SEO Marknadsföring: En Komplett Guide

SEO Marknadsföring: En Komplett Guide

Sökmotoroptimering (SEO) avser alla aktiviteter som syftar till att leda kvalitetstrafik till en webbplats genom organiska sökmotorer. För att prestera bra måste din webbplats uppfylla en rad olika kriterier, och du måste ha en väletablerad strategi som du arbetar med konsekvent och regelbundet.

I den här nybörjarguiden till SEO kommer vi att gå steg för steg genom processen med SEO-optimering av dina webbplatser. Efter att ha läst den här guiden kan du börja optimera webbplatser för mer organisk trafik själv. Med organisk trafik menar vi trafik som du inte har betalat sökmotorer för.

Vad är SEO?

SEO står för sökmotoroptimering (engelskans förkortning för search engine optimization). SEO omfattar alla aktiviteter som syftar till att driva kvalitetstrafik till en webbplats genom organiska sökmotorer. Kvalitetstrafik betyder besökare som är mycket relevanta för ditt företag.

Hur SEO fungerar

För att förstå hur SEO fungerar, låt oss först titta på hur sökning i Google fungerar.

Du frågar och Google svarar. När du skriver in en sökfråga svarar Google på den genom att returnera de sidor som den anser vara relevanta för den frågan.

Låt oss stanna ett ögonblick och tänka på det: hur vet Google vilka sidor som ska returneras och i vilken ordning?

För att Google ska kunna returnera dessa sidor måste Google veta att de finns, vad de handlar om och hur populära de är.

Vad krävs för att prestera bra i SEO?

För att din webbplats ska kunna prestera bra i SEO måste den:

  • vara sökmotorvänlig
  • innehålla värdefullt innehåll om ämnen som du vill rangordna i sökmotorer
  • bära aktoritet och förtroende genom länkar från andra webbplatser.

SEO-framgång händer inte bara över natten. SEO kräver tålamod, uthållighet och mycket hårt arbete. SEO är också aldrig färdigt; sökmotorer justerar ständigt sina algoritmer, och dina konkurrenter försöker ständigt att manövrera dig.

Det finns SEO-taktik för snabba genväger och för snabba resultat, men vi skulle aldrig rekommendera dem eftersom de inte ger en hållbar SEO-strategi. Det som fungerar idag kan skada dig i morgon när sökmotorer kommer ikapp.

En sökmotorvänlig webbplats

Det första steget mot SEO-framgång är att se till att din webbplats är sökmotorvänlig. Men vad betyder detta? Det betyder att sökmotorer lätt kan hitta och komma åt dina sidor.

Hjälp sökmotorer att hitta dina sidor

Sökmotorer har så kallade “sökrobotar” som ständigt söker på webben efter sidor. De hittar sidor genom att följa länkar och analysera XML-webbplatskartor.

Länkar

Se till att alla sidor på din webbplats är länkade till. Annars har sökmotorer svårt att hitta dina sidor och tilldela dem popularitet. Länka till dina toppsidor mest, och kom ihåg att länkar från aktuellt relaterade sidor bidrar mer till aktuell relevans än länkar från irrelevanta sidor.

XML-webbplatskartor

En XML-webbplatskarta är en speciellt formaterad fil som innehåller alla sidor som du vill att sökmotorer ska indexera. XML-webbplatskartor används endast av sökmotorer. För att förhindra att du måste uppdatera din XML-webbplatskarta efter ändringar, se till att den uppdateras automatiskt efter varje ändring.

Hjälp sökmotorer att komma åt dina sidor

Sökmotorers sökrobotar ser inte sidor på samma sätt som människor ser. De ser på en sidas källkod för att avgöra vad den handlar om. Undvik att förlita dig helt på bilder, ramar och JavaScript för att bygga upp dina sidor, eftersom dessa inte ger samma sammanhang som vanlig text gör.

Även om Google kör JavaScript är det ett mycket ineffektivt sätt för sökmotorer att förstå en sida. Generellt kommer HTML-baserade sidor att prestera bättre än sina konkurrenter som starkt förlitar sig på JavaScript.

En tydlig webbadressstruktur

Välj en struktur för dina webbadresser och håll dig till den strukturen. Håll webbadresser så korta som möjligt och se till att de är meningsfulla för användarna. Om du gör det förbättras användarupplevelsen och hjälper dig att förhindra dubbletter av innehållsproblem.

Användarupplevelse

Användarupplevelsen spelar en växande roll inom SEO. Det är fullt rimligt: om besökare inte har en bra upplevelse på din webbplats, varför ska Google ge dig toppositioner?

