Vad är Snus? En introduktion

Snus finns i två typer: portion eller lös. Portion är finstrimlat tobak som används löst, och portion består av en påse som ser ut som små tepåsar.

Snus är en rökfri tobaksprodukt som används oralt, mer specifikt så placeras snuset under överläppen, något till sidan. Snus har länge setts som et betydligt säkrare tobaksalternativ och anses vara den viktigaste anledningen till att Sverige har en låg andel rökare, internationellt sett.

När snus bearbetas kan det handla om tobakspastörisering. Det är då nitratbildande mikrober avlägsnas. Processen leder till lägre nivåer av tobaksspecifikt nitrosamininnehåll i produkten.

Majoriteten av snuset tillverkas i Sverige, och det är viktigt att poängtera att mycket av det som marknadsförs som snus och tillverkas utomlands, såsom i USA inte riktigt är snus. De tillverkas på ett helt annat sätt och kan ha ökade risker på grund av att tillverkningen inte sker på samma sätt och håller samma standard.

På grund av att den stämplades som cancerframkallande av Världshälsoorganisationen 1985 är försäljningen av den förbjuden i alla EU-länder utom Sverige, men den ses som ett alternativ till rökning, tugg- och dopptobak.

Snus växer nu i popularitet i USA men där använder inte tillverkare samma processer och standarder som svenska vilket gör att det inte riktigt går att jämföra amerikanskt snus med originalet, Svenskt snus. Däremot expanderar Swedish match, den största tillverkaren av Snus, och blir tillgänglig på allt fler marknader i USA.

Dagens snus är en variant av torrsnus som var populärt i början av 1700-talets Sverige och snus har sålts sedan 1822.

Snus placeras i munnen bredvid tänderna eftersom slemhinnor som finns där lätt absorberar fritt nikotin.

Rökfri tobak ses av många inom tobaksindustrin som ett bättre alternativ till rökning. I oktober 2019 godkände FDA i USA (Food and Drug Administration) ett pressmeddelande som sa, “att använda allmänt snus istället för cigaretter ger dig en lägre risk för hjärtsjukdomar, kronisk bronkit (luftrörskatarr), lungcancer, stroke och emfysem.” FDA gjorde detta godkännande gjordes efter att ha granskat vetenskapliga bevis som stödde dessa påståenden.

Bättre än cigaretter, men inte helt säkert

Det har konstaterats att mer forskning behövs göras inom snusområdet för att kunna komma fram till några definitiva slutsatser av snusets hälsoeffekter. Men samtidigt görs det många studier om snusets påverkan på hälsan och vi får bättre och bättre förståelse för det. Vad som är säkert att säga, och något som de allra flesta forskare håller med om, är att det är ett betydligt säkrare alternativ än röktobak.

När det kommer till forskning om snus finns det många studier som motsäger varandra, men det är svårt att dra slutsatser om eventuella risker är kausala samband eller beror på korrelation.

Snus används givetvis allra mest i Sverige men har även ökat i popularitet i andra länder norden under de senaste åren, då framförallt Finland och Norge. Snus används också i vissa områden i norra Europa och USA. Det blir dessutom allt mer populärt i Sydafrika.

Olika typer av snus

Snus finns i en mängd olika smaker, storlekar, och utformningar. Lössnus och portionssnus är de främsta grenarna. Sedan finns de också i flera olika smaker och även i olika nikotinstyrkos.

På sistone har det även blivit allt mer populärt med “all-white snus” med helt vita påsar. Dessa kallas dock oftast “nikotinpåsar” eftersom att de inte kan klassificeras som snus. De innehåller inte heller tobak.

Det finns också kategorier av vit, vanlig eller original. Originalpåsen genomgår mer återfuktning, så den här påsen ser fuktig och brun ut än “white” snus.

Ingredienserna i snus består av salt, vatten och lufttorkad tobak i Sverige och eldtorkad tobak i USA. Bearbetningen av snus i norra Europa är annorlunda än i USA. Studier visade att nikotinnivåerna överlappade mellan amerikanskt och svenskt snus med en betydande variation av pH-nivåer och oprotonerat nikotin.

När en produkt har högre pH-nivåer ökar detta nikotinnivåerna vilket kan leda till att produkten blir mer beroendeframkallande på grund av de högre absorptionsnivåerna i kroppen. I en studie fann forskarna att de oprotonerade nikotinnivåerna var högst i europeiska påsar och lös tobak. Svenskt snus visade sig ha högre nivåer av nitrater (TSNA). Det fanns lägre koncentrationer av pH, fukt, cancerframkallande tobaksspecifika nitrosaminer och unioniserat nikotin i USA:s tobakspåseprodukter. Det fanns ytterligare forskning som visade att de totala nikotinnivåerna var högre i amerikanskt snus.

Bakgrund och historia till snus – Historielektion från snussidan.se

Tobak kom först till Sverige i mitten av 1600-talet från “New Sweden” som var Sveriges kortlivade koloni i dagens Delaware, USA.

Det dröjde inte länge för att snuset skulle uppfinnas som ett sätt att föra snus till massorna. Tobak var oöverkomligt dyrt för de flesta svenskar. Under denna tid hade Sverige mindre köpkraft på tobaksvarumarknaderna, vilket resulterade i höga priser för importer av tobak. Sverige var en av de första nationerna att beskatta tobak som en lyxvara. Snus, som blandar billigare tobak med salt och vatten, introducerades som en prisvärd och renare form av snus.

För att göra snus skärs tobaksbladen först i små strimlor, luft- och soltorkas och mals sedan till ett pulver. Den malda tobaken behandlas sedan med värme i 24 till 36 timmar och når temperaturer på cirka 100 grader.

Ett “fuktigt” snus innehåller 50 procent vatten och 30 procent tobak. Det säljs vanligtvis i tepåseformade “portionspåsar” men lössnus är också väldigt populärt i Sverige.

Snus rekommenderas att kylas och inte hållas i rumstemperatur under en längre tid för att att hålla innehållet fräscht. Tobak är trots allt en färskvara.

Leave a Reply

Related Posts