Vilka är chanserna för en short squeeze för AMC, BBBY eller GME?

För några månader sedan gjorde meme-aktier comeback. Aktierna i AMC, Bed Bath & Beyond och GameStop gick alla upp mycket någon gång under de första tre månaderna 2023, och många säljare har förlorat mycket pengar.

Aktierna i AMC Entertainment (AMC) – Har stigit med mer än 10 % hittills i år. Och hög kort efterfrågan har fått lånekostnaderna att stiga under första kvartalet 2023. 

Mellan mitten av januari och början av februari var Bed Bath & Beyond (BBBY) en het aktie. Sedan dess har dock BBBY:s verksamhet blivit mycket sämre och blankningssäljare har mer än väl tagit igen sina förluster.

Lagret av GameStop (GME) är fortfarande mycket kort. Aktien i videospelsbutiken steg efter att den hade bra resultat under fjärde kvartalet. Säljare förlorade mycket pengar på grund av denna ökning.

Chansen för en short squeeze från AMC

Här är vår korta åsikt om AMC: Vi tror att det är troligt att AMC kommer att göra en short squeeze mycket snart.

Den senaste tiden har intresset för AMC-aktier varit stort. Möjliga saker som kan få aktien att gå upp är om rapporter om att Amazon vill köpa AMC visar sig vara sanna, om AMC-aktieägare går med på att konvertera APE till stamaktier eller om AMC-aktieägare går med på en omvänd aktiesplit.

På kortsidan, eftersom AMC Föredragna aktier (APE) och stamaktier (AMC) har olika aktiekurser, ser många handlare en chans att tjäna pengar genom att gå långt på APE och kort på AMC. Detta har gjort aktierna i AMC ännu mer benägna att gå ner.

Enligt information från S3 Partners, den 28 mars, fanns det cirka 592 miljoner dollar värt ett kort intresse i AMC, vilket är cirka 25% av dess totala likviditet. Det mest chockerande med AMC är att aktien har väldigt höga låneavgifter.

Eftersom det finns en mycket stor efterfrågan på blankare i AMC finns det allt färre aktier att låna och blankare måste betala allt högre avgifter för att låna de få aktier som finns kvar. För närvarande är avgifterna för att låna från AMC 250%. Men i slutet av februari i år var avgifterna så höga som 700 % eller mer.

Ändå tros det att kort-säljare har förlorat cirka 250 miljoner dollar i sin korta AMC hittills i år. Eftersom AMC når en topp på cirka 26% för året hittills och når $5, är det nästan säkert att en stor kortpress kommer snart om aktiens uppgång drivs av spekulationer och socialt mobiliserade investeringstrender.

Chansen för en short squeeze från Bed Bath & Beyond

Å andra sidan verkar inte Bed Bath & Beyond vara redo för en short squeeze snart. Det beror på att företaget har allvarliga problem och att det inte finns några skäl att köpa aktien.

Bed Bath & Beyonds år fick en bra start. Mellan mitten av januari och början av februari steg aktierna med över 150 %. BBBY började året med en aktiekurs på drygt 2 dollar, men den 6 februari låg aktien nästan på 6 dollar, vilket var rallyts höjdpunkt.

Denna plötsliga förändring orsakades av en allmän marknadsåterhämtning i början av 2023 och en ökning av mer riskfyllda investeringar över hela linjen.

Även om aktiekursen gick upp, höll Bed, Bath & Beyonds verksamhet på att falla samman. Under de senaste månaderna har företaget gått igenom en tuff tid, vilket kan ses i deras Q3 rapport från 2022. Återförsäljaren av hemvaror har missat betalningar på flera lån, och ledningen har sagt att företaget kan behöva ansöka om konkurs.

I februari 2023 fanns det mångasäljare. Detta hade pågått i några kvartal. Även om Bed, Bath & Beyonds ekonomi var i dåligt skick, slog privatinvesterare sönder köpknappen på grund av socialt mobiliserade köptrender.

Bed, Bath & Beyond var på gränsen till att gå i konkurs, men en short squeeze hjälpte företaget att samla in över 1 miljard dollar genom en försäljning av aktier. Men när den korta lyckan som återförsäljarna orsakade avtog tog björnmarknaden över i stort sätt. Tidiga vinster för BBBY föll isär, och nu är Bed Bath & Beyond-aktier bara värda 50 cent vardera.

Den 28 mars var kort ägarandel i Bed Bath & Beyond-aktier värd cirka 62 miljoner dollar, vilket är cirka 66% av BBBY:s aktiekapital. Avgifterna för att låna pengar har gått upp till astronomiska 110 % eftersom det är så mycket kort säljande som pågår.

Men även när årets tidiga short squeeze tas med i beräkningen, är köpare fortfarande uppe med cirka 100 miljoner dollar YTD. Sextiofyra miljoner av det beloppet har tagits under bara de senaste 30 dagarna. Eftersom de flesta kortsäljare tjänar pengar och det totala värdet av BBBY-aktier som hålls korta inte är så högt, ser det inte ut som att de är i en särskilt farlig situation. En short squeeze verkar med andra ord inte trolig.

Chansen för en short squeeze från GameStop

Under de senaste åren verkar det som om en short squeeze på GameStop alltid var “precis runt hörnet.” Kortsäljare gillar att gå efter GME aktie eftersom de tycker att företagets affärsplan är felaktig. GME:s resultat har dock förblivit mest kopplat till hur privatinvesterare känner och vad de uppmärksammar, snarare än företagets grunder.

Efter några upp- och nedgångar som en berg-och dalbana ser GameStop en ökning med 30 % hittills i år. Det senaste som förändrade GME var bolagets vinst för fjärde kvartalet. För första gången sedan 2021 sa GameStop att de tjänade pengar under det senaste kvartalet. Resultaten var mycket i linje med företagets ledningsmål. Detta trots att GME varit lite av ett skämt bland allt från investerare till influencers.

Den 28 juli var kortintresset i GameStops aktie över 1,37 miljarder dollar, vilket innebär att cirka 22% av aktien hålls kort. Men det har inte blivit lika mycket som det var med AMC och Bed Bath & Beyond. Låneavgifterna är bara 14% just nu, vilket är högt för de flesta aktier men inte för högt för en aktie som GME som är mycket kortad. Trots det nådde avgifterna nyligen 40 % efter att GME:s aktie steg efter sin resultatrapport.

Det faktum att kortsäljare har förlorat 312 miljoner dollar på sina satsningar mot GameStop under det senaste året gör att det kan bli en short squeeze. Vid ett tillfälle precis efter att GME tillkännagav sina Q4-resultat nådde förlusterna $450.

Så länge det finns mycket korta pengar i spel, säljs många GameStop-aktier korta. Eftersom nästan alla de senaste korta affärerna i GameStop har varit förluster, kommer blankningssäljare verkligen att känna det om GME:s aktiekurs fortsätter att gå upp.

Leave a Reply

Related Posts