Facebook Marketplace – En Komplett Guide

Facebook Marketplace – En Komplett Guide

E-handel är ett blomstrande företag. Det är ett utmärkt sätt för småföretagare att spara pengar på fysiska lokaler. Säljare kan enkelt utöka sin verksamhet globalt. Dessutom ger det en chans för alla privatpersoner att bli av med de gamla, oanvända eller överflödiga föremålen utan att lämna sitt hus eller starta en garageförsäljning. Det senare blir allt viktigare för miljömässig hållbarhet såväl som för hushållens ekonomi.

Men viljan att sälja saker står ofta inför hinder. Människor vill inte spendera tid på registrering på olika marknadsplatser eller betatala. Därför är sociala nätverk extremt effektivr. Till exempel fungerar Facebook Marketplace framgångsrikt i 50 länder över hela världen. Det hjälper till att sälja saker lokalt samtidigt som man bygger en mycket personlig kundbas.

Hur Facebook Marketplace började

I grund och botten har användarna av Facebook använt plattformen för handelsändamål under lång tid. De skapade buy-and-sell-grupper eller separata affärsprofiler för att göra det.

År 2016 har antalet människor som regelbundet säljer och köper på Facebook nått 450 miljoner. Således beslutade ledningen att underlätta processen genom att introducera Marketplace.

Ursprungligen var det endast tillgängligt för medborgarna i USA, Storbritannien, Australien och Nya Zeeland på Facebook-appen för iPhone och Android. Ändå bevisade funktionen snabbt sin popularitet och utvidgades till 50 länder och en stationär version.

Dessutom har listningskategorierna kompletterats. Idag är Marketplace-användare inte begränsade till små objekt. De kan sälja fordon, fastigheter etc.

Idag, 2020, när de listar ett objekt på Facebook Marketplace, har community-deltagare möjlighet att erbjuda frakt.

Således kan du skapa en ny lista med den vanliga informationen och välja “erbjuda frakt” längst ner. En säljare kommer att få betalt när kunden får den beställda artikeln. Facebook lovade också att de snart kommer att aktivera den nya funktionen – direktsändning av artiklarna. Livestreamingen innebär också att säljare kommer att kunna svara på alla frågor som köparna har om varorna när de tittar på livestreaming.

Hur man använder Facebook Marketplace

Marknadsplatsnavigering är extremt enkel. Du kan hitta en butiksikon i din app eller på skrivbordsversionen.

Om du vill sälja en artikel klickar du på knappen “+”. Säljaren måste ta en bild av en artikel, lägga till dess beskrivning och pris, bekräfta en plats och spara listan. Att lämna ett bud är gratis. Listan måste hålla sig till gemenskapens policy. Annars godkänns det inte av moderatorerna.

Köparna kan söka efter specifika artiklar eller bläddra efter kategori. De kan använda filter för att välja säljarens plats, pris, betyg och andra detaljer. Det är enkelt att hitta de erbjudanden som ligger närmast dig där du kan spara på frakt. Du kan också lägga till några listor till favoriter och köpa dem senare.

Köpare och säljare kan kommunicera via Messenger eller utbyta sina telefonnummer. För närvarande måste de två parterna komma överens om betalnings- och fraktmetoden utan hjälp från plattformen. De nya funktionerna förväntas förändra det i framtiden. Ändå tycker många att det är ganska säkert eftersom de får tillgång till varandras profiler.

Tillgänglighet

Marknadsplatsen är tillgänglig för de flesta 18 år och äldre i Argentina, Australien, Österrike, Belgien, Belize, Bulgarien, Kanada, Chile, Costa Rica, Kroatien, Cypern, Tjeckien, Danmark, Ecuador, Estland, Dominikanska republiken, Finland, Frankrike, Tyskland , Grekland, Ungern, Indien, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Mexiko, Nederländerna, Nya Zeeland, Norge, Panama, Paraguay, Peru, Filippinerna, Polen, Portugal, Puerto Rico, Rumänien, Singapore, Slovenien, Syd Afrika, Spanien, Sverige, Schweiz, Thailand, Storbritannien, USA och Uruguay.

Du kan använda Marketplace på iPhone 5 eller senare, Android och iPad med hjälp av Facebook-appen eller på skrivbordet.

Tips för Facebook Marketplace-användare


Rekommendationer till säljare

Innan du lägger ut varor till försäljning, se till att de följer Facebook-handelsreglerna.
Skicka aldrig ett objekt utan att få full betalning för det.

Använd foton i verkligheten när du listar. Var noga med extra detaljer, som bra ljus och tydlig bakgrund. Visa ett föremål från olika sidor, särskilt eventuella brister och brister.

