En Guide till Influencers på Sociala Medier

Så vad är en influencer, egentligen?

Uppenbart är det någon som har inflytande. Men det stämmer inte riktigt med dagens användning. Influencer-kulturen, som vi känner den idag, är otydligt bunden till konsumentism och teknikens uppgång. Termen är kortfattad för någon (eller något) med kraften att påverka köpvanor eller kvantifierbara handlingar från andra genom att ladda upp någon form av originalt – ofta sponsrat – innehåll till sociala medieplattformar som Instagram, YouTube, Snapchat eller, Linkedin mm. Vare sig det är roliga foton, fräcka videorecensioner, bloggar eller suddiga berättelser som snart försvinner, värdet av innehållet i fråga härrör från den uppfattade myndigheten – och, viktigast av allt, äkthet – av dess skapare.

En modebloggare som märker sitt “favorit” basicswear-märke på Instagram eller ett populärt spelarnamn och släpper sin “go-to” headsetmodell i mittströmmen har inte samma tunghandiga transaktionskontotation som, säg, Steve Carrell som gick Pepsi.(Eller åtminstone är det inte tänkt.)

Sann inflytande förutsätter en viss typ av relation mellan innehållsskapare och tittare, i skala, en som hänger på betraktarens vilja att påverkas. Användare anser att påverkare är mer besläktade med en nära vän än en annonsör eller en betald godkännande, som strömmen av innehåll de producerar – och det mer avslappnade sättet som det delas med allmänheten – innebär påverkare med en luft av äkthet som sällan ses i semicommercial utrymmen.

Det är denna uppfattning om expertis och tillgänglighet som skiljer influencers från kändisar och enstaka virala sensationer – även om de i den senare kategorin ofta gör pinsamt offentliga försök att stärka sig in i det förra

Inte alla populära användare på sociala medier är influencers – vissa är helt enkelt kändisar online, underhållare, komiker eller söta djur – och inte heller är alla kändisar påverkande.

Skådespelerskan Evan Rachel Wood, till exempel, kan ha en stor följare på Instagram, men hon är inte en influencer. Detsamma kan sägas om YouTubern Shane Dawson, som trots sina mer än 23 miljoner prenumeranter är mer besläktad med YouTube-generationens Ken Burns än en bara influencer.

På den andra sidan av spektrumet finns figurer som Kim Kardashian, som trots att han började som en prototypisk kändis gjorde en framgångsrik övergång till influencerdom.

Traditionella kändisars berömmelse har sitt ursprung i deras deltagande i en etablerad bransch som film, TV eller radio; medan den prototypiska påverkarens väg till stjärnvård är en mer gradvis, gräsrotsaffär.

De samlar in följande genom att skapa och publicera någon form av obetalt (åtminstone till en början) originalinnehåll som inte bara lockar andra användares uppmärksamhet utan tjänar sitt förtroende eller respekt i någon mening. skönhets YouTubers (även känd som “Beautubers”) som MannyMUA, Wayne Goss och Patrick Starrr är främsta exempel på detta, liksom Instagrams Luanna Perez-Garreaud (@Luanna), som blev en av plattformens mest populära modeinflytande efter bloggen hon startade 2009 tog fart.

En skådespelare, musiker eller komiker kan fungera som en influencer, visst, men det är en hjälpåtgärd, som existerar tillsammans med – eller, ofta, trots – kändisens redan etablerade offentliga varumärke. För influencers är inflytan och det offentliga jaget detsamma. Betraktarens främsta förståelse av dem är som en smakmakare, så det känns helt naturligt att de skulle böja det inflytandet.

Att upplevd expertis och äkthet är kännetecken för en influencer är naturligtvis lite ironiskt, eftersom termen blir alltmer synonymt med de mer otrevliga sidorna i produktmarknadsföringsindustrin. Det som en gång verkade korrupt är nu normen och med tanke på det dystra sanningsläget på nätet är det osannolikt att linjerna någonsin kommer att bli oskarpa.