Vi älskar alla snabba webbplatser, så se till att din webbplats laddas snabbt också. Helst bör din webbplats laddas under 1 sekund, men under 2 sekunder är det fortfarande acceptabelt. Ju snabbare webbplatsen laddas, desto bättre blir din omvandlingsfrekvens. Faktum är att Amazon fann att deras intäkter ökade med 1% för varje 100 ms minskning av laddningstiden.

Vi hatar alla webbplatser som är svåra att använda på mobila enheter, så se till att din webbplats är mobilvänlig. Om du är osäker på din webbplats mobilanvändbarhet, kolla in Googles mobilvänliga testverktyg.

När besökare kommer till en webbplats kommer de med ett syfte. De kommer inte att uppskatta distraherande popups och annonser. Detta kommer att leda till en dålig användarupplevelse och kan mycket väl resultera i lägre positioner i Google.

Värdefullt innehåll

Det andra du behöver för att ranka efter nyckelord för givna ämnen är innehåll som i första hand handlar om dessa ämnen. Innehållet måste också vara värdefullt för besökare och optimerat för sökmotorer.

Värdefullt innehåll ger dig möjlighet att uppfylla affärsmålen som att besökare kontaktar dig för mer information samt mer SEO-fokuserade mål som att få länkar och sociala aktier.

När vi talar om innehåll som är optimerat för sökmotorer menar vi att det är tydligt för sökmotorer vad ditt innehåll handlar om och vilka nyckelord du ska hitta för.

Sökordsresearch

Varje SEO-strategi börjar med att ta reda på vilka sökord du vill rangordna för. Utan att känna till dessa nyckelord har du inget sätt att optimera din webbplats för sökmotorer. Processen att undersöka vilka nyckelord som är av intresse för ett företag kallas sökordsresearch.

Var börjar sökordsresearchprocessen? Ditt företag har vissa mål som det vill uppnå, och din SEO-strategi måste stödja dessa. Du har också en målgrupp. Låt oss fokusera på dem:

Vilka nyckelord använder din målgrupp?

Vilken avsikt har de när de söker efter ett visst nyckelord; är de ute efter att handla eller letar du bara efter information?
Söker människor faktiskt efter dessa nyckelord?

Är det realistiskt att du rankar efter dessa sökord med tanke på tävlingen?
Alla dessa frågor besvaras under sökordsfasfasen. Resultatet är listan med nyckelord som du ska införliva på din webbplats.

Nyckelordstrategi

Din sökordsstrategi beskriver exakt hur du kommer att integrera de nyckelord du vill fokusera på för keyword research. Detta hjälper sökmotorer att bättre förstå vilka nyckelord de ska rangordna en sida för.

Först kartlägger du nyckelord till sidor baserat på relevans. Om du riktar in dig på en uppsättning nyckelord med liknande betydelse lägger du till dem till samma sida. Tänk också på att sökord med hög konkurrens måste kartläggas till starka sidor på din webbplats. Din framsida är ett bra exempel på en stark sida.

När du har identifierat sökorden till vissa sidor definierar du var sökorden ska integreras på dessa sidor. Som tumregel kan sidor med lite innehåll bara optimeras för ett eller två sökord. Sidor med mycket innehåll, säg mer än 500 ord, kan ofta optimeras för 5 till 10 sökord.

De viktigaste platserna finns i metainformationen, rubriker, kroppsinnehåll och länkar.

Auktoritet och förtroende

Den tredje och sista faktorn i SEO är auktoritet och förtroende. Faktum är att auktoritet och förtroende har störst inverkan på din SEO-framgång.

Auktoritet är i princip “SEO-makt”. Ju mer auktoritet desto bättre. Detta erhålls genom länkar från så många webbplatser som möjligt samt från auktoritativa webbplatser.

Förtroende tjänas genom att följa riktlinjerna för sökmotorer och genom att få länkar från pålitliga webbplatser.

Länkar spelar en viktig roll för SEO-framgång. Det är inte bara för att de förmedlar auktoritet och förtroende. De vidarebefordrar också aktuell relevans. En relevant länk är en länk från en sida som handlar om samma ämne. Samtidigt är inte alla länkar lika värda.

Länkbyggnadstaktik

Aktiviteter som är inriktade på att få länkar kallas länkbyggnad, eller link building.

Din webbplats får inte många länkar naturligtvis. Du kan inte bara publicera ditt innehåll, luta dig tillbaka och vänta på att folk ska länka till det. Det fungerar inte så. Du måste hjälpa dem att hitta det först.

Att nå din publik med ditt innehåll är väldigt svårt. Som en tumregel bör du ägna lika mycket tid åt att marknadsföra ditt innehåll som att skapa det.

