Så Skapar du en Influencer Marknadsförings Strategi

Enligt en ny undersökning drev 66% av marknadsförarna tre eller fler marknadsföringskampanjer för influencer under 2018 och 42% har nu en “alltid på” influencer-strategi.

Mer än någonsin börjar företagen förstå värdet av att samarbeta med enskilda innehållsskapare och tankeledare för att driva engagemang och samtal kring sina varumärken.

Att planera och hantera ett influencer-marknadsföringsprogram är ett stort företag, men dess potential att vara en kraftfull del av din marknadsföringsmix kan göra det värt ansträngningen.

Vad är Influencer Marketing?

Tänk på en kändis rekommendation. Många företag arbetar fortfarande med kändisar för att marknadsföra sina varumärken.

Influencer-marknadsföring fungerar mycket på samma sätt. En influencer är en individ som har en betydande online-följarbas och inflytande, från hundratals lojala följare till miljoner.

De fokuserar ofta sina inlägg på ett specifikt område eller bransch, som de vanligtvis är kunniga och experter i. Och eftersom de flesta växer sin följarskafra från grunden tenderar de att vara en trovärdig och pålitlig källa för recensioner av produkter och tjänster inom denna industri.

Varumärken samarbetar ofta med dessa individer för att utnyttja sin auktoritet. Hur? Genom att dra nytta av en influencers inflytande – för att sprida sitt budskap och skapa förtroende mellan deras företag och dess konsumenter.

Samarbeten mellan varumärke och influenser kan ta många skepnader, inklusive:

 • Sponsring av en giveaway för influenserns följare
 • Att ha influensern “ta över” ett varumärkes sociala mediekonto
 • Ge en influencer produkter eller tjänster
 • Be influencer att skriva för din blogg

Så är ansträngningen värt det? Enligt Linqias marknadsundersökning om State of Influencer-marknadsföring från 2019 rapporterade 57% av de tillfrågade att deras influenserinnehåll överträffade mer än märkesskapat innehåll. Så om ditt företag har mål att utöka räckvidden och bygga pålitliga kontakter med din publik kan ett influencer-marknadsföringsprogram vara ett bra komplement till dina marknadsföringsinitiativ.

Men först behöver du en strategi. Låt oss prata om hur man skapar en som fungerar.

Bestäm dina mål

Börja med att överväga vad ditt team vill göra med det här programmet. Du kanske vill växa ditt följande, skapa varumärkesmedvetenhet eller stärka dess image eller förbättra omvandlingar (av köp, nyhetsbrevregistreringar etc.).

Nästa, få specifik. Se till att du vet exakt hur många följare du vill få från ditt influencer-marknadsföringsprogram och hur du planerar att mäta förändringar i ditt varumärkes uppfattning.

Definiera din budget

Bestäm nu hur mycket av din marknadsföringsbudget du vill spendera för att testa ditt influencer-program.

Se till att undersöka standardpriser och betalningstyper som accepterats av influencers i din industri. Detta kommer att bli tydligare när du håller på, men att definiera en budget i förväg kommer att vara viktigt för att hjälpa dig att avgöra programmets ROI.

Förstå vem du riktar dig till

 • Nu är det dags att definera din publik. Definera:
 • följare (Men observera att många följare – de rätta följarna)
 • Genomsnittliga inlägg per dag
 • Genomsnitt gillar per inlägg
 • Genomsnittliga aktier per post
 • Ämnen av intresse
 • Antal interaktioner med ditt varumärke
 • Huruvida de följer dig eller inte
 • Annan användbar information

Det behöver inte vara fint. Ett enkelt kalkylblad fungerar.

Låt oss dela upp processen att definiera din påverkande publik.

1. Använd ett Influencer Marketing redskap

Research är nyckeln till att hitta influencers som passar ditt varumärke. Lyckligtvis finns det verktyg som hjälper dig att hitta rätt påverkare för ditt varumärke.

Keyhole, BuzzSumo och Upfluence är några att kolla in. Vissa verktyg är gratis medan andra kräver prenumeration, men var och en kommer att hjälpa dig att begränsa en lista med influenser som du kan rikta in dig på.

2. Följ Hashtags som är relevanta för ditt företag

Utöver verktyg är hashtags ett bra sätt att ta reda på vilka påverkare som arbetar i ditt utrymme. För att komma igång kan du försöka söka efter samma nyckelord som ditt företag riktar sig till SEO.

Låt oss till exempel säga att ditt företag säljer skor. Du kanske vill söka efter hashtags som #shoes eller #favoriteboots för att hitta personer som postar om skor. Du kan också söka efter personer som använder ditt varumärkesnamn i en hashtagg. Till exempel #LouisVuitton.

3. Bestäm engagemangsgrader och efterföljande räkningar

När du letar efter influencers får du inte glömma att titta på deras statistik. Ibland kan stora influencers ha massa fake kontton och bottar, så det är viktigt att kontrollera att influencers får verkligt engagemang av verkliga människor på sina sociala medier.

Nå ut till influencers

Nu när du har definierat din budget och vet vem du vill rikta dig är det dags att engagera påverkarna på sociala! Var äkta. Räck inte ut som ditt varumärke, utan som en individ från ditt varumärke. Gör dina kommunikationer så personliga som möjligt. De kommer att uppskatta det!

Nyckeln till att bygga en relation är att inte skapa ett partnerskap direkt. Låt dem veta vad du gillar med deras inlägg. Berätta för dem vilka av deras senaste blogginlägg som du fick ögonen på. Ställ frågor. Marknadsför deras innehåll.

När du har skapat en äkta relation flyttar du konversationen till e-post eller DM. Där kan du dela mer om ditt varumärke och varför du tror att de skulle passa bra för att hjälpa dig att marknadsföra det.

Var så specifik som möjligt med dina frågor, tidslinjer och förväntningar, och håll en öppen kommunikationslinje med påverkarna under hela ditt samarbete. Det är en bra idé att dela ett huvuddokument med influencers i ditt program med alla detaljer.

Dela innehåll och andra resurser

När du är på samma sida med influencern som du hoppas kunna samarbeta med, se till att ge dem innehåll och verktyg som de kan behöva för att göra det så enkelt som möjligt för dem att prata om ditt varumärke.

Ge dem till exempel unika spårningslänkar så att du kan se vem som driver engagemang med ditt varumärke och hur mycket engagemang de driver.

Mät din kampanjframgång

Slutligen är nyckeln till varje influencer-marknadsföringsstrategi att spåra dess framgång.

Här är några viktiga statistik att titta på när du utvecklar en influencer marknadsföringsstrategi:

 • Antal besök du hade på din målsida eller webbplats
 • personer som registrerade sig för ett erbjudande du marknadsför
 • nya följare
 • Engagemang (kommentarer, gillar och delningar) i dina inlägg

Att få ditt influencer-marknadsföringsprogram att lyfta kommer inte att ske över en natt. Det tar tid och ansträngning, och du måste vara strategisk för hur du utför på ditt varumärkes influencerinitiativ.

Ännu viktigare är att det är en iterativ process. När du arbetar med influencers kommer du säkert att lära dig mycket om vad som fungerar för ditt varumärke och vad som inte gör det. Så justera när du går och håll dina mål i åtanke under vägen.

Leave a Reply

Related Posts