Så Skapar du En Influencer Marknadsföringsstrategi – Komplett Guide!

En framgångsrik marknadsstrategi för influencer marknadsföring hjälper dig att öka din varumärkesexponering, bygga auktoritet och nå ut till ny publik. Det driver trafik till din webbplats och leder nya kunder till dina produkter och tjänster.
Det finns många fördelar med influencer marknadsföring, men det kan vara en förvirrande och komplicerad strategi att sätta upp, starta och hantera. Vi kan inte förneka att det är ett tidskrävande projekt. Och eftersom att det är ganska knepigt att komma igång leder till att många marknadsförare slutar innan de faktiskt börjat.
För att hjälpa dig att komma över den utmaningen och hjälpa dig sätta upp en effektiv marknadsföringskampanj för influencer marknadsföring, skapade vi den här guiden.

Vad är Influencer Marketing?

Influencer marknadsföring är en strategi som identifierar människor som har ett starkt inflytande över personer via sociala medier och internet. Således har dessa indivder en stor påverkan på ett varumärkes bransch eller målgrupp. I en influencer marknadsföringsstrategi startar ett varumärke ett partnerskap med en specifik influencer för att genom denna individ nå ut till sin målgrupp med sitt budskap och innehåll.

Influencers har vanligtvis en stor och engagerad publik, så varumärken gynnas ofta väldigt mycket när en influencer delar eller nämner innehållet eller budskapet. Exponeringen gör det möjligt för varumärket att nå ut framför målgruppen på ett positivt, naturligt och meningsfullt sätt.

Influencerkampanjer behöver inte alltid förlita sig på kändisar. Faktum är att majoriteten av influencers på sociala medier är inte kändisar såsom Jastin Bieber eller Taylor Swift. Vanligtvis är dt passionerade personer som har etablerat sig själva som ledare inom en specifik genre, som folk därmed går till för råd, tips, och inspiration.

Influencer marknadsföring handlar om att få exponering, men det handlar inte alltid om att samarbeta med människor som har den största publiken. Det handlar om att arbeta med människor som har rätt publik, så att du kan göra kontakter med de personer som också tillhör din målgrupp. Det spelar ingen roll hur många personer du når om de inte är relevanta för ditt varumärke och de inte tillhör din målgrupp.

Så hur hittar du rätt influencers och skapar en framgångsrik influencerkampanj?

Hur man skapar en influensmarknadsstrategi

För att skapa och lansera en influenser marknadsföringsstrategi för ditt varumärke, gå igenom följande steg i den här artikeln:

Definiera dina mål

Som med vilken annan smart marknadsföringsplan som helst, så bör du alltid börja med att beskriva dina mål. Ange dina avsikter för vad du vill uppnå med din kampanj.
Att definiera dina mål i de tidiga stadierna av planeringen hjälper dig att utforma en konsekvent strategi under hela din kampanj och det ger dig också en uppfattning om de mätvärden du ska spåra och övervaka för att mäta din framgång i slutet av kampanjen.

Några mål du kanske vill överväga för din influencer marknadsstrategi

Mål för influencer marknadsföringsstrategi är följande:

“Brand awareness”: Få fler människor att känna igen, känna igen och tycka om ditt varumärke.

Bygga varumärkesidentitet: Få människor att se ditt varumärkes personlighet och värderingar.

Målgruppsbyggnad: Få fler människor att följa och prenumerera på dig och dina kanaler.

Engagemang: Få fler aktier, kommentarer och gillar för ditt innehåll.

Lead Generation: Få fler människor att registrera dig för dina ledmagneter och erbjudanden.

Försäljning: Få fler människor att köpa dina produkter / tjänster.

Kundlojalitet: Få människor att vara intresserade och engagerade i ditt varumärke.

Bygga länkar: Få fler länkar riktade tillbaka till din webbplats.