Skriv en ärlig beskrivning. Förutse vilka detaljer köpare kommer att vara intresserade av. Lista dem direkt så att du inte får massor av frågor senare.

Informera tydligt köparen om leveranstid, leveranssätt, leveransstatus och information för dess spårning.

Kontrollera betyget för att se om köparen är pålitlig.

Tips för köpare

  • Kontrollera säljarens profil på marknaden där du tänker göra ett köp.
  • Skicka ett meddelande till säljaren och be om ytterligare information eller ett detaljerat foto för att inte tveka om tillståndet för produkten du köper.
  • Diskutera den föredragna betalningsmetoden med säljaren. Tveka inte heller att erbjuda dig att använda de betaltjänster som garanterar skyddet av köpet. Se till att det kommer att finnas tillgängligt för din transaktion.
  • Välj ett konkurrenskraftigt pris genom att jämföra liknande erbjudanden i din region. Kom dock ihåg att när säljaren erbjuder varorna till ”extremt bra pris” kan det finnas en anledning till det.
  • Dela inte för många personliga detaljer. Var särskilt försiktig med bankinformation.
  • Möts på offentliga platser för att slutföra en transaktion. Hämta inte främlingar hem om det inte är nödvändigt
  • Kontrollera betyget för att se om säljaren är pålitlig.

Varför Facebook Marketplace är bra för varumärken och återförsäljare

Varför har antalet varumärken och återförsäljare öket opå Facebook Marketplace? Eftersom det ger dem möjlighet att nå och engagera intresserade konsumenter, samla in feedback om nya erbjudanden och bygga förtroende och nå inom Facebooks massiva publik.

Engagera konsumenter med stark köpintensitet

Att nå konsumenter vid den exakta punkt där de tänker köpa något är en stor välsignelse för omvandlingsfrekvenser. Och vanligtvis är det ganska svårt att uppnå i stor skala. Men på Facebook Marketplace är alla konsumenter redo att göra ett köp.

En testplats för låg risk

En annan värdefull funktion på Facebook Marketplace är att det inte finns någon initial kostnad för att skapa en annons. Det betyder att du kan testa nya produkter utan någon risk.

Skapa bara en annons, börja justera inställningarna och se vad som ger de bästa resultaten. Du kan experimentera med olika priser, exklusiva erbjudanden och till och med specialrabatter.

Och om du vill få en känsla för vad som säljs bäst på plattformen innan du ens börjar göra listor kan du alltid kolla in avsnittet “Toppval” för varje kategori.

Eftersom köp vanligtvis görs via Facebook Messenger kan köpare och säljare skapa förtroende och varaktiga relationer som leder till ytterligare försäljning.

En annan fördel med att arbeta med Facebook marketplace är att du kan komma åt alla deras appar. Facebook kan visa dina annonser på sin egen plattform, Instagram och Facebook Audience Network – ett nätverk av mobilappar som samarbetar med Facebook för att sälja annonsutrymme till dem.

Och vem kan glömma Facebooks stora mängder användardata?

Facebook vet allt om sina användare: Vad de köper, vilken musik de lyssnar på, var de semestrar, vilken storlek de bär, vad de åt till lunch igår och mycket mer. Och de är angelägna om att använda denna information för att göra annonsörerna mer effektiva!

Allt detta innebär bättre räckvidd, mer anpassade annonser och i slutändan högre omvandlingsfrekvenser för dig.

Hur man skapar en annons på Facebook Marketplace

Även om Facebook inte begränsar vilka typer av objekt enskilda användare kan sälja (med anledning) är det viktigt att komma ihåg att endast vissa typer av företag får sälja på Marketplace:

  • Återförsäljare
  • Fastighetsföretag
  • Detalj- och e-handelsföretag

För att komma in på Marketplace, logga in på ditt Facebook-konto och välj “Marketplace” i vänster sidofält:
I det första popup-fönstret uppmanas du att ange om du säljer ett fordon, ett hem eller en artikel. Välj “Objekt till salu” och fyll i dina produktuppgifter i nästa fönster:

När du har fyllt i allt och lagt till foton klickar du på “Nästa” och sedan “Publicera” så har du skapat din första annons!

Din annons kommer att vara synlig för alla i ditt angivna område som surfar på Marketplace. Detta är förmodligen det viktigaste att notera när du överväger att använda Facebook Marketplace för ditt företag: Om du vill ha bättre konverteringar måste du optimera för lokal försäljning.

Både privatpersoner och företag är skyldiga att följa Facebooks handelspolicy med sina listor. Läs deras krav i detalj.

Leave a Reply

Related Posts