Hur fungerar marknadsföring av innehåll?

Du måste ge människor ett incitament att dela och länka till ditt innehåll. Om ditt innehåll är fantastiskt är det enda du behöver göra att göra människor medvetna om det. Incitamentet för dem att dela det eller länka till det beror på att de vill kopplas till det.

Att få länkar kommer att kräva mycket hårt arbete. Vi rekommenderar att du tittar på de främsta länkbyggnadstaktikerna för att lära dig mer om du du bygger länkar, för detta är i sig

Hur undersöker du nyckelord?

En del av SEO som många har hört talas om är sökordsforskning. Varje gång vi använder en sökmotor använder vi ett nyckelord.

Många SEO-kampanjer börjar med nyckelord – att veta vad publiken inom din nisch söker efter är en kraftfull fördel.

När du har en mängd olika sökordsidéer kan du använda dem för SEO på sidan, förbättra ditt innehåll, bygga användbara sidor och hitta relevanta webbplatser i din nisch.

Gör din webbplats en stark bas

Låt oss börja med något praktiskt – tänk på alla viktiga ämnen som vår webbplats handlar om. Försök inte hitta på alla nyckelordsvarianter, men gruppera dina idéer i ämneskategoerier – varje kategori täcker en sida eller nära besläktad uppsättning sidor.

Om du bloggar, har du en kategori för vart och ett av de viktigaste teman du täcker, till exempel tårtrecept eller restauranger. Om du har en företagswebbplats behöver du en hink kategori varje produkt eller tjänst du erbjuder.

Expandera nu dessa ämnen till en lista med nyckelord. Ta varje ämne i tur och ordning och tänk på alla de olika sätten någon kan söka efter dem. Vad vill du att din webbplats ska rankas för? Sätt dig själv i publikens skor – vilka ord skulle de söka med för att hitta ditt innehåll?

Om inte annat, se till att du har ett lämpligt hem för dina huvudämnen så att du funderar på hur besökare kommer att hitta din produkt, tjänst eller innehåll.

Se vilka sökord din webbplats är synlig för

Innan du hittar nya nyckelord är ett smart sätt att få idéer att se vad du redan rankar för. Detta är de ämnen som Google eller Bing redan tror att du är en relevant resurs på. Genom att se på detta kan du identifiera ämnen som din hemsida syns på och sökort som du inte alls syns på.

Se vilka nyckelord som driver trafik till din webbplats

Om du har ställt in Google Search Console eller Bing Webmaster Tools kan du få tillgång till gratis sökordsförslag.

Båda verktygen visar exakt de söktermer de har visat din webbplats för och hur många som har klickat på ditt resultat.

Till exempel visar sökanalysdata dina sökfrågor, den genomsnittliga rankningspositionen för din sida och hur många som har valt att klicka på ditt resultat.

Utöka dina sökordsmål med relaterade sökningar

Ett fantastiskt och gratis sätt att få nya idéer för nyckelord i din nisch är att använda de data som Google ger för varje sökning. När du har gjort någon sökning på Google hittar du sökningar relaterade till den längst ner. Kan du använda något för att förbättra ditt innehåll?

På samma sätt kan vi få massor av idéer med Googles förslag på funktionalitet (listan över idéer som Google visar när du börjar skriva i sökfältet). Dessa termer visas eftersom Google ofta ser dem användas.

Med verktyg som Keyword Tool och Ubersuggest kan du ange ditt nyckelord och hitta många varianter, allt baserat på riktiga sökningar.

Kolla in dina konkurrenter

En annan snabb och värdefull SEO-taktik är att se vad dina konkurrenter rankar för. Gå till ett av verktygen som används för att kolla in dina egna rankningar, men sök efter dina konkurrenter istället. Du ser snabbt vilka termer de får trafik från och kan utveckla din egen strategi utifrån det.

Lägg inte in en enorm webbplats som säljer många artiklar som Amazon (såvida du inte gillar att gräva genom berg av data!) Välj någon som är tillräckligt stor för att ha många nyckelord, men nisch nog för att specialisera dig.

Bara för att en konkurrent rangerar bra för ett nyckelord betyder det inte att du bör försöka rikta in sig på det. Det måste vara mycket relevant för din webbplats och publik. Men det här är ett snabbt och effektivt sätt att använda andras hårda arbete för att avslöja publikens intressen.

Välj lämpliga sökordsmål

Med det ovcan sagt kommer du att ha en stor lista med potentiella nyckelord. Du måste hitta ett sätt att välja de bästa att koncentrera oss på.