Välj en typ av influencer marknadsföringskampanj

När du väl vet dina mål är det dags att börja tänka på vilken typ av marknadsföringskampanj som kommer att hjälpa dig att nå dina mål.Influencer marknadsföringskampanjer involverar vanligtvis tre typer av saker för ett samarbete med influencers: inspirera, samarbeta eller en blandning av båda.
Du kan inspirera en influencer att dela ditt innehåll eller meddelanden på egen hand. Du kan betala dem för att marknadsföra ditt varumärke (detta är det vanligaste). Eller så kan du skapa en situation som använder lite av båda.
Här är några typer av influencer marknadsföringsstrategier du kan överväga:

 • Gifting: Att ge gratis produkter och tjänster till en influenser i utbyte mot en recension eller omnämnande.
 • Gästpostning: Skapa och bidra med innehåll till en influensers blogg.
 • Sponsrat innehåll: Betala för ditt varumärke att visas på en influensers blogg eller sociala kanal. Beroende på vad du kommer överens om med influencer kan du som företag ibland skapa innehållet som influencern ska dela, eller så skapar influencern det.
 • Sam-skapa innehåll: Samverkan med en influencer för att skapa innehåll som finns på din webbplats, deras hemsida eller en tredje parts webbplats.
 • Tävlingar och Giveaways: Kör en tävling och samarbeta med en influencer för att dela din tävling och öka vetskapen om den med sna
 • Influencer Takeover: Tillåt en influencer att ta över dina sociala medier konton under en viss tid.
 • Affiliates: Tillhandahåller en unik kod som ger influencers en procentandel av varje försäljning de genererar.
 • Ambassadörer: Att skapa relationer med lojala varumärkesfläktar där de nämner eller marknadsför ditt varumärke, produkter och tjänster i utbyte mot exklusiva erbjudanden, gratis produkter under en längre tid.

Dessa influenser marknadsföringsidéer är inte fastställda i sten eller krävs för att uppfylla vissa kriterier. De är alla flexibla och ämnade att vara allmänna ideer för vad du kan göra med din influencer marknadsföringsstrategi.
När du skapar dina planer, använd en eller flera av dessa idéer för att skapa en anpassad marknadsstrategi för influencers som fungerar för ditt varumärke och publik.

Identifiera och definiera din målgrupp

När du väl har en uppfattning om dina mål och vilken typ av influencer marknadsstrategi du vill genomföra, är du fortfarande inte redo att börja leta efter influencers. Innan du kan identifiera vilka typer av influencers du ska samarbeta med, så behöver du veta vem din målgrupp är.

Innan du börjar leta efter influencers, fokusera på att hitta specifika detaljer om vilka du vill nå till via din kampanj. Skapa en “buyer persona” som innehåller både demografisk och psykografisk segmentering. När du väl känner din publik kommer det att bli lättare att identifiera de bästa personerna de följer och webbplatser de använder.

Om du behöver hjälp med att definiera din målgrupp, ladda ner vår personliga mall för gratis köpare för att hjälpa dig genom processen.
Hitta rätt influencers
Med din publik tydligt definierad kan du äntligen börja söka de influencers som hjälper dig att nå dina mål och ansluta till din målmarknad.
När du överväger dina alternativ, utforska följande typer av influencers:

 • bloggare
 • Sociala Media Stjärnor
 • Kändisar
 • Industriexperter
 • Tankledare
 • kunder
 • Icke-konkurrerande varumärken

När du bestämmer vilken typ av inflytande du vill använda ska du börja undersöka individer eller varumärken i det här utrymmet.
Hitta Influencers som delar din målgrupp
Om du vill hitta influencers som kan nå din målgrupp, använd Alexa Audience Overlap Tool. Ange din webbplats eller webbadresserna till webbplatser du vet har den publik som du vill nå. Verktyget kommer att rapportera tillbaka med dussintals andra webbplatser som delar en liknande publik. I denna rapport presenteras dussintals gästblogningsmöjligheter, eftersom du vet att dessa webbplatser har publiken du vill nå och skulle därför vara bra ställen att dela eller fröken ditt innehåll.
Till exempel, om du säljer en kurs om ledarskap, kan din idealiska publik regelbundet läsa michaelhyatt.com. Ange webbadressen för att hitta andra webbplatser som publiken besöker. Använd den här listan över webbplatser som en guide för att hitta andra influencers som kan vara värdefulla för din kampanj.


Hitta Influencers med hjälp av backlinks

Ett annat sätt att hitta potentiella inflytande är att använda Alexas Backlayer Checker. Ange upp till 10 webbplatser som når din idealiska publik. (Använd överlapningsverktyget för att hitta liknande webbplatser om du inte redan känner till dem.) Sedan kör backlänkkontrollen.
Rapporten visar alla länkar som pekar på din lista över webbplatser. Du kan använda den här listan för att hitta webbplatser som sannolikt kommer att fungera med, nämna dig eller länka tillbaka till din webbplats eftersom de redan har gjort det för dina konkurrenter.

