Influencer Marketing- en Komplett Guide

Grunderna för influencer marknadsföring

Under de senaste åren har vi alla sett tillväxt i användningen av sociala medier. Detta är särskilt sant för Facebook och Instagram, som har ökat sina användare i en extremt snabb takt. Med 2.23 miljarder aktiva användare på Facebook och 1 miljard aktiva användare på Instagram år 2018 är det ingen tvekan om att man med dessa plattformar når en stor del av världen. Om man använder dem på rätt sätt.

Självklart används plattformarna inte längre bara för personligt bruk. De används alltmer av företag som vill sprida medvetenheten om sitt varumärke till fler människor, och nå ut till sin målgrupp.

Den grupp som använder sociala medier mest är “millennials”. Det finns en diskussion om när exakt “millenials” föddes och hur de ska defineras. Vi kommer inte att gå in i den här diskussionen, men man brukar säga att millenials utgör mer än en fjärdedel av den amerikanska befolkningen och är den största generationen i historien.

Från och med 2017 väntas millenials generera mer än 200 miljarder dollar årligen och totalt 10 miljarder dollar under sin livstid. Därför är det bara logiskt att företag vill hoppa på millenials tåget och marknadsföra sig mot dem och försöka sälja dem så mycket som möjligt.

Någonting som kan anses vara unikt för denna generation är att man är väldigt skeptisk till, och tenderar att misstro traditionell marknadsföring såsom skyltar, tidningar och även tv-reklamfilmer. Detta tyder på att det är dags för företagen att starta en ny marknadsföringsstrategi – Influencer Marketing.

Vad är influencer marknadsföring?

Det är svårt att direkt översätta termen “influencer marketing”, så istället brukar man endast använda den engelska termen. Ibland kan svenskar också använda termen “influencer marknadsföring”.

Jag är säker på att du har sett ett inlägg av en influencer på sociala medier som pratar om en viss produkt eller ett varumärke innan. Känner du igen dig?

Influencer marketing campaign

Det är precis vad influencer marknadsföring är! Influencer marknadsföring är en typ av marknadsföring där varumärken och influencers arbetar tillsammans i en kampanj för att utöka räckvidden för en nämnd kampanj, och som tar hjälp av sociala medier och influencers publik där för att nå en stor grupp människor.

Influencers behöver inte nödvändigtvis vara kändisar; De kan vara allt från en skönhetsbloggare till en matrecensent på Instagram. Det spelar ingen roll vilken bransch du jobbar i eftersom någon bransch du tittar på har inflytelserika människor som kan vara till hjälp för din influencer marknadsföringskampanj.

Framgången av influencer marknadsföring

Här är lite statistik som visar dig hur framgångsrik och effektiv influencer marknadsföring är.

 • Det har visats att 70% av alla YouTube-tonåriga prenumeranter år 2018 litar på åsikter av influencers över traditionella kändisar.
 • I genomsnitt har företag visat sig generera $ 6,50 för varje $ 1 som investeras i influencer marknadsföring.
 • 59% av marknadsförare har ökat budgeten för sina influenser marknadsföringskampanjer under det senaste året.

Vet vem dina kunder är

Innan du startar din marknadsföringskampanj är det viktigt att du vet vem publiken är som du försöker nå via dina kanaler. Börja med att ta reda på vem du är som företag och vad du vill uppnå.

När du förstår vad och vem ditt företag är, är det lättare att förstå dina kunder också. Om du redan har använt marknadsstrategier kan du alltid undersöka vem innehållet mottogs bäst av, och börja därifrån.

Om du inte har några tidigare data som du kan använda är det alltid en bra idé att skapa en personprofil, en kund persona, för köpare som passar ditt varumärke. En kundpersona är en fiktiv person som representerar konsumenterna av ditt varumärke. En sådan profil består av dina kunders demografi.

Demografi inkluderar faktorer som ålder, land och kön. Bredvid demografi bör du också ta hänsyn till köparperspektiv och beteendemönster, motivationer och mål. Att ha en tydlig kundpersona kommer att göra det lättare för att veta vem din marknadsföringsstrategi ska riktas till, och därför också tillåta dig att hålla influencer marknadsföringskampanjer som genererar bättre resultat.

Det är också viktigt att tänka på var du vill sprida ditt innehåll. Om du är ett varumärke som riktar dig främst mot ungdomar, är det bästa sättet att nå din målgrupp på Sociala Medie-plattformar, eftersom det här är den plats där dina möjliga köpare spenderar mest tid på. När du använder dessa sociala medier-plattformar är det viktigt att du håller fast vid ett visst sätt att marknadsföra för att inte förvirra din publik, utan istället skapa en igenkännlig och effektiv marknadsföringskampanj där ditt företags profil är tydlig.

