bästa är att du kan ringa dem eller till och med facetime (videosamtal) och allt detta är gratis.

Plattform för utbildningsresurser

På Facebook kan du enkelt skapa en grupp där du kan bjuda in alla från skolan, säg, förutsatt att de använder Facebook, vilket är mycket troligt. Marknadsförare som säljer onlinekurser och andra grupper kan inrättas för att skapa ett forum för diskussion med fokus på deras ena produkt eller ämne.

När det gäller skolan får elever hjälp eftersom de enkelt kan dela innehåll som kan hjälpa till med deras studier. Du kan också bjuda in lärare i det och ställa frågor till dem när du gör läxor och du behöver hjälp.

Facebook gör det lättare att kommunicera eller dela saker som kan hjälpa människor du känner.

Nackdelar med Facebook


Tidskrävande

Även om det kan vara användbart att veta vad dina vänner och familj gör, kan Facebook också vara en betydande tidstjuv utan något verkligt värde. En snabb titt på webbplatsen kan förvandlas till en halvtimme med scrollning av foton, videor och företags varumärkesidor som du inte har något intresse för. Tänk på hur produktivt du kan använda den tid du spenderar på Facebook någon annanstans.

Brist på integritet

Med ett Facebook-konto görs ditt liv offentligt för att ses och dissekeras. Även om du inte väljer att dela något själv kan dina vänner tagga dig i statusuppdateringar och foton så att du kanske hittar dina värsta ögonblick delade på webbplatsen såväl som dina bästa. Det är möjligt att granska aktiviteten innan den visas på din tidslinje, men detta extra steg lägger till den tid och ansträngning som krävs för att underhålla ditt Facebook-konto.

Riktad reklam

Facebook använder informationen som lagras i din profil för att rikta dig med reklam, bygga upp en bild av dig, din plats och dina vanor för att sälja varor och tjänster till dig. Allt innehåll du laddar upp till Facebook kan användas för att justera denna annonsering.

Det kan vara antisocialt

Människor som är rädda eller rädda för konversationer ansikte mot ansikte kan använda Facebook som ersättning men då lär de sig aldrig och när tiden kommer kommer det att vara ett stort problem att konfrontera någon.

Detta kan skada social utveckling och isolera människor.

Många kan till och med sitta och scrolla på Facebook mitt i en middag eller social tillställning. Hur blev detta beteende någonsin acceptabelt? Det är oförskämt och ändå väldigt vanligt.

Sedan finns det människor som går längs trottoaren omedvetna om andra medan de klickar och gillar. Alla andra måste gå ur vägen.

Mobbare

Det finns många vanliga barn där ute som mobbar andra barn, men det händer inte bara i din vardag eller i skolan, det kan också vara på Facebook.

Detta händer genom att skada andra människor med ord eller irritera dem genom skräppost.

Facebook har dock en funktion för att blockera någon som mobbar dig, så om någon mobbar dig kan du alltid blockera dem.

Detta hindrar inte spridningen av hat som snabbt når andra människor.

Detta är en fruktansvärd effekt av sociala medier som kan förstöra människor utan omedelbar konsekvens för missbrukaren. Lagar och förordningar måste stärkas för att motverka denna trend.

Beroendeframkallande egenskaper som är negativa för användarna

Det finns så många människor där ute som slösar bort så mycket tid på Facebook när de kan göra något annat.

Det kan vara mycket beroendeframkallande att scrollaFacebook och se inlägg som folk lägger upp hela tiden.

Saken är att du kan scrolla i timmat på Facebook i timmar istället för att göra några andra saker som är mycket mer användbara eller att faktiskt prata med riktiga människor.

Det hjälper dig när du är uttråkad men när du inte vet vad du ska göra. Att slösa bort tid på Facebook kan vara bra då och då, men om det blir för mycket är det inte bra.

Att slösa bort tid är ALDRIG bra. Det är okej att hålla dig uppdaterad med människor men det är inte mycket nytta med att slösa bort tid. Bättre att bestämma sig för att lära sig något nytt, läsa en bok eller att göra något annat produktivt.

Leave a Reply

Related Posts