We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “OK, I Agree”, you consent to the use of cookies.

Blocka Någon på Instagram – Så Gör du!

Blocka Någon på Instagram – Så Gör du!

Instagram syftar till att främja mer virtuell anslutning och social interaktion – men det betyder inte nödvändigtvis att alla alltid kommer överens.

Ibland stöter vi alla på användare som vi hellre inte vill ha på våra flöden. Oavsett om det är en ovän eller kanske ett ex  som fortsätter att lämna passivt aggressiva kommentarer under dina foton, har du möjlighet att kontrollera vem som är en del av din virtuella sociala krets.

I den här guiden täcker vi allt du behöver veta om att blockera (och avblockera) någon på Instagram så att du kan hålla ditt flöde rent.

Hur man blockerar på Instagram

Om du av någon anledning vill ta bort ett konto från ditt flöde – eller begränsa deras åtkomst till ditt innehåll – är det den bästa vägen att fortsätta att blockera dem.

Men om det känns för extremt för situationen har du andra alternativ. Du kan ta bort dem som en följare, hindra dem från att kommentera dina inlägg eller stänga av deras innehåll från att visas i ditt flöde genom att blockera dem.

Så här blockerar du dina följare på Instagram

Om du bestämmer dig för att du vill blockera en av dina följare på Instagram, följ instruktionerna nedan:

  • Öppna Instagram-appen.
  • Leta reda på kontot du vill blockera genom att använda sökfunktionen eller genom att bläddra igenom din lista över följare.
  • Tryck på de tre horisontella punkterna längst upp till höger på skärmen.
  • Tryck på Blockera.
  • Tryck på Blockera igen för att bekräfta.

Kan du blockera någon som inte följer dig på Instagram?

Ett konto behöver inte följa dig på Instagram för att du ska kunna blockera dem. Processen för att blockera ett konto som inte följer dig är densamma som processen för att blockera ett konto som gör det. Här är instruktionerna:

  • Öppna Instagram-appen.
  • Leta reda på kontot du vill blockera med sökfunktionen.
  • Tryck på de tre horisontella punkterna längst upp till höger på skärmen.
  • Tryck på Blockera.
  • Tryck på Blockera igen för att bekräfta.

Hur man avblockerar på Instagram

Även om du är övertygad om att du vill blockera ett konto för alltid, finns det en chans att du vill avblockera kontot vid ett senare tillfälle. Instagram meddelar inte användare när de har blockerats eller avblockerats. Du måste dock följa kontot igen efter att du har blockerat det.

Med det i åtanke, låt oss gå igenom hur du avblockerar någon på Instagram.

Var hittar du din Instagram-blocklista?

För att avblockera ett konto måste du först komma åt din blockeringslista på Instagram. Så här hittar du det i appen:

  • Öppna Instagram.
  • Tryck på personikonen längst ned till höger på skärmen för att navigera till din profil.
  • Tryck på de tre horisontella linjerna längst upp till höger på skärmen.
  • Navigera till Inställningar> Sekretess> Blockerade konton.

Genom att följa stegen ovan kan du komma åt din blockeringslista på Instagram, där du hittar en lista över alla konton du har blockerat från din sida.

Om du bestämmer dig för att avblockera någon på Instagram är processen i princip densamma som att blockera dem.

Så här avblockerar du någon på Instagram:

  • Öppna Instagram.
  • Tryck på personikonen längst ned till höger på skärmen för att navigera till din profil.
  • Tryck på de tre horisontella linjerna längst upp till höger på skärmen.
  • Navigera till Inställningar> Sekretess> Blockerade konton.
  • Tryck på kontot du vill avblockera för att gå till deras profil.
  • Tryck på upplåsningsknappen mitt på deras sida.
  • Tryck slutligen på avblockera igen för att bekräfta.
  • Om du gör detta kommer kontot att blockeras, men om du vill följa dem igen måste du göra det manuellt.

