Sociala Medier Åldersgräns – Allt du Bör Veta

Sociala Medier Åldersgräns – Allt du Bör Veta

Barn och unga älskar sociala medier. Detta kommer inte direkt som någon chock.

Faktum är att 89% av tonåringarna i åldern 13 till 17 rapporterade att de använde minst en sociala medie plattform, och 71% rapporterade att de använde mer än en plattform. Visste du att nästan alla sociala mediasidor tillåter användare att registrera sig när de fyller 13 år?.

Men ska du ge ditt barn en smartphone och om ja, när?

Det fanns en tid då föräldrar primärt oroade sig för att deras barn skulle nås av främlingar på gatan och på lekplatserna. Nu har hotet flyttat online med folk som använder skumma profiler på sociala medier.

Internet är en fantastisk resurs och har många positiva användningsområden, men det är också en skrämmande verklighet att på grund av den ständigt växande världen av internetkommunikation finns folk som vill utnyttja av barn och ungdomar. Dessutom kan det finnas en del olämpligt innehåll.

Rätt ålder för att ge barnen sin första mobiltelefon är verkligen helt upp till dig. Ålder är inte lika viktigt som ditt barns mognadsnivå, deras förmåga att följa regler, deras känsla av ansvar, och din egen familjs behov.

Som tur är finns det en rad olika sociala medie appar som är anpassade för barn. Dessutom har en del appar föräldrakontroll om föräldrar skulle behöva. Dessutom kan det vara bra att veta vilka åldersgränser som gäller på de olika plattformarna, då detta varierar.

Ditt barns vänner använder på plattformarna, delar sina erfarenheter och chattar. Saker händer online och barn vill vara en del av navet. Naturligtvis vill barn under 13 år också delta i detta.

Varför behövs åldersgränser på sociala medier

Åldersbegränsningar har en biologisk betydelse. Man skulle kunna ställa frågan, är vi någonsin utvecklade nog för att våra ord och handlingar ska cementeras i en bok som är tillgänglig för hela världen? Svaret är att det är många människor som inte är det. Men före 13 års ålder förstärks konsekvenserna av att bli utsatta för riskerna relaterat till internet.

Vid ungefär 12 års ålder har de flesta barn biologiskt sett inte utvecklat tillräckligt med kognitiva funktioner för impulskontroll eller etiskt tänkande, samt konsekvenstänk. Med det sagt kan det finns eventuella risker för unga barn som använder sociala medier, om de inte vet hur de bör använda det.

Att förstå effekten av ett inlägg på sociala medier ligger utanför det unga sinnets kognitiva grepp, och alla misstag eller felbedömningar kan aldrig raderas online och därmed potentiellt påverka deras framtid. Om ett barn utsätts för trakasserier eller andra dåliga människor kan dessutom deras begränsade förmåga att hantera en sådan situation i ung ålder sätta dem i fara, både mentalt och fysiskt.

Tillsammans med frågor om barns outvecklade hjärna och ansvar finns det juridiska konsekvenser när barn ljuger om sin ålder för att skapa ett konto i sociala medier.

När ett barn registrerar sig för ett konto med ett förfalskat födelsedatum är det utanför räckvidden för skydd som erbjuds av lagen och deras personliga information kan vara i fara, men lagarna kring detta variera väldigt mycket.

Risker med sociala medier för barn och unga

Tja, åldersbegränsningar spelar roll och här är några skäl till varför:

Precis som vuxna kan barn riskera att få sin identitet online stulen och missbrukas. Det kan vara svårt att upprätthålla ett barns integritet eftersom de kanske inte förstår vilken information som är säker att dela online eller vilka standardinställningar för sekretess som finns på webbplatserna och enheterna de använder.

I onlinevärlden kan barn oavsiktligt avslöja tillräckligt med personliga uppgifter, som deras adress och telefonnummer, för att möjliggöra stöld av deras identitet. Så det är väldigt viktigt för barn att veta hur man håller sin privata information privat. Om ett barns identitet blir stulen kommer det kanske inte att märkas på många år och kan i vissa fall leda till att ett barn utpressas, tränas eller mobbas online.

