Välja LMS eller LXP?

Inom företag och organisationer idag så är det viktigt att kunna vidareutbilda på olika sätt. Enklaste sättet att gå tillväga på, det är att satsa på en utbildningsplattform. Idag finns det olika utbildningsplattformar, som benämns med förkortningar. Två vanliga är LMS, LXP. Sedan finns även LLP. 

  • LMS står för Learning Management System.
  • LXP står för Learning Experience Platform.
  • LLP står för Learning Lifecycle Platform.

Alla dessa utbildningsplattformar är bra på sitt eget sätt, men det är klart att de skiljer sig något åt. För att det ska bli enklare för ert företag att välja så ska vi gå igenom dem. 

LMS

LMS, eller Learning Management System är nog den utbildningsplattform som de allra flesta känner till och kanske till och med använt. Den fokuserar främst på administrativa uppgifter samt hantering och spridning av utbildningsmaterial. Det är ofta det första inlärningssystemet som många individer stöter på. Även om det finns olika varianter av LMS med olika funktioner, delar de generellt sett gemensamma grundläggande egenskaper.

LXP

LXP eller Learning Experience Platform skiljer sig från LMS på lite olika sätt. Vid en jämförelse mellan dem blir det tydligt att en Learning Experience Platform är utformad för att erbjuda en mer personlig inlärningsupplevelse än ett LMS. LXP ger användarna möjlighet att själva skapa och publicera innehåll, vilket ger en större grad av flexibilitet och individualitet. Däremot kan LXP-plattformar vara lite mer utmanande att komma igång med eller att integrera med andra system, eftersom de ofta bygger på öppen källkodsteknik.

LLP

En LLP, eller Learning Lifecycle Platform kombinerar alla de bästa funktionerna av de två plattformar ovan. Så den kan vara ett alternativ om du inte kan välja en LMS eller LXP.

Välja rätt utbildningsplattform

För att ni ska få rätt utbildningssystem eller plattform, lägg fokus på vad det är ni behöver ha hjälp med inom just ert företag eller inom er organisation. Sedan kan det även vara bra att läsa på mer om de tre olika vi har nämnt.

Leave a Reply

Related Posts