Hur man hittar rätt influencers

När du väljer influencers att arbeta med i en ny marknadsföringskampanj är det viktigt att du väljer rätt influencer eftersom att vilken influencer du jobbar med har en enorm påverkan på hur effektiv din kampanj sedan blir.

Ett av de första misstag som man kan göra är att tro att influencers med fler följare kommer att vara bättre att marknadsföra ditt varumärke, men så behöver det inte alltid vara. Ta aldrig för givet att desto mer följare en influencer har, desto bättre resultat kommer du få, för att sanningen är att kvalitet är viktigare än kvantitet.

Stora sociala medie influencers har ofta miljontals följare, medan de “mindre”, ofta kallade “micro influencers” kan ha “endast” mellan 10 000 och 100 000 följare. Skillnaden mellan stora influencers och micro influencers är att det ofta är lättare att nå din målgrupp med mindre influencers eftersom att deras följare är mer riktad och specifik. Dessutom kan micro-influencers bygga relation med sin publik på ett helt annat sätt än de som har miljontals följare. Detta leder ofta till att följarna blir mer engagerade och därmed litar mer på deras produktrekommendationer.

När man tittar på en influencers kommersiella kraft är engagemanget på deras sociala mediekanaler den viktigaste faktorn. Engagemanget mäts i gillningar, kommentarer, “nedladdningar” och delningar, beroende på vilken social medieplattform som används. Därför kan det vara bättre att välja en mikroinfluencer eftersom deras följare är mycket mer engagerade och kommer troligen att interagera mer med influencerns inlägg.

När du väl har hittat en eller flera micro influencers du är intresserad av måste du granska om de passar ditt företag och kampanjen. Övervaka sociala medier sidor av influencers du är intresserad av i en vecka eller två för att få en bra förståelse för vad de delar inlägg om.

Checklista för att hitta relevanta influencers

 • Lägger influencern ut marknadsföring för andra varumärken för ofta? Om en influencer hela tiden delar reklam, och gör det av olika företag som också är konkurrenter kan detta riskera skada deras trovärdighet.
 • Är de andra varumärkena de delar inlägg om om i linje med ditt företags värden?
 • Är influencern verkligen inflytelserik i din bransch?
 • Är influencerns följare det folk du vill nå med din kampanj?
 • Når influencern tillräckligt med människor i din bransch?

För att få en tydlig översikt över hur en influencer arbetar med sina sociala medier finns det verktyg för sociala medie analys som du kan använda. Med hundratals anpassningsbara mätvärden kan du analysera en hel del angående influencers online-beteenden.

Ett användbart mätvärde för att analysera en influencer skulle vara  följarförändringar som du kan använda för att se hur stabil ökningen eller minskningen i följare är. Om deras följarförändring ständigt minskar kan det bra en indikation på att de har köpt följare eller att ingen helt enkelt bryr sig längre.

Dessa influencers har antagligen inte en så engagerad publik och kommer därför inte att vara en bra partner att arbeta med.

Om du känner att influencen skulle passa väl med ditt företag i en kampanj kan då nå ut till dem och inleda ett samarbete. Var noga med att berätta för varför du är intresserad av att arbeta med dem, eftersom det kommer att visa dem att du valde dem för vem de är och inte bara för deras anhängare.

Tänk på att influencers har lagt mycket tid och ansträngning på att bygga sitt eget varumärke och etablera sig själva i sin industri. Därför vill de att du ska tillsammans med dem utveckla med en kampanj som de skulle vara stolta över att representera, annars kommer de förmodligen att tacka nej.

Tips! I det här fallet är det kvalitet över kvantitet som gäller. Att ha många influencers att marknadsföra ditt varumärke garanterar inte automatiskt mer interaktioner och bättre resultat. Det är ofta så att en “stor” influencer procentuellt sett har betydligt lägre engagemang från sin publik än vad mikroinfluencers har. Det är en rad andra faktorer som påverkar detta, men försök att verkligen leta efter den (eller flera) influencern som vet hur man säljer ditt varumärke. Detta sparar mycket pengar och tid.

Vad gör influencers så effektiva i marknadsföring?

Innehållsmarknadsföring trivs på generering och distribution av innehåll. Det är därför influencers är så bra på det.

Att vara online är deras jobb och helt uppriktigt deras liv. De kommer att veta vilka saker som fungerar väl och vilka som inte gör det. Av denna anledning kan de sälja saker på ett bra och effektivt sätt.

Provide value influencer marketing

Influencers vet också hur man kommunicerar effektivt med andra människor, särskilt inom det område de arbetar med, vilket gör det lättare för dem att sälja en produkt. Människor tenderar att lita på influencers åsikter snabbare, eftersom de är riktiga människor och tenderar att ge sin ärliga åsikt om sina erfarenheter. De är inte ett företag som gömmer sig bakom en logga.

