Despite the fact that all companies are fighting their own struggles and have their own problems, they still start to see the connection between the problems in marketing fairly quickly. Therefore, today we will share the most common mistakes companies tend to make in digital marketing. Of course, also tips on how to solve these problems.

1. You have no clear and achievable goal for your marketing

Sales must go up and the solution is marketing – does that sound familiar? The first mistake many big companies make is that they do not set a clear, achievable and, above all, measurable goal for marketing. Without goals you will never be able to analyze, know if you have done a good job or even improve and optimize your company’s efforts.

Solution: A goal is always measurable, concrete and narrow enough to be achieved. Set goals with this in mind and never start marketing before you figure out how to measure your job!

2. You do not analyze enough or the right stuff

You have linked Google Analytics to your web page and monitor how many people are visiting which of your pages and where they came from. But there it ends. Lack of knowledge of how and, above all, what pays to monitor and analyze is a common problem in many companies. The data exists, but not the knowledge of how it can be used.

Solution: Set goals in Analytics (yourself or together with an expert) for the parameters you have decided that are relevant to your business. Take the habit of sitting down each eg. Monday and analyze your data from the past day / week / month.

3. You sell to everyone, because everyone can buy your product

Everyone needs a chair to sit on at some point, so your design chair can be marketed and purchased by everyone. True, but perhaps not the most efficient way to go. Perhaps the most common mistake in marketing is to not know your target audience and therefore get scattered and try to reach everyone at once.

Solution: Analyze your target audience and write down a profile with information such as age, gender, where they live, etc. The more information, the better. When you know your target group, you have the opportunity to become more personal and start creating a relationship with the potential customer.

4. You focus on the wrong channels

You like to hang out on Instagram, love the visual and have a lot of knowledge about that platform. That does not mean it is the right platform for you and your business.

Solution: At risk of repetition – know your target audience! Where do they hang out online? How do you reach them through that channel?

Your analysis does not necessarily have to be accurate and you must continuously go back to step two and analyze your work in the various channels. But your target audience analysis will in any case give you a hum of where to start. Remember that social media as a working tool does not have to be your favorite, it can be strictly business too.

5. You underestimate the human factor online

You want to market your product to companies, have a clear target group and are ready to shine with nice facts and glassy sales arguments. The facts are phenomenal, but not everything. Remember that behind the big companies, too, there are people with home loans, dogs and dreams in two weeks on a sunny beach. Marketing with emotion and humanity bites here as well.

Solution: Take a step back and research your marketing material. If it is full of true, but half-exciting facts, it pays to pick out the goodies and toss the rest. User cases and fellow people’s comments will also make them better at companies you want to promote. We are all people who are interested in each other.

6. You are only talking about yourself

You have a great product and that’s the one you want to sell – so of course you talk about it. Another classic example is when marketing is too much about you and what you have to offer. Marketing becomes like an endless sales pitch.

Solution: Inbound marketing has been a hot trend that has now become the standard that many companies have adopted. The basic idea of ​​inbound is that with relevant content you should attract potential customers to your site and by helping them take the first step towards a relationship. Yes, I say.

My tip is to always turn on the steak after you have written down what you want to say with your marketing. Usually you write from your point of view, but only if you shift your focus to talking about the potential customer instead, the marketing will be much sharper.

7. You start selling immediately

Tight marketing budget and every slant should be turned and turned on. You need sales and therefore put everything into promoting your product or service. Marketing and sales go hand in hand, but a big difference with marketing is that you are allowed to take it easy in the beginning, build relationships and let the potential customer build their dream castle.

Solution: Take your time and let the potential customer get to know you. Share your knowledge of the entire industry around what you sell and not just what is about your product.

8. You stare blindly at the cost of money

Social media is generally free and advertising there is very cheap. Well, then we all run in there and skip expensive advertising, influencers who charge, banners and other things that cost online.

Well, to a large extent, the power of social media should certainly not be underestimated. But, you should not forget that your time really costs money!

Solution: Test yourself! Try marketing such as Adwords or maybe a banner on some well-known forum in your industry? It can be fast and smooth, while generating traffic, contact or sales. You only know this after analysis, so for God’s sake remember to analyze your experiment! And also mark what time you spend on, for example, social media.

Always (usually) it’s not clear what triggered a particular sale – but do your best.

These were the eight most common mistakes – do you have any additional tips?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *