Vad är CTR? Mätning av Digital marknadsföring (Komplett Guide)

Vad är CTR? Mätning av Digital marknadsföring (Komplett Guide)

Det finns så många mätvärden som du bör hålla reda på när du övervakar din digitala marknadsföringskampanj. Klickfrekvens eller CTR är en av de viktigaste! Du kanske känner till den här termen när det gäller PPC eller betala per klick, men vad är CTR exakt och hur kan det tillämpas på olika typer av digital marknadsföring?

Vad är CTR?

Låt oss börja med vad som är CTR, även känt som klickfrekvens (Click-through rate). Klickfrekvens är ett annonsmätvärde som används för att mäta hur många användare som klickade på en annons, länk eller uppmaning och fortsatte till målsidan eller webbplatsen som gillade den annonsen, länken eller CTA (call to action).

En klickfrekvens mäter de personer som såg din annons och klickade på den. Det mäter inte de människor som såg annonsen och inte klickade utan kanske landade på din webbplats senare som ett resultat av att de ser din annons.

Varför är det här värdet så viktigt? En hög klickfrekvens säger att dina annonser, e-post eller webbplats fungerar bra. Det här innehållet resonerar med din målgrupp och en hög CTR ger dig i grund och botten bevis på att ditt innehåll är väloptimerat. En låg klickfrekvens säger att du måste ändra din strategi. Något är inte riktigt rätt och dina potentiella kunder klickar inte på det du delar med dem. Det kan vara texten, bilden eller så kan det vara att du riktar dig till fel publik. Kort sagt, du vill fokusera på att ha en hög klickfrekvens. Ju fler klick du kan få, desto högre kvalitetsresultat och desto lägre kostnader. Vi pratar snart mer om kvalitetsresultat så fortsätt att läsa!

Det är därför du måste övervaka ditt innehåll, annonser och e-postmeddelanden och uppmärksamma dessa mätvärden medan du gör det. Det kan spara mycket pengar om du tar ett misstag tidigt i din kampanj.

Hur beräknas CTR?

Hur beräknar vi detta värde? Klickfrekvensen beräknas genom att ta antalet unika klick som din annons har delat med antalet visningar. Intryck är hur många gånger din annons visades. Förväxla inte intryck med räckvidd. Om du har en kampanj där 10 användare nåddes 1 gång och 1 uppnåddes 4 gånger skulle din räckvidd vara 11 men dina intryck skulle vara 14. Din annons visades 14 gånger men nådde bara11 personer.

Vad är CTR i PPC (pay per click)?

PPC eller betala per klick är en form av marknadsföring i sökmotorer där ett företag skapar annonser och sedan betalar Google  (eller någon annan plattform) varje gång en användare klickar på dem. Så vad är CTR när det gäller PPC? Klickfrekvens i en PPC-kampanj visar hur framgångsrika dina annonser är.

Facebook och Google tilldelar varje annons en kvalitetspoäng. Detta är ett mått på hur bra din annons presterar och hur den relaterar till ditt mål och målsida. Du vill ha en hög kvalitetspoäng så att du kan uppnå en bättre annonsposition och hålla dina kostnader nere. Om din annons inte får många klick betyder det att den inte är relevant för dina användare och Facebook och Google kommer att sluta visa den för potentiella kunder. Det är då du måste gå tillbaka och titta på din kampanj djup och ställa dig själv några frågor. Riktar du dig till rätt publik? Resonerar din annontext med din publik? Har du en engagerande bild?

När du kör en PPC-kampanj finns det två typer av annonser som du kan välja mellan. Det är sökannonser och visningsannonser. Du kan också köra båda samtidigt om du har budgeten.

Sökannonser är förmodligen det du tänker på när du tänker på PPC-annonskampanjer. Det är textannonserna som visas längst upp och ned i Googles sökresultat. De innehåller två rubriker och en beskrivning samt en länk till den målsida som du vill att kunder ska gå till. Sökannonser innehåller också en tydlig indikation på att de verkligen är en annons.

Vad är CTR i SEO?

