Vad är Facebook Vägg?

Vad är Facebook Vägg?

De av oss som har använt Facebook i många år kan komma ihåg en tid då Facebook-upplevelsen definierades av en enda funktion: väggen.

“Vägg inlägg” på Facebook var ett utlopp för inre skämt, hjärtliga meddelanden, påminnelser, och mycket mer. Förr i tiden gick många in på sin vägg flera gånger per dag för att se vad folk har publicerat.

Men under september 2011 annonserade Mark Zuckerberg Facebooks nya tidslinjeformat på Facebook, och med det sagt dog mer eller mindre Facebook väggen. Men under en kort tid fortsatte många användare att posta regelbundet på varandras tidslinjer (vägg).

Under de senaste åren har Facebook vägg populariteten bllivit mindre och mindre.

Att posta på någons vägg ses av många som konstigt, störande och framförallt utdaterat. Med så många andra, mer privata sätt att skicka meddelanden har vägg-inlägg på Facebook blivit mer performativ och mindre personlig.

Väggen på Facebook är folks enda personligen samlade plats online, så att publicera på någons vägg är nästan alltid någonting du bör undvika – om du inte har en nära personlig relation med dem.

Numera finns det outtalad regel att vägg inlägg på Facebook bara är reserverade för att gratulera folk på deras födelsedag.

Idag tycker många, med anledning av att det är en publik plats i din profil, att det är påträngande om någon skriver någonting på din Facebook vägg. Detta för att det är både enklare och mer privat att istället för att bara skicka ett sms eller et e-mail.

Människor går nu på Facebook för att engagera sig i innehåll, inte varandra, och detta är en viktig anledning till att folk har slutat använda väggen på Facebook.

Mellan 2013 och 2014 hade mängden statusuppdateringar som folk publicerat på Facebook minskat och i februari 2015 loggade mer än en fjärdedel av Facebook-användare in och gjorde inte annat än att surfa.

Detta kan bero på att delning av originellt, personligt innehåll på Facebook minskade med 21% mellan mitten av 2014 och mitten av 2015, och med 15% mellan april 2015 och april 2016.

När användarnas nätverk ökade och deras flöden blev trångt med en ständigt växande pool av inlägg och mediainnehåll från varumärken, gjorde det att allt fokus hamnade på flödeinnehållet. Vad är poängen med att skriva på en väns tidslinje eller lägga upp en statusuppdatering när den ändå inte kommer att ses?

Facebook har försökt att återta en del av den spontaniteten av vägg inlägg med Stories. I slutändan är funktionen en sändningsmekanism, inte offentlig en-till-en-meddelande.

Tidslinjen / nyhetsflödeskoncepten är förvirrande för de flesta eftersom de är sammanflätade med två andra viktiga, men ändå ofta förvirrande, Facebook-koncept: skillnaden mellan en profil och en sida och komplexiteten i Facebooks integritetsinställningar, vilket påverkar synligheten för din profil tidslinjen till andra Facebook-användare.

Du kommer troligtvis att se inlägget i ditt personliga nyhetsflöde för att du är administratör och gillar din egen sida om du lägger upp innehåll på tidslinjen för din företagssida.

När människor gillar en sida väljer de att ta emot inlägg på den sidan i deras nyhetsflöde. Alla dina sidofans, de personer som gillar din sida, har möjlighet att se sidtidslinjeinlägg i deras nyhetsflöde. Detta skiljer sig från tidslinjeposten från din sida som visas på din profiltidslinje. Om användare ska navigera till din profil ser de inte inlägget från din sida.

Du kan bevisa detta för dig själv genom att visa din egen profiltidslinje. Detta är en av de fantastiska funktionerna på sidor eftersom det möjliggör en total åtskillnad mellan innehållet i din profil och innehållet på din sida. Det skapar också en möjlighet att segregera ditt personliga och ditt yrkesliv på Facebook.

Nyhetsflödet:

Nyhetsflödet är också känt som hemsidan för Facebook. Det är vad du ser när du loggar in på Facebook. Observera att när du loggar in på Facebook loggar du in under din personliga profilidentitet. Även om du loggar in på Facebook med din profilidentitet tittar du inte automatiskt på din profils tidslinje. Facebook tar dig till nyhetsflödet när du loggar in på Facebook, inte tidslinjen för din profil.

Du kan när som helst navigera till nyhetsflödet på Facebook genom att välja Facebook-ikonen eller navigationsfliken “hem” på det blå sökfältet på Facebook som visas högst upp på varje sida.

Ditt nyhetsflöde är unikt för dig. Aktiviteterna och berättelserna du ser i ditt nyhetsflöde är en unik skärm baserad på de anslutningar du har på Facebook till människor, sidor och grupper. Eftersom alla är anslutna till olika personer, sidor och grupper har varje Facebook-användare ett unikt nyhetsflöde.

Tidslinjen (tidigare känd som väggen) är en plats på en profil, sida eller grupp där Facebook-användare skickar meddelanden för andra att se.

  • Profiler har en tidslinje [synlighet styrs av varje användares Facebook-sekretessinställningar]
  • Sidor har en tidslinje [sidväggarna är offentliga och kan ses av alla internetanvändare]
  • Grupper har en tidslinje [synligheten bestäms av gruppinställningarna och kan vara synlig för alla Facebook-användare]
  • Tidslinjen är där du hamnar på när du besöker en Facebook-användares personliga profil
  • Tidslinjen är där du landar när du besöker en Facebook-sida.

Leave a Reply

Related Posts