Tips på Byggstädning efter Byggnation

Byggstädning Helsingborg

Byggstädning Helsingborg

Oavsett hur noggrann du eller byggarbetarna var under byggarbetet, kommer du efter en byggnation eller renovering att behöva en byggstädning. Du har då två val, vilket är att byggstäda själv eller anlita en byggstädningsfirma.

Ibland räcker det inte att bara skaffa det starkaste rengöringsmedlet och börja skrubba. Frågan är hur man hanterar all denna smuts och damm. Om det inte rengörs i tid kan damm orsaka många sjukdomar och allergier.

I denna artikel delar vi med oss av våra bästa tips för byggstädning eller en ombyggnad och vad du bör tänka på.

1. Var man ska börja städa enligt Byggstädning Helsingborg

Att städa upp efter reparations- och byggarbeten innebär mycket jobb.

Det första jobbet kommer alltid att vara att öppna fönstren för att ventilera hemmet från lukten av lim, gips, trä eller alla reparationer som gjorts.

Därefter kan du ta bort de större föremålen som påsar med cement, trasiga plattor, trasiga mattor och så vidare om de inte har städats ut ännu. Börja sedan städningen från taket och ner och se till att du går igenom varje skrymsle, fönster, väggar, möbler och golv. Du kan rengöra väggarna med en torr eller fuktig trasa beroende på vad de är täckta med – färg eller tapet. Använd all tillgänglig utrustning och snåla inte med rengöringsmedel och ansträngning. Ju mer du anstränger dig, desto bättre blir resultatet för ditt hem.

2. Rengöring av badrummet

Ditt första jobb efter byggarbeten i badrummet blir förstås att rengöra all sanitetsgods och avfall som blivit över från renoveringen. Vid städning, börja alltid i steg, börja med den största och avsluta med den minsta.

Rengör först med en torr mikrofiberduk och börja sedan våtrengöra. Då faller damm mycket lättare. Om du ser några rester från lim eller annat, rengör dem omedelbart med starkt rengöringsmedel eller nagellackborttagningsmedel.

3. Rengöring av fönstren

Både fönster och karmar är vanligtvis belagda med mycket damm. Om du råkar ha rester från silikon eller lim, använd först en skrapa. Spår av färg i kanterna på fönsterpanelerna kan du ta bort med lite bomull indränkt med nagellackborttagningsmedel.

Nästa steg blir att torka av fönster, ramar och trösklar med en trasa fuktad med en ljummen lösning av vatten och 2-3 msk. vinäger. Ett annat sätt är förstås att använda en vanlig fönsterputs och en trasa eller papper.

4. Skrapa bort rester av fog och silikon

Om du hittar spår av silikon eller fog, skynda dig inte att gnugga med en fuktig trasa eftersom det kommer att smeta ut det. Vänta tills det torkat och dra sedan försiktigt av eller ta bort det med en skrapa.

5. Golvstädning

Städning av golvet är viktigt och bör alltid lämnas till sist. Du måste flytta och bära saker fram och tillbaka och så vidare, så mycket skräp kommer att hamna på golvet och du vill inte göra dubbelt arbete.

Innan du använder något rengöringsmedel, börja först med en fuktig trasa på hela ytan för att slå ner smuts och damm. Du kan till och med rengöra två gånger för bästa resultat. När du har rengjort ytan kan du nu använda en specifik produkt för golvet. Torka av noggrant och försiktigt och låt det dra en stund. Rengör sedan även golvlisterna innan du ställer tillbaka alla möbler och mattor.

8. Hel byggstädning

För dem som byggt ett nytt hus är byggstädningen omfattande och svår.

Anledningen är enkel: städningen kan ta hela dagen. Mängden rengöringsprodukter och ansträngning du kommer att använda är enorm. Fönster, golv, väggar, tak, belysning och möbler, allt detta ska gås igenom och städas för att få utmärkt resultat så att du tryggt kan skryta om ditt nya hus. Av denna anledning väljer många att ta professionell hjälp av en byggstädning för att se till att det blir korrekt utfört innan det är dags att flytta in.

9. Golvlister

När du städar golvet, glöm inte att damma av och rengöra golvlisterna Du kan behöva göra detta en andra gång efter eventuell dammsugning av golven. För rengöring av golvlister kommer en fuktig trasa att räcka fint.

9. Skåp och andra ytor

Om du har byggt eller renoverat ett kök vill du rengöra skåpen och andra köksytor. Börja med att dammsuga eventuellt spån eller damm inuti skåpen och använd sedan en fuktig trasa för att ta bort eventuellt damm som inte sugs upp av dammsugaren. För skåp i kök och badrum kanske du vill använda en antibakteriell lösning eller naturliga rengöringsprodukter. Torka av alla hårda ytor från topp till botten inklusive bänkskivor, hyllor, dörrkarmar och alla hårda möbler i ditt hem. Använd lämplig rengöringslösning.

10. Gardiner och persienner

Du kan behöva ta ner gardiner och få dem tvättade, antingen professionellt eller själv beroende på hur dammiga de har blivit. Kontrollera också rengöringsinstruktionerna för gardinerna. Om de inte är alltför dammiga rekommenderar vi att du dammsuger dem försiktigt för att ta bort eventuellt damm, och om de behöver tvättas är det bäst att ta bort dammet med en försiktig dammsugare först.

Persienner kan dammas av med en mikrofiberduk. Öppna helt enkelt persiennerna och damma uppifrån och arbeta dig ner till botten. Om din dammsugare har ett mjukt borstmunstycke kan du använda detta för att ta bort damm. Alternativt finns det massor av prylar tillgängliga för att specifikt rengöra persienner. Men annars kommer en helt vanlig trasa att göra jobbet.

11. Mjuka möbler

Stoppade möbler, även om de är täckta med plast, har fångat en del damm och små partiklar om du hade dem i huset under ombyggnationen och renoveringen. Att dammsuga möblerna är den bästa metoden, se till att du använder lämpliga munstycken. Ta bort kuddarna om du kan och dammsug försiktigt och noggrant. Om dina soffor har avtagbara överdrag kan du välja att tvätta dem enligt tillverkarens instruktioner.

12. Fönster och fönsterbrädor

Att putsa fönster inkluderar rengöring av fönsterkarmar, fönster och fönsterbrädor och är generellt sett en ganska stor uppgift. Om det finns spår av färg på fönstren vill du ta bort färgen. Du kan ta bort färgstänk med nagellackborttagningsmedel och en bomullsbit men var mycket försiktig så att du inte tar bort färgen som ska vara kvar.

Om det finns mycket damm på fönsterkarmarna och fönsterbrädorna, använd först lämpligt dammsugsmunstycke och dammsug så mycket damm du kan innan du använder en trasa. När eventuell överflödig färg har tagits bort kan du torka av fönsterramarna och putsa fönstren med fönsterputs och en trasa eller papper.

13. Mattor – dammsug dina mattor

Du kanske vill slutföra en första dammsugning så fort arbetarna har lämnat och sedan dammsuga igen när du har tagit bort allt damm från väggar, tak, möbler etc. Valet är ditt, men du vill inte tillåta damm och smuts gro in i dina mattor. Att dammsuga tidigt kommer också att förhindra eventuella fläckar på dina mattor.

Leave a Reply

Related Posts