Vad är Influencer Marketing och vad Innebär det?

Vad är influencer marketing?

Influencer marketing, eller influens markandsföring på ren svenska har exploderat de senaste åren som ett resultat av den ökande användningen av sociala medier.

På så sätt är influencer marknadsföring en relativt ny form av marknadsföring, men samtidigt som detta är det många som ställer frågan “vad är influencer marknadsföring?” i och med att det är en term man hör mer och mer men samtidigt kanske inte förstår fullt ut.

Influencer marknadsföring fokuserar på att använda så kallade influencers som är ledare och auktoriteter inom en viss nisch och industri på sociala medier plattformar. Dessa sociala medier plattformar kan vara Twitter, Instagram, Facebook, Youtube eller bloggar. Med andra ord vilka sociala medie platformer som helst där individer kan bygga en följarbas av lojala följare. Influencers har kraften att influera människor och dess beslut på ett eller annat sätt – därav namnet.

Influencer marknadsföring har således blivit en del av många företags markandsföringsstrategier på grund av de imponerande resultaten det kan generera.

Hur influencer marknadsföring fungerar

Tanken med influencemarknadsföring är att den så kallade “influencern” marknadsför ett företag och dess produkter till sina följare genom att skriva en recension eller någon annan form av godkännande om produkten för att få sina anhängare att delta i varumärket eller köpa produkten etc.

Influencer marknadsföring fokuserar på att skapa specifikt riktade marknadsföringskampanjer med hjälp av noggrant utvalda influencers snarare än att marknadsföra till den stora massan som kanske inte är relevant för företaget och på så sätt ofta generar dåliga resulat.

I stället för att marknadsföra med traditionella annonser såsom TV reklamer och visa sin annons för tiotusentals människor där endast ett fåtal individer verkligen intresserade av företaget så kan man med hjälp av influencer marketing nå fler av de individer som faktiskt är intresserade av företaget tack vare att specifika influencers har byggt upp en följarbas av indivder som faktiskt är intresserade i den industrin som influencern är i.

Med influencer marknadsföring du istället alltså nå en publik som bättre passar ditt företags nisch och därigenom få ett bättre resultat och högre ROI.

Influencer marknadsföring är nästan alltid associerad med någon form av social media marknadsföring och faktum är att det är just detta som definierar en influencer.

För att influencern ska vara en influencer måste de ha någon form av publik som de kan interagera med och nå ut till, och i dagens samhälle är sociala medier det perfekta verktyget att göra just detta med.

Influencer marknadsföringskampanjer kan göras på några olika sätt. De saker som kan avgöra hur en influensarkampanj görs kan bero på saker såsom storleken på influencers följarbas, nisch, inflytande och en rad olika saker.

Vad är influencer marketing? Betalning

Ingenting är gratis, och när influencers marknadsför ditt företag och lägger tid på att skapa innehåll såsom bilder eller videos, skriver texter, osv, så är det givet att de både fäörtjänar och vill ha någon form av kompensation för detta.

Men det influencers vill ha i gengäld kan skilja dem åt.

Till exempel så kanske vissa influencers enbart vill ha pengar i utbyte mot marknadsföring samtidigt som andra influencers kan nöja sig med ett demo exemplar av din produkt så att de kan fotografera den, testa den, och sedan ge sin åsikt om den.

Vad är influencer marketing? Innehållsskapande

Om du inte förser influencers som ska marknadsföra ditt företag med en produkt så kan de varken fota eller testa produkten. Detta innebär att du måsta vara den som skapar det innehåll som du vill att de ska dela med sin publik. Notera dock att de flesta infleuncers enbart vill dela material som de själva har skapat eftersom att det annars kan se som alldeles för marknadsföringscentrerat eller kanriskera att bli oautentiskt.

När du funderar på detta måste du alltså tänka på om det är lämpligt att bilden tas av dig och inte på influenern och om det foto du har ordnat passar i deras övergripande terma.

Om detta är fallet, perfekt

Om inte så riskerar kampanjen att bli oseriös och för marknadsföringscentrerad, vilket leder till dåliga resultat då kampanjen inte är trovärdig.

Varumärken som jobbar med influencers i sin marknadsföringsstrategi blir alltmer vanliga och det är ganska uppenbart varför.

Influencers är personligheter som har ett djupt engagemang med sina följare och har därför större påveran på dessa individer än om ett varumärke skulle försöka marknadsföra sin egen produkt. Kraften att påverka någon till den punkt som de köper något ökar dramatiskt om följarna ser upp till den person som rekommenderar produkten och det här är fallet för de flesta influencers. Följarna av influencers är ofta fans som vill vara som dem, ha samma kläder och använda samma produkter. Och detta är en av anledningarna till att influencer marketing är så effektivt.

Det är svårt att jämföra detta med traditionell marknadsföring, eller hur? För vem ser upp till en reklamtavla med en annons på den? Tja, folk ser naturligtvis upp skylten men de ser inte upp till den…

Observera att om du ska påbörja ett samarbete med en influencer, kom ihåg att inte alla influencers inte passar alla företag eftersom att deras följare har olika intressen. Det är därför mycket viktigt att studera influencern mycket noga innan ett partnerskap startar. Detta är för att vara säker på att du får bästa möjliga resultat.

Det här är där Veloce Influencer Network kommer in och löser en tidigare stor fråga i influencer marketing, utöver frågan “vad är influencer marketing?, vilken är hur man hittar passande och relevanta influencers.

Med hjälp av Veloce Influencer Network kan du filtrera tusentals influencers baserat på nisch, följare, plattform och mycket mer så att du kan vara säker på att få bästa möjliga resultat.

Vad är influencer marketing

En annan anledning till att influencer marketing har vuxit till att bli så oerhört populärt på bara några år är att det är ett billigt sätt att nå en större publik. Influencers med bara några tusen följare kan vara ett perfekt marknadsföringsverktyg för företag med en liten marknadsbudget, men också bra för större företag som kan samarbeta med många influencers på en gång.

Om influencern accepterar att bara ta emot en produkt sm betalning kan det vara ett ännu billigare sätt att få ordet ut om dina produkter om det är så att de produkter du säljer är billiga att producera.

Leave a Reply

Related Posts