Vad Krävs för att Få Låna Pengar?

Vad Krävs för att Få Låna Pengar?

Vad som krävs för att få låna pengar beror på ett antal faktorer. Primärt vem du lånar av, varför du lånar, och hur mycket du lånar.

Det finns många specifika banklånskrav som du måste uppfylla för att kvalificera dig. Företagslån och privatlån kan skilja sig, men det finns givetvis även många likheter.

I det här inlägget kommer vi att beskriva vad en typisk bank förväntar sig av en lånesökande och vad de tittar på när du ansöker. När du har läst klart kan du avgöra om det här är rätt finansieringsalternativ och vad du behöver för att få ett lån.

Ett låneansökningsförfarande är slutfört endast när dokumentverifieringen lyckas. Oavsett om det är någon form av lån, måste en sökande tillhandahålla alla nödvändiga dokument enligt kravet. Betydelsen av dokument är olika beroende på typ av lån. När det gäller lån utan säkerhet som personliga lån prioriteras inkomstsäkerhet och lönebevis.

Å andra sidan, för säkra lån som bostadslån och lån mot fastigheter, är fastighetspapper av yttersta vikt som många glömmer att behålla.

Nedan finns en lista över dokument som en låntagare måste lämna in till långivaren för ett lån mot egendom, personlån, kommersiella fordonslån och affärslån.

Dokument som krävs för lån mot fastighet för anställda

 • Bevis för uppehållstillstånd/identifikationsbevis
 • Senaste kontoutdrag där din lön frankommer
 • Kopior av alla fastighetsdokument.

För egenföretagare

 • Certifierad finansiell rapport för de senaste två åren -bokslut
 • Identifikationsbevis
 • Senaste kontoutdrag / lösenbok (där lön / inkomst specificeras)
 • Kopior av alla fastighetsdokument.

Dokument som krävs för ett personligt lån

 • Följande dokument krävs tillsammans med din personliga låneansökan
 • Identitetsbevis (kopia av pass / väljarkort / körkort)
 • Adressbevis (kopia av pass / väljarkort / körkort)
 • Kontoutdrag med lönespecifikation

Kategori av lån

Lån kan i stort sett kategoriseras som säkra eller osäkra. Lån som backas upp av säkerhet eller säkerhet i form av tillgångar som bland annat fastigheter, guld, fasta insättningar eller andra tillgångar som banken finner lämpliga.

Om banken går med på att ge lån utan säkerhet och enbart baserat på din kreditvärdighet och personliga resultat, blir det lån utan säkerhet. Generellt sett har lån utan säkerhet högre ränta än de med säkerhet.

Lån klassificeras också utifrån återbetalningstiden – revolverande lån eller långfristiga lån. Revolving avser ett lån som kan användas, återbetalas och spenderas igen. Ett kreditkort är ett exempel på detta. Och de lån som betalats av i lika stora månatliga avbetalningar under en förutbestämd period kallas löptid.

Typer av lån

De vanligaste typerna av lån som människor använder är:

 • Bostadslån
 • Billån
 • Studielån
 • Personligt lån
 • Affärslån

Att tänka på innan du ansöker om ett lån

Att ta ett lån är ett stort ekonomiskt beslut som kräver att du gör välgrundade val. Här är några:

Kreditvärdighet: Innan du ansöker om ett lån måste du kontrollera din kredithistorik. En kredithistorik är ett register över dina tidigare lån och eventuella återbetalningar. Detta kommer att förklara om du har varit ansvarig för återbetalning eller har förfallit betalningar tidigare.
Räntesats: Kontrollera låneräntan innan du faktiskt ansöker om en. Lån som kräver säkerhet har i allmänhet lägre räntor än lån som inte krävs.

Behandlingsavgift och andra avgifter: När du ansöker om ett lån och om du missar dina betalningsfrister för ditt lån kommer du sannolikt att betala en behandlingsavgift respektive straffavgift. Dessa avgifter beror på lånebeloppet och banken.
Forskning för att få bästa ränta för ditt lån.

Hur ansöker du om ett lån?

Att ansöka om ett banklån är enklare än man skulle kunna tro. Men innan du ansöker om en bör du vara medveten om din ekonomiska situation, eftersom du måste betala tillbaka lånebeloppet senare.

Med allt pappersarbete och de olika behörighetskriterierna måste du först förstå ditt behov och om du tycker att det är en idealisk väg ut för dig kan du antingen gå till banken och prata med lånechefen eller styra förbi allt detta och ansöka online .

Inte alla banker är skapade lika, men många av dem fokuserar på samma områden under hela kreditgranskningsprocessen. Lär dig vilken dokumentation, prognoser och berättelser du behöver förbereda samt tips för att säkerställa att du förhandlar om det bästa tillgängliga lånepaketet.

Nycklar till låneansökningar

De mest grundläggande egenskaperna som de mest potentiella långivarna kommer att koncentrera sig på är:

Verktyg att använda

För att ge dig en uppfattning om vad banker specifikt fokuserar på när de granskar en låneförfrågan går vi igenom de främsta faktorer nedan.

Kredithistorik

Långivare vill granska både kredithistoriken för ditt företag (om  du lånar för ditt företag) och din personliga kredithistorik eftersom ofta krävs en personlig garanti för ett småföretagslån.

Vi rekommenderar att du får en kreditrapport om dig själv och ditt företag innan du ansöker om kredit. Om du upptäcker felaktigheter eller problem kan du korrigera dem innan någon skada på din låneansökan har inträffat. Om du kan, ta reda på vilket kreditrapporteringsföretag din potentiella långivare använder och begär en rapport från det företaget.

Granska din kommersiella kredithistorik

Innan du ansöker om kommersiell kredit bör du granska en kreditrapport om ditt eget företag, om ditt företag har funnits ett tag.

De flesta konventionella långivare förväntar sig minst fyra eller fem handelsupplevelser som anges i en affärsrapport innan de överväger företagets kreditvärdighet. Om du har drivit ditt företag utan kredit eller med personliga tillgångar, bör du överväga att göra några handelskreditköp för att skapa en kredithistorik för ditt företag.

Granska din konsumentkredithistorik

Konsumentkreditbyråer är skyldiga att ta bort all information från rapporten som inte kan verifieras eller har visat sig vara felaktig. Innan du skickar in ett brev som bestrider någon skuld till kreditupplysningsföretaget är det dock en bra idé att kontakta relevant kreditgivare direkt. Om ett fel har gjorts kan du ofta klara av tvisten snabbare om du tar initiativet.

Vid personliga lån

Några av de främsta faktorerna som lånegivare tittar på vid ett personligt lån är:

 • Tillgångar
 • Lön
 • Anställning
 • Kreditvärdighet
 • Syfte med lånet
 • Säkerhet

Leave a Reply

Related Posts