Varför kan jag inte avblockera en person på Instagram?

Om du inte kan hitta profilen för någon du har blockerat – och därför inte kan blockera dem – är det troligt att de också har blockerat dig.

“Tvåvägsblock” är svåra att fixa eftersom ingen av er kan söka efter den andra med Instagrams sökfunktion. Det finns dock ett par sätt runt detta.

Den första är genom att använda direktmeddelanden:

  • Öppna Instagram-appen.
  • Tryck på pappersflygikonen längst upp till höger på skärmen för att komma åt dina direktmeddelanden.
  • Tryck på pennikonen längst upp till höger på skärmen för att skapa ett nytt meddelande.
  • Skriv deras användarnamn i sökfältet.
  • Skicka ett meddelande till dem (som de inte får).
  • Tryck på informationsknappen längst upp till höger på skärmen.
  • Välj avblockera.

Genom att göra detta kommer du till personens blockerade lista, så att de kan avblockera dig så att ni båda kan följa varandra igen.

Vad händer när du blockerar någon på Instagram?

När du blockerar någon på Instagram försvinner du praktiskt taget från appen ur den personens perspektiv. När de är blockerade kommer de inte längre att kunna hitta din profil, dina inlägg eller dina Instagram-berättelser.

Om du är orolig för att personen ska inse att de har blockerats, kan du åtminstone ta tröst i det faktum att Instagram inte direkt meddelar dem (Skickar en notis) om att de har blivit blockerade.

Tar du bort dina meddelanden genom att blockera personer på Instagram?

Det enda som finns kvar efter att du har blockerat någon på Instagram är dina direktmeddelanden.

Meddelanden stannar kvar i dina direktmeddelanden och i inkorgen för personen du blockerade, men personen som har blivit blockad kan inte skicka nya meddelanden till dig

Om du är med i en chattgrupp med personen du blockerade får du ett meddelande där Instagram frågar om du vill stanna kvar i gruppen eller lämna. Om du väljer att stanna kommer du att kunna se meddelandena från den person du blockerade i gruppchatten och vice versa.

Försvinner deras gillanden när du blockerar någon?

När du har blockerat någon på Instagram kommer varje enskild like och kommentar att tas bort från dina foton och videor, och vice versa.

Men om du gillar eller kommenterar ett offentligt konto eller ett privat konto som du och ett blockerat konto följer varandra, kommer den blockerade personen fortfarande att kunna se dessa interaktioner.

En annan faktor att notera är att den blockerade personen fortfarande kan nämna ditt användarnamn i ett Instagram-inlägg eller Story-tagg. Du får dock aldrig ett meddelande om detta omnämnande. Det enda sättet att se till att de inte längre nämner dig på Instagram är att blockera dem och sedan ändra ditt användarnamn.

När du blockerar någon på Instagram tar det automatiskt bort dem från dina följare och hindrar dig från att följa dem. Att blockera någon innebär att ingen av er längre kommer att listas under varandras följare.

Vad händer när du avblockerar någon du blockerade?

Om du bestämmer dig för att sluta blockera någon går det mesta tillbaka till det normala, men inte allt.

Om du till exempel blockerar någon återställer inte gillanden och kommentarer som har tagits bort. Meddelanden som de skickade till dig medan de blockerades kommer fortfarande aldrig att levereras och de kommer inte automatiskt att följa dig igen.

Kommer de att veta när du avblockerar någon på Instagram?

Det beror på. Instagram skickar inte ut ett meddelande när en person har blivit avblockerad. Om du väljer att följa dem igen får de dock ett meddelande om att du har följt dem.

Nu när du känner till de potentiella konsekvenserna (och frustrationerna) av att blockera någon på Instagram kan du fatta det beslut som passar dig. Och om du känner dig försiktig med att trycka på blockknappen, kom ihåg att du alltid kan stänga av dem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Posts