Varför ska man ta ett Privatlån? Tips & Råd

Ska man låna pengar? Klarar din ekonomiska situation av ett privatlån, eller bör du undvika skulder till varje pris?

Dessa typer av frågor går ofta igenom huvudet på folk som överväger att ansöka om privatlån. Även om det kan finnas avsevärda fördelar med ett privatlån, medför alla typer av lån också vissa risker och avvägningar som är viktiga att tänka på. Den stora frågan är denna: vad kvalificerar sig som en “god anledning” för att få ett personligt lån, kontra en situation där riskerna överväger fördelarna?

Vad du ska tänka på när du funderar på ett privatlån

Innan vi kommer till de specifika scenarierna där att ansöka om ett privatlån skulle vara ett smart ekonomiskt beslut, låt oss ta upp några av avvägningarna ovan när du tar ett privatlån.

Kom ihåg att alla privatlån är en skuld, i form av lånade pengar som du måste betala tillbaka över tid.

När du får godkännande för ett personligt lån får du en engångssumma pengar i förskott som du kan använda för vad du vill.

I utbyte mot bekvämligheten och möjligheten att betala din utgift betalar du tillbaka lånet i månatliga avbetalningar under en överenskommen period. Förutom att betala tillbaka själva lånebeloppet (kapitalbeloppet), måste du också betala ränta på lånet (vilket gör det lönsamt och lönsamt för din bank eller långivare att låna ut pengar ). På grund av dessa räntebetalningar kommer du så småningom att spendera avsevärt mer pengar för att betala av det privata lånet än du fick i fickan.

Denna räntekostnad är den mest betydande och uppenbara avvägningen för att få ett personligt lån, men det finns andra också. De flesta privatlån kräver uppläggningsavgifter som du måste betala i förskott. Att ta ett privatlån påverkar också mängden skuld som visas på din kreditupplysning vilket är värt att överväga om du funderar på att till exempel ansöka om ett bostads- eller billån någon gång snart.

Skäl att ta ett privatlån där du kan låna till allt

Även om privatlån innebär ränte- och krediteffekter, har de också flera potentiella fördelar. Till exempel är kraven för kredithistorik vanligtvis inte lika höga för privatlån som de är för vissa andra typer av lån. Privatlån erbjuder också mer mångsidighet än de flesta lån (till exempel hypotekslån och billån är avsedda för specifika ändamål). Dessa lån ger både rimliga räntor och flexibla återbetalningstidslinjer (från 1-7 år, beroende på din kredit och din långivare).

Dessutom finns det verkligen situationer där att ta ett privatlån kommer att vara det bästa alternativet för dig. Här är några scenarier där det kan vara bäst att ta ett privatlån:

Du vill göra en hemrenovering

Om du vill renovera ditt hem men inte har mycket pengar till hands kan du överväga ett privatlån för att finansiera dessa aktiviteter. Om en ombyggnad kommer att göra ditt hem till ett mer idealiskt boende för dig och din familj, kvalificerar det sig som smart användning av lånepengar – särskilt när det vägs mot alternativet att köpa ett nytt hem och ta ut ett helt bolån.

Du står inför en betydande oplanerad kostnad

Förmodligen den mest uppenbara anledningen till att överväga ett privatlån är om du står inför en betydande oförutsedd eller akut kostnad. Kanske har du eller en familjemedlem blivit sjuk eller blivit allvarligt skadad, eller så har någonting gått sönder som du måste åtgärda omedelbart.

Kanske har din bil gått sönder och du måste reparera den. Dessa situationer är utmanande att planera för, vilket gör det till en betydande börda att ha råd med de tillhörande utgifterna. Ett privatlån kan hjälpa.

Du måste konsolidera skuld

En av de vanligaste (och bästa) anledningarna till att folk tar ett privatlån är för att konsolidera befintliga skulder. Om du har befintliga skulder såsom kreditkortsskulder, konsumentlån, etc. – och har problem med att göra betalningar kan ett konsolideringslån vara värdefullt.

Ett konsolideringslån är en typ av privatlån som kan ge två fördelar. Först konsoliderar du alla dina skilda skulder till ett enda lån, vilket gör det lättare att hålla reda på och betala i tid. För det andra kanske du kan ersätta skulder med hög ränta med ett lån med lägre ränta, vilket kan dra ner på hur mycket ränta du betalar på lång sikt.

Du överväger ett stort köp

Den här punkten kan gå åt båda hållen, beroende på utgiften i fråga, hur stort lån du skulle behöva för att täcka den utgiften och din plan för att återbetala lånet. En “stor utgift” kan vara allt från ett nytt kylskåp till en drömsemester. I varje scenario måste du väga hur väsentlig utgiften är.

Till exempel, om din frys går sönder behöver du förmodligen skaffa en ny – oavsett om du har råd att göra det med dina sparpengar eller inte. Med ett bröllop eller en resa är för- och nackdelar svårare att väga, eftersom det sannolikt finns möjligheter att minska utgifterna. Ändå kan man argumentera för att investera i fantastiska upplevelser som du kommer att minnas för alltid.

I slutändan måste du själv bestämma om ett större köp motiverar ett privatlån eller om du hellre vill titta på andra alternativ – som att vänta ett år med att ta din drömsemester och spara pengar under tiden.

Leave a Reply

Related Posts