Genom att klicka på bakåtlänkarna kommer du att få en uppfattning om vilka typer av innehåll de publicerar, inklusive gästinlägg och anmärkningar, så att du kan skapa en plan för utkik.

Hitta Influencers genom ämnen

Om du inte känner till några konkurrenter eller webbplatser som har en publik som du vill locka till kan du använda Alexas Keyword Share of Voice Tool för att hitta influencers. Ange en term som är relaterad till branschen eller ämnet du vill få inflytande i. Rapporten visar en lista över webbplatser som har en hög andel röst för den termen, vilket innebär att de har mycket synlighet online för den frasen.
För att hitta varumärken och företag som är auktoritativa i ledarutrymmet kan du använda Share of Voice Tool för att hitta en lista över webbplatser som driver mycket trafik för det sökordet.
Det finns andra verktyg och metoder du kan använda för att hitta influencers. På sociala medier kan du söka efter relevanta hashtags för att hitta Twitter och Instagram influencers. Och följande verktyg är också användbara för att identifiera sociala medier och blogga influencers.

 • Deep Social
 • BuzzSumo
 • BuzzStream
 • Klout
 • NinjaOutreach
 • Klear
 • Izea

För mer information om att hitta rätt influencers, läs det här inlägget: Hur man hittar influencers i din nisch: 19 tips, verktyg och leverantörer

Kvalificera dina influencers

Det är lätt att bli upphetsad när du börjar hitta influencers. Men innan du når ut till dem måste du se till att de verkligen passar ditt varumärke och mål.
Kvalificera publiken. Det är bättre att jobba med en influenser som har en mindre publik som nära matchar din idealiska marknad än att arbeta med en influentör som har en mycket stor publik som inte inkluderar dina ideala kunder. Så kvalificera inte influencers baserat uteslutande på deras publiks storlek. Var uppmärksam på om de har rätt publiken du vill nå.
Kvalificera inte influencers baserat uteslutande på publikens storlek. Rätt publik är nyckel.


För att lära dig om en webbplatss publikdemografi, använd Alexas Site Overview Tool. Ange webbplatsens webbadress för influensorn och få en rapport om webbplatsens publik, kön, ålder, utbildning, inkomst och familjestatus.

För att lära dig om en publiks intressen, gå tillbaka till Alexas Audience Overlap Tool. Ange inflytarens webbplats och granska rapporten för att hitta trender som hjälper dig att lära dig om publiken. Genom att titta på andra webbplatser som publiken använder, kan du se vilka andra intressen de har och avslöja detaljer om deras vanor, behov och identitet.
Kvalificera räckvidd och auktoritet. Medan kvaliteten är bättre än kvantiteten när det gäller en inflytande publik, vill du också se till att inflytaren har en räckvidd som är tillräckligt stor för att hjälpa dig att uppnå dina mål. Titta på influensorns mätvärden för att mäta nivån på deras räckvidd.

För sociala medier konton, överväg deras antal anhängare och publik engagemang med sina inlägg. Target influencers som har en förlovad publik som ofta gillar och kommenterar sina inlägg.
För bloggar och webbplatser, kolla på deras mätvärden på plats. Med hjälp av Alexas webbplatsöversiktverktyg kan du hitta metrics relaterade till sidvisningar, tid på plats, avvisningsfrekvens, antal besökare, antal webbplatser som länkar in och Alexa Rank (vilket indikerar hur auktoritativ webbplatsen är online).
Kvalificera innehållet och meddelandet. I din inflytande marknadsföringsstrategi bör du sträva efter att bara samarbeta med influencers som matchar ditt varumärke. Gör din due diligence när du forskar på det andra innehållet som influentören delar för att se till att det anpassas till ditt varumärke och företag. Spendera tid på att granska sina inlägg, statusuppdateringar och innehåll på webbplatsen för att se till att det är:

 • Är relevant för ditt varumärke, bransch, produkter och tjänster.
 • Är hög kvalitet och något ditt varumärke skulle vara stolt över att vara förknippad med.
 • Representerar ditt varumärkes övertygelse och avviker inte för långt från ditt varumärkes kärnvärden eller uppdrag.