Barn under 13 år kan inte fatta smarta beslut online. Bara för att barn verkar ”tekniskt kunniga” i allt yngre åldrar betyder det inte nödvändigtvis att deras hjärnor utvecklas i samma takt som deras digitala förmåga.

Forskning visar att det tar barn cirka 12 år att fullt ut utveckla de kognitiva strukturer som gör det möjligt för dem att engagera sig i etiskt tänkande. Före 12 är det svårt för ett barn att fullt ut förstå effekterna av sina handlingar på andra, online eller på annat sätt.

Ändå ansluter sig små barn i allt större utsträckning till sociala nätverkssajter och ibland sätter de sig i risk genom att bli offer för online-trakasserier, uppmaningar och cybermobbning innan de är redo att svara på lämpligt sätt.

Hålla barn säkra

Åldersbegränsningar på sociala medieplattformar finns för att hålla barn säkra. Tyvärr är det enkelt och enkelt att bryta mot dessa begränsningar. När unga barn förfalskar sin ålder och använder sociala medier är de ofta för unga för att förstå konsekvenserna av deras inlägg eller effektivt hantera farliga situationer och kan inte skyddas av lagar som riktar sig till ungdoms säkerhet online.

Tips på sociala medieplattformar för barn


YouTube Kids

YouTube kids är skapat för att hålla barnen säkra och göra föräldrarna lugna, YouTube Kids filtrerar bort visst innehåll och låter bara sidorelaterade videor läggas upp.

YouTube Kids säger: “Vi arbetar hårt för att hålla videor på YouTube Kids familjevänliga.”  Men de säger även “alla videor har granskats manuellt. Om du hittar något olämpligt som vi missade kan du flagga det för snabb granskning.”

Föräldrar kan dock även begränsa skärmtiden men om du inte är villig att betala för ett premiumkonto kommer dina barn att utsättas för popup-annonser.

Åldersintervallet för YouTube kids är: 13+

(Facebook) Messenger Kids

Messenger Kids lanserades 2017 och är Facebooks chatt app anpassad för barn.

Åldersintervallet för YouTube kids är: 6-12 år

Instagram

Instagram är en av de mest populära sociala medieplattformarna i världen.

Om ditt barn använder Instagram är det klokaste är att ställa in profilen som privat och visa dem hur man blockerar och tar bort oönskade följare. Detta gör att endast folk som har blivit godkända att följa kan se inlägg på profilen.

Åldersintervallet för YouTube kids är: 13 år och uppåt

Twitter

Studier visar att endast 50% av personerna i åldern 18-24 använder Twitter och är en av de minst använda sociala medierna av den yngre publiken.

Twitter har en del regler som inkluderar att inte lägga upp våld, exploatering av barn, övergrepp eller trakasserier (för att nämna några). Men faktum är att det kan delas en del saker på Twitter som kanske inte är så lämpliga för barn.

Twitter säger “Vi utgår från en ståndpunkt att anta att människor inte tänker bryta mot våra regler”, men som du kan förstå fungerar det inte alltid så i praktiken.

De säger “Vissa tweets kan tyckas vara kränkande när de ses isolerat, men kanske inte när de ses i samband med en större konversation eller historisk relation mellan människor på plattformen.”

Med andra ord menar Twitter att deras användare-är-mogna-vuxna och antar att människor spelar enligt reglerna.

Liksom andra sociala medier finns det en åldersbegränsning på 13 år, men det finns dock inga tvingade kriterier för att stoppa minderåriga från att att logga in och skapa ett konto.

Åldersintervallet för Twitter är: 13 år och uppåt

WhatsApp

År 2018 ökade WhatsApp sin åldersbegränsning från 13 till 16. Barn i åldern 13+ kan fortfarande använda appen men behöver föräldrarnas godkännande.

Anledningen till det handlar mer om hur apparna samlar in data om sina användare och mindre om att skydda barnen från olämpliga människor.

När det gäller WhatsApp har studier funnit att Whatsapp anses ha en medelrisk för sex, mobbning och våld och en låg risk för självmord, självskada och droger så fundera innan du ger ditt barn samtycke.

En av de bra sakerna med WhatsApp är att du enkelt kan blockera oönskade användare. Se bara till att du vet om ditt barn använder det i första hand.

Åldersintervallet för Whatsapp är: 16+

 

Leave a Reply

Related Posts