Vet du hur många som organiskt klickar till sidorna på din webbplats? Om du har konfigurerat Google Analytics gör du det förmodligen. Så hur kan klickfrekvensen påverka din ranking i Googles sökresultat?

Du kan optimera din webbplats för att rangordna specifika sökord, justera dina titlar och metabeskrivningar men hemligheten med SEO är att se till att allt ditt innehåll är relevant så att du fångar dessa klick. Ju fler kunder som klickar igenom till din webbplats desto bättre. Google använder din klickfrekvens som en av de faktorer de tar hänsyn till när de rankar din webbplats i sina sökresultat. Om du har en hög organisk klickfrekvens betyder det att mer trafik kommer till din webbplats för att folk ser din sida som relevant.

Om din sida till exempel är rankad som nummer tre i Googles sökresultat men får en hög CTR kan Google flytta din sida upp högre eftersom människor uppenbarligen är intresserade av din sida.

Hur kan klickfrekvensen skada din SEO? Om du dyker upp i Google-sökning efter något som inte är relaterat till ditt företag och folk klickar på din sida och förväntar sig en sak men får något helt annat kan det resultera i en hög avvisningsfrekvens. Om du ser en hög klickfrekvens men en låg konverteringsfrekvens, är det någonting som inte stämmer.  Det kan vara så att du länkar till fel sida på din webbplats eller att du har optimerat din sida för fel sökord.

När det gäller optimering av sökmotorer är klickfrekvens viktig men det är inte allt. Se till att din webbplats är optimerad för sökmotorer och innehåller relevant information för dina kunder. Att ta reda på en SEO-formel för ditt varumärke tar lite tid men att sätta rätt nyckelord för att fungera kan innebära stor framgång för ditt företag.

Vad är CTR i e-postmarknadsföring?

Alla bra e-postmeddelanden har klickbara länkar i dem. Alla bra e-postmeddelanden har en uppmaning som kan hjälpa till att mäta framgången för en e-postkampanj. De flesta e-post-API: er visar statistik efter varje kampanj du skickar ut. Det finns en öppningsfrekvens,  hur många som öppnade din e-post. Det här är bra men hur kan du veta att de interagerade med ditt mail och inte bara öppnade den för att sedan ta bort det?

Det är här klickfrekvensen kommer in. Om någon klickar på en länk i din e-post betyder det att de är engagerade med ditt innehåll. De är nyfikna och vill lära sig mer om din produkt eller tjänst.

Vad är en “bra” CTR? En bra klickfrekvens, som alla andra statistik, varierar från bransch till bransch, men även typ av innehåll.

En studie från Mailchimp avslöjade att detaljhandeln har en genomsnittlig klickfrekvens på 2,24%, regeringen har en genomsnittlig klickfrekvens på 3,65% och restaurangindustrin har i genomsnitt en klickfrekvens på 1,06%. Som du ser med alla dessa otroligt olika branscher varierar CTR. I e-postmarknadsföring kan det vara bra att jämföra dina e-postkampanjer med andra i din bransch. Om du har en lägre klickfrekvens än ditt branschgenomsnitt kan det vara en indikation på att det är något fel.

Här är två rapporter från två olika e-postkampanjer. Som ni ser är det en stor skillnad i klickfrekvensen för var och en av dessa kampanjer. Att hålla koll på din klickfrekvens hjälper dig att avgöra hur det går med dina individuella e-postkampanjer. Det är bra men vad händer om du vill ta reda på den totala framgången för alla dina e-postmeddelanden? För att göra detta måste du dyka in i andra mätvärden som avvisningsfrekvens, avregistreringar, med mera.

Förstå vad CTR är

Klickfrekvens, CTR är ett värde som visas i nästan alla typer av digital marknadsföringskampanjer som du kan använda. CTR kan förutsäga framgång och indikera när du behöver justera dina kampanjer. Även om det inte är det enda mätvärde du bör vara uppmärksam på, är det viktigt att övervaka eftersom låga klickfrekvenser kan orsaka problem i dina digitala marknadsföringskampanjer.

Leave a Reply

Related Posts