Influencers historia

Influencers historia är i huvudsak en historia av den moderna webben själv. Tillkomsten av World Wide Web 1991 inledde en ny era av anslutningsbarhet och obunden interaktivitet, vilket gav användare runt om i världen möjligheterna att bygga och upprätthålla relationer med människor som de aldrig träffat personligen. Det gjorde det också lätt för människor att få tillgång till information och medieinnehåll producerat av icke-mainstream källor.

De tidiga webbforum och anslagstavla på 1990-talet och början av 2000-talet gjorde det möjligt för folk att publicera och svara på meddelanden från andra användare offentligt, vilket banade väg för utvecklingen av virtuella nischsamhällen och några av de första instanserna av digitalt inflytande när vi förstår sikt idag.

Vissa användare som besökte dessa forum – som vanligtvis var organiserade kring ett visst hyperspecifikt ämne eller intresse – skulle själva bli proto-påverkande efter att ha förtjänat ett rykte som en äkta källa till kvalitetsrekommendationer och värdefull expertis bland sina uppsatta kamrater. Vandringsentusiaster som besökte onlineforumet för tidningen Backpacker och GORP.com i slutet av 90-talet befann sig imponerade av styrelsens kamratskap och djupet i deras användares expertis om ämnen från redskap till mat till spårplatser. Det är enligt en rapport från Wall Street Journal från 1999 om den då förvånande trenden för naturälskare – som uppenbarligen inte betraktades som den typ av människor som normalt skulle använda World Wide Web – ”att övervinna den ursprungliga skepsisen kring mediet och allt mer … vänder sig till Internet för information om resor, vandringar och utrustning. ”

När användare av alla typer gick med i virtuella samhällen började marknadsförare och varumärken förstå deras potential att forma allmänhetens förståelse. En Rutgers-studie från 2001 om “internetforum som inflytelserika källor till konsumentinformation” fann att personer som läste diskussioner online mellan andra användare i forum eller anslagstavlor om en produkt var betydligt mer intresserade av den än de som läste en online-kampanj från företaget själv . Till skillnad från annonser eller en företags webbplats marknadsföringskopia, är inlägg från främlingar på internet ofta relatabla, roliga eller ibland till och med rörliga

Influencers framtid

Under de senaste fem åren har marknadsförare av influencer vuxit till en miljard-dollar industri, med stora och små varumärken kommer att se praxis som ett mindre skinkat sätt att hök sina produkter.

Under influencer marknadsförings tidiga dagar fick märken som skickade en influencer gratisprodukter eller erbjöd att betala dem en liten provision i utbyte mot deras vederlag ofta ett shoutout eller avslappnad reklam. Men när fler och fler företag kom att se praxis som ett ovärderligt marknadsföringsverktyg, vändes maktbalansen och influencers började beordra betydligt högre avgifter för varje inlägg, omnämnande eller produktplacering.

Det bromsade inte annonsörernas törst efter ett effektivt sätt att dölja deras märkes profil i konsumenternas ögon. Genomsnittliga betalningsgrader fortsatte bara att öka, särskilt efter att påverkare började behålla agenter och chefer. Idag är influencers över hela sociala medieplattformar som Instagram, YouTube, TikTok, Twitch, Tumblr och Snapchat, och sponsrat innehåll har blivit så allestädes när att vissa plattformar, som Instagram, nu har inbyggda verktyg för att hjälpa influenser att avslöja och marknadsföra sina betalda partnerskap i berättelser eller feed-inlägg.

Den digitala marknadsplatsmodellen som drivs av pay per post blomstrar, med tusentals företag som nu strävar efter att spela matchmaker mellan varumärken och innehållsskapare för att skapa den perfekta #ad. Grapevine och Famebit är två av de mest populära. Famebit, som förbinder YouTubers och Instagram-användare med betydande uppföljningar till företag som är intresserade av sponsrat innehåll, startade 2016 efter att det köpts av YouTube. Företaget har sedan dess integrerat Famebit i sin plattform, vilket gör det lättare för innehållsskapare som vill tjäna pengar på sina YouTube-konton för att hitta en annonskampanj som anpassar sig till deras intressen. Det verkar bara som en tidsfråga innan Instagram försöker något liknande.

Leave a Reply

Related Posts