Huvudtermer sökas oftare, har mindre ord (3 eller mindre i de flesta fall) och är ofta mycket mer generiska och konkurrenskraftiga som ett resultat. Sökord som är längre (long tail keywords) har vanligtvis över 3 ord och är mer specifika. Medan nyckelord med många ord vanligtvis är mindre populära, kan vi vanligtvis veta exakt vad sökaren är ute efter, vilket gör att vi kan göra sökresultatet bättre anpassat.

Det finns ett antal verktyg som vi kan använda för att hitta volymdata för sökord, inklusive Googles sökordsplanerare (som kräver ett aktivt AdWords-konto för att utnyttja fullt ut), med flera.

Använd dessa för att ta bort nyckelordsidéer som har för lite, eller till och med för mycket volym, generera en bra blandning av huvud- och long tail nyckelord, kolla konkurrensen och hitta nya idéer.

Hur kommer du igång med teknisk SEO?

Teknisk SEO arbetar för att förbättra delar som inte är innehåll på din webbplats. Dessa tenderar att vara elementen bakom kulisserna som besökare inte ser (men som ofta påverkar deras upplevelse av webbplatsen!)

I princip handlar teknisk SEO om hur en webbplats fungerar och hur sökmotorer kan genomsöka och indexera våra sidor. Tänk på teknisk SEO som grunden för din webbplats – utan den kommer din strategi att inte vara så robust.

Teknisk SEO kan verka skrämmande. Det är dock viktigt att förstå principerna. Det kan finnas delar du kan prova, eller arbeta med din utvecklare.

Gör en månatlig SEO kontroll

Även utan att registrera dig för ett tredjepartsverktyg kan du fortfarande göra en grundläggande SEO-kontroll med Search Console.

Med hjälp av den kan du kontrollera om det finns stora problem som trafikfall eller för att se om din webbplats har straffats av Google på något sätt. Search Console skickar e-post till dig med större problem, men proaktiva kontroller kommer att hålla dig på tårna.

Det finns ett brett utbud av förbättringar som du kan göra för din SEO med hjälp av Search Console-informationen. Från att kontrollera dina robots.txt-filer och XML-webbplatskartor till övervakning av nya trasiga länkar, en veckokontroll (så lite som 5 minuter) kan hjälpa dig att hålla din webbplats i toppform.

 Är din webbplats mobilvänlig?

Idag är smarttelefonanvändningen så enorm att fler sökningar görs på smartphones än på datorer. Att se till att din webbplats är mobilvänlig är enormt viktigt.

Google vill belöna webbplatser som erbjuder en fantastisk upplevelse på en telefon. De har till och med separata sökresultat för telefonanvändare. Hur vet du om din hemsida är mobilvänlig? Det finns ett praktiskt verktyg för att kontrollera. Testa din webbplats och arbeta med din designer för att göra de förbättringar som behövs för att lyckas i mobilens första värld av sökning.

Ha en riktigt snabb webbplats

Vi har alla upplevt frustrationen över en långsamt laddad webbplats. Och det finns gott om bevis som visar att webbplatser med långsam laddning fungerar mindre bra.

Granska din webbplats med hjälp av verktyg som Googles PageSpeed ​​Insights eller Pingdoms hastighetstest för att snabbt sammanställa en lista med alternativ för att göra din hemsida snabbare. Du kan till och med behöva granska din host om den inte presterar som den bör.

Se hur din webbplats ser ut för Google

Vilket bättre sätt att kontrollera att Google kan genomsöka vårt innehåll än genom att titta själva?

Search Console är ett väldigt bra verktyg. Med verktyget Hämtning och återgivning kan vi lägga in vår webbadress, välja om vi vill kontrollera skrivbords- eller mobilversionen och få fram hur Google tolkar sidan. Detta hjälper oss att se eventuella skillnader mellan hur Google ser sidan, hur de tror att en människa ser den och hur vi vet att en webbläsare visar den.

Fixa trasiga länkar

Webbsidor kommer och går. Det är helt normalt att ta bort en sida, men det som kan frustrera besökare är att hitta sin länk blockerad av en död sida. Värre är att en sida som tas bort förlorar all betydelse som en sökmotor har gett den.

Så kolla regelbundet din webbplats för trasiga sidor och länkar. Du kan göra detta i Search Console för att se fel som Google har hittat, eller använda en sökrobot för att jaga dem själv. När du har hittat dem redigerar du interna länkar så att de pekar på rätt sida och överväger sedan vad du ska göra med den gamla webbadressen. Om det var en värdefull sida eller har en direkt ersättning, omdirigera den gamla URL: en till efterträdaren med en 301-omdirigering. Detta låter komplicerat, men är enkelt i de flesta CMS: er!

Leave a Reply

Related Posts