Dessutom anses “word to mouth” vara framtidens marknadsföring, eftersom det genererar dubbelt så mycket som försäljningen som betalade annonser får. När folk köper en produkt för första gången, lita de oftast på de åsikter de har hört via muntlig och inte via traditionell media.

Eftersom influencers är människor,  precis som du och jag, känns deras åsikter mycket autentiska och trovärdiga för deras publik. Till exempel, en TV-reklam där en tandläkare säger att varumärket X är den bästa tandkrämen verkar inte trovärdigt alls för många människor.

Men när deras favorit YouTuber berättar för dem hur mycket de älskar varumärket X, är publiken mycket mer benägna att lita på deras ord, vilket gör att de kanske kommer att gå och köpa produkten.

Användargenererat innehåll

Sociala medieanvändare som delar (positivt) om ditt varumärke är extremt värdefullt för ditt varumärke. Om du kan uppmuntra din målgrupp att skapa inlägg om ditt varumärke får du gratis publicitet och inlägg som passar din publiks intresse utan att göra mycket ansträngning. Denna typ av innehåll kallas användargenererat innehåll. Användargenererat innehåll är vilken typ av innehåll som har skapats och publicerats online av dina fans eller andra obetalda bidragsgivare. Det kan vara allt från bilder till blogginlägg. I det här fallet är dina kunder dina bästa marknadsförare.

Vad gör UGC framgångsrikt?

Om du vill öka försäljningen är UGC (user generated content – användargenererat innehåll) ett effektivt sätt att göra det. Här är några intressanta statistik som visar sin effektivitet:

 • Kundrecensioner är 12 gånger mer trovärdiga än marknadsföring som kommer direkt från organisationen.
 • 85% av konsumenterna säger att de finner visuellt UGC mer inflytelserikt än varumärkesbilder eller videor.
 • 92% av konsumenterna säger att de litar på word to mouth mer än någon annan typ av reklam.
 • 70% av konsumenterna finner peer-rekommendationer viktigare än någon professionellt skriftlig rekommendation.
 • 51% av millennierna säger att UGC-innehåll som skapats av människor som de själva mer benäget att påverka dem att köpa något än rekommendationer från familj och vänner.
 • Sammantaget känner människor att de kan lita på andra människor mer än att de kan lita på någon form av marknadsföring som görs av företag ensamma. Så att använda UGC kommer att hjälpa konsumenterna att lita på ditt varumärke mer eftersom de redan har fått sitt sociala bevis från vänner och andra.

Millennials har som tidigare nämnts ha stor köpkraft och är den största generationen hittills. Men de är också den generation som bygger mest på användargenererat innehåll. Därför bör du fokusera på att ta emot och publicera så mycket UGC som möjligt för att öka den effekt du får på millenialsens köpbeslut.

Dessutom skapar visuellt UGC mer förtroende för ditt varumärke, eftersom konsumenterna kommer att se exakt hur andra interagerar med ditt varumärke. Dessutom fungerar bilder och videoklipp alltid bättre för att locka fans eftersom de är mer attraktiva och övertygande än bara tråkig text. Du bör använda din UGC på flera sociala medier för att optimera innehållets kampanjresultat.

Vad ska man göra med användargenererat innehåll?

När du bestämmer dig för en UGC-kampanj, är det bästa sättet att ta reda på vad som skulle fungera bäst för ditt varumärke genom att titta på dina fans och vad som får dem att interagera mest. Du kan välja att hålla en tävling, till exempel, där människor måste skicka in bilder som inkluderar ditt varumärke och den bästa vinner ett pris.

En sådan tävling kommer att skapa mycket UGC för dig på kort tid, men nackdelen är att det måste ha ett slutdatum när vinnaren kommer att väljas. Efter den tiden får du mycket mindre UGC eftersom människor inte känner behovet av att skapa det längre.

Ett annat alternativ för en kampanj är att be folk att skicka in bilder som du, som företag, kommer att visa i ditt galleri. De flesta tycker om att se bilder från sig själva på stora sociala medie konton. Det är därför UGC-kampanjer som dessa är så framgångsrika. Ett stort plus för den här kampanjen är att det inte behöver ha ett slutdatum, vilket innebär att du kan använda detta under mycket lång tid utan att snabbt förlora intresse. Båda dessa kampanjer fungerar bäst på antingen Twitter eller Instagram, men kan också köras på en separat webbsida.

Ett bra exempel på ett företag som använder användargenererat innehåll för marknadsföring av influenser är Daniel Wellington. Klocktillverkaren bestämde sig för att ta ett annat tillvägagångssätt för sina konkurrenter.

Influencer marketing posts

Istället för att marknadsföra varumärket genom att betala kändisar för att bära sina klockor och armband, eller prata / posta om varumärket, beslutade företaget att skicka sina klockor till sociala influencers på Instagram. I utbyte mot den gratis klockan, blev influenserna ombedda att dela in innehåll där klockan kunde ses och att sätta in hashtag #DanielWellington med den.