Skapa extremt bra innehåll

Om du skapar en influencer marknadsföringsstrategi som involverar gästblogging eller att du ska skapar innehåll på influencerns webbplats, kommer du att ha den bästa framgången om du presenterar idéer som influencen inte kan motstå.

För att skapa oemotståndligt innehåll för influencers, utveckla idéer som riktar sig till högsta sökord och fyller luckor som de har i sitt egna innehåll.

För att hitta de bästa nyckelorden som kommer att vara mest fördelaktiga för inflytaren använder du Alexas sökordsvårighetsverktyg för att utföra forskning. Ange ett ämne eller en fras som är relaterad till influencerns industri och välj sökord med låg konkurrens som ofta söks.

Detta tillvägagångssätt hjälper dig att leverera innehåll till inflytaren som kan hjälpa dem att skicka trafik till sin webbplats.

För att hitta idéer för innehåll som fyller ett behov på en inflytande webbplats, bedriva forskning med hjälp av Alexas Competitive Keyword Matrix. Ange influensorns webbplats tillsammans med upp till nio av sina konkurrenter, och använd filtret för att visa organiska nyckelordsspalter för den webbplats du riktar in.

Verktyget producerar en rapport av de sökord som driver trafik till andra webbplatser, men inte målsidan. Du kan se vilka ämnen dina målgrupps konkurrenter fokuserar på, men ditt mål har ännu inte skapat innehåll för. Denna information kan gnista informerade idéer för gästpostämnen som är relevanta och användbara för inflytaren.

Genom att göra din forskning och veta vad inflytarens webbplats behöver, kommer du att ha en mycket bättre chans att få gästbloggar att komma överens om att arbeta med dig och dela innehållet på deras hemsida.

Mät resultaten

När du startar influencer eller gästbloggar, är det viktigt att du håller din kampanj organiserad. Du vill inte förlora möjligheter att arbeta med influencers eftersom din process var irriterande eller oprofessionellt.
Till exempel vill du inte att flera personer i ditt team når ut till samma influencer, och du vill inte skicka samma e-mail om och om igen.

Utveckla ett system för uppföljning och efterföljande. Skapa ett dokument som spårar:

 • Vem i ditt team kontaktade influencern
 • Anteckningar om kommunikationen
 • Planer för uppföljningskommunikation

Spåra och analysera dina resultat

När du slutför en marknadsstrategisk kampanj för influencer marknadsföring kan det känna sig som en seger bara för att se märket som nämnts eller ropade ut på sociala medier. Men bara att få en influencer för att främja ditt innehåll eller meddelanden är inte ett tecken på framgång.

Den verkliga framgången bestäms av om du har nått dina mål.
För att ta reda på om du har nått dina mål, spåra och mäta dina resultat. Använd mätvärden för att mäta din framgång beroende på de ursprungliga marknadsföringsmålen du ställt in för kampanjen.

 • Brand awareness: webbtrafik, sidvisningar, sociala omnämningar, tid på hemsida, webbplatsanvändare
 • Bygga Brand Identity Metrics: sociala nämnder, PR-täckning (antal artiklar eller länkar)
 • Audience Building Metrics: opt-ins, följer
 • Engagemang:, kommentarer och liknande
 • Lead Generation Metrics: opt-ins
 • Försäljningsmetod: Ny försäljning, intäktsändringar, pris per biljett
 • Kund Lojalitets Metrics: kund återkommande
 • Link Building Metrics: antal länkar, kvalitet på länkar till din hemsida.

Spåra och utvärdera resultaten för alla dina marknadsföringskampanjer, så att du kan se tillbaka och reflektera över vad som fungerade och vad som inte gjorde det. Använd data för att vägleda din nästa influencer marknadsföringsstrategi. Upprepa dina framgångar och stoppa ansträngningar som inte ger resultat.

Slutsats

Influencer marknadsföring är ett effektivt sätt att öka varumärkesexponeringen, driva webbplats trafik, bygga din publik och slutligen driva mer försäljning för produkter och tjänster. Men du kan bara uppnå dessa resultat om du har en stark, organiserad och datastyrt influensmarknadsstrategi.
Använd tipsen och verktygen i den här artikeln för att hjälpa dig att sammanställa en strategi och lyckas med influencer marknadsföring.

Leave a Reply

Related Posts