Hur innehållet skulle se ut och utformas lämnades helt till influencers, vilket i sin tur skapade en bredare variation av stilar där klockan kunde ses. Förutom den gratis klockan fick influencerna en unik kampanjkod som deras följare kan använda för att få rabatt på en Daniel Wellington klocka.

Ett annat smart tillvägagångssätt som företaget använder för att få mer innehåll skapat av publiken är #DWPickoftheday tävlingen. Vem som helst kan delta i tävlingen, de måste bara lägga till den hashtagen i deras inlägg för att delta. Vinnaren av dagen kommer att presenteras på Daniel Wellingtons Instagram-konto och få en gratis klocka ovanpå. Bolagets tillvägagångssätt för marknadsföring av influenser verkar fungera mycket bra. Dess Instagram konto har flera miljoner följare medan hashtag #DanielWellington har flera miljoner inlägg.

Gör kampanjen framgångsrik för båda parter

Influencer marknadsföring borde gynna båda parter som är involverade i projektet. Om kampanjen bara gynnar ditt företag är chansen att influencerna inte vill jobba med dig igen. Det mest populära sättet att kompensera influencers är att betala dem en summa pengar per inlägg som de skapar och delar om ditt varumärke.

En annan populär kompensationsform är att ger influencern gratis produkter, som de kan testa för att se om de gillar det. Om de gör det kommer de förmodligen att prata om ditt varumärke på sina sociala medier. Du kan hitta andra sätt att kompensera influencren för att sprida ditt namn, men det är helt upp till dig och inflytaren. Så länge de känner att de har fått tillbaka tillräckligt i gengäld för deras ansträngningar så går det bra. Tänk alltid win-win.

Tips! Gör en överenskommelse med inflytaren att i varje inlägg de skapar om ditt varumärke, avslöjar de att det är en betald reklam. För inflytaren kommer detta att få större tillit från sina anhängare, vilket också kommer att gynna dig. Att bara lägga till hashtag #ad i beskrivningen är tillräcklig för att låta publiken veta att det är en betald reklam.

Skapa en bra relation med din publik

Att bara ha sociala medier sidor med bra innehåll kommer inte att att räcka. Det är också mycket viktigt att se till att din publik känner sig uppskattad och lyssnad på.

Det bästa sättet att se till att det här tas om hand är genom att skapa ett team på sociala medier för att övervaka interaktioner och vad dina kunder säger om dig.

När en följare har en fråga eller ett förslag ska sociala media-teamet svara så snabbt som möjligt. På det här sättet känns ditt företag autentiskt och “ärligt” för konsumenterna, vilket gör valet att köpa eller inte mycket enklare.

Skapa en budget

Detta kan vara en av de viktigaste delarna av att ha en marknadsföringsstrategi. Utan en budget kan du inte räkna ut din avkastning (avkastning på investeringen), och hur kan du då veta om kampanjen har lyckats? En budget kommer också att hålla dig från att spendera för mycket vilket är lätt hänt med influencer marketing, eftersom det finns många möjligheter som alla tycks passa ihop med ditt företag. De flesta företag har en marknadsavdelning där marknadsföringsgruppen tar hand om att skapa budgeten.

Hur man mäter influencer marknadsföring

Om du känner att du har alla viktiga delar i influencer marknadsföring, finns det fortfarande en sak kvar som definitivt kan hjälpa dig med att förbättra din sociala medier prestanda. Utan tydlig överblick över dina kampanjers prestanda är det svårt att se hur bra du faktiskt presterar på dina sociala medieplattformar.

Ditt företags sociala medier strategi kan fungera mycket bra, men vad du inte vet är hur dina konkurrenter presterar och om de gör det bättre än du. Lösningen är en konkurrensanalys, som kan ge dig en tydlig överblick över hur bra dina kampanjer presterar på de olika plattformarna. Ett bra verktyg för detta ändamål är quintly. Till skillnad från vissa verktyg av detta slag kan du göra djupgående analyser av sociala medier (inklusive dina konkurrenter) sociala medier, inklusive Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest och YouTube.

quintly kan vara ett bra verktyg för konkurrentanalys. Konkurrensanalys i detta fall kan vara influencer marknadsföring med vilken du kan mäta effektiviteten eller prestationen hos den individuella influencen.

Förutom att analysera dina eller dina konkurrenters prestanda kan du också mäta effekterna av din kampanj. Ett bra mätvärde för detta är “interaktionshastighet” som visar topparna och droppar i interaktioner kopplade till när innehållet publicerades. Du kan se exakt hur mycket interaktionerna har ökat eller minskat från det att du startade din kampanj.

This article was contributed to Veloce by a guest writer.

Leave a Reply

Related Posts