Så förblir du Produktiv med Muskelremautism

Att få diagnosen en kronisk sjukdom som muskelreumatism kan vara överväldigande och kan väcka många frågor för dig. En av dina första funderingar är sannolikt: “Hur ska jag hantera mitt dagliga liv och mina uppgifter?” “Hur ska jag kunna sköta mitt jobb?”.

Syftet med denna sammanfattning är att ge några strategier, färdigheter och verktyg som du kan använda för att bibehålla en bättre livskvalitet och förbli produktiv trots muskelreumatism.

När du har en förståelse för hur muskelreumatism påverkar kroppen och förstår enkla anpassningar eller lösningar du kan göra, är målet att du ska förbli så aktiv, produktiv och frisk som du kan vara.

Fysiska effekter av muskelreumatism

Muskelreumatism är en systemisk inflammatorisk sjukdom. “Systemisk” betyder att det påverkar hela kroppen, speciellt lederna. Muskelreumatism är också en autoimmun sjukdom, vilket innebär att immunsystemet i kroppen, vanligtvis ansvarigt för att bekämpa infektioner, istället börjar attackera celler. Symtomen på muskelreumatism påverkar olika människor på olika sätt.

Vissa symtom är dock mycket vanliga. Dessa inkluderar:

  • Smärta i lederna i mer än en vecka
  • Smärta eller ömhet när man klämmer en hand eller fot
  • Morgonstelhet som varar mer än en halvtimme
  • Begränsad rörelse i lederna
  • Trötthet
  • Feber
  • Viktminskning

Trötthet, som är en av de vanligaste kännetecknen för muskelreumatism kan ha stor inverkan på din förmåga att fungera och ta hand om dina dagliga sysslor i hemmet och ansvar på jobbet.

Oförutsägbarheten av en kronisk sjukdom som muskelreumatism, där det kan förekomma perioder av remission (med inga eller bara få symtom) omväxlande med uppblomningar (perioder när du har ökad ledinflammation), kan vara utmanande fysiskt och känslomässigt. Med tanke på oförutsägbarheten och intensiteten av bloss kan det också vara svårt att hantera dagliga uppgifter under dessa perioder.

Skydda dina leder: enkla strategier

Att lära sig att skydda dina leder från värk och skador är en viktig del av att hantera livet med muskelreumatism. En bra tumregel är att respektera din smärta och inflammation.

Det är signaler om att din kropp behöver ta det lite lugnare. Ett bra sätt att skydda dina leder är att minska din ansträngning genom att använda de större lederna (höfter, knän, axlar och armbågar) när det är möjligt. Tryck till exempel upp en dörr med din axel istället för med händerna. Att byta ut en handväska till förmån för ryggsäck eller annan väska, till exempel, sprider belastningen över ryggen. Det är också en bra strategi att undvika “stressande” ställningar, som att sitta i låga stolar som kan vara svåra att utgång.

Livsstilsstrategier

Det finns flera strategier du kan använda för att hantera ditt dagliga liv med muskelreumatism.

Medan medicinering har en central roll i muskelreumatism-hanteringen fokuserar informationen nedan på hanteringsstrategier som är livsstilsbaserade. Du kanske upptäcker att genom att inkludera några av dessa strategier i din dagliga rutin kan du ha en positiv inverkan på dina leders hälsa och rörlighet, och på din förmåga att fungera på ditt bästa.

Förutom att få tillräckligt med sömn och vila spelar ätandet med sikte på bra näring, undvika rökning och regelbunden motion alla viktiga roller för att upprätthålla en hälsosam livsstil.

När man hanterar smärtan och tröttheten i samband med muskelreumatism kan det vara svårt att hitta motivationen att träna. Men många personer med muskelreumatism tycker att regelbunden träning är fördelaktigt på många sätt: stärker muskler och skelett, förbättrar uthållighet och balans, minskar trötthet och förbättrar humöret. Men innan du börjar träna är det viktigt att du pratar med din läkare eller sjukgymnast för att hitta en säker och effektiv träningsrutin för dig. Ett bra sätt att börja är att träna med låg effekt.

Att promenera, simma eller delta i vattengymnastiklektioner är aktiviteter med låg effekt som är njutbara och snälla mot dina leder. Beroende på ditt tempo kan de också hjälpa till med aerob konditionering. Det finns många övningar med låg effekt som innehåller långsamma rörelser och är en övning för både kropp och själ. Dessa kan ha många fördelar, inklusive förbättrad flexibilitet och balans. Med tiden, och med vägledning av en sjukgymnast, kanske du vill utöka din träningsrutin till ett väl avrundat tillvägagångssätt som inkluderar styrketräning, stretching och flexibilitetsövningar.

Spar energi

Alla har haft erfarenhet av att pressa sig själva för hårt för att få saker gjorda. För en person som lever med muskelreumatism kan detta tillvägagångssätt göra dig utarmad (känslan av att du inte har någon energi kvar). Principerna för energisamtal syftar till att ta itu med detta och att hjälpa dig att uppnå ett annat resultat. Energibesparing är utformad för att ransonera, eller spara, energi för att maximera funktion och oberoende och minimera försämringen av symtomen.

Planera

Det handlar om att försöka använda din kropp på det perfekta sättet. Om du är en morgonmänniska, schemalägg aktiviteter som är svåra för morgonen, när du vanligtvis mår som bäst. Eller, om du brukar må bättre under eftermiddagen, vänta tills dess med att utföra uppgiften. Se också till att du har tillräckligt med tid för att utföra uppgiften och, vid behov, planera in tid för raster.

Ta din tid

Relaterat till planering, är att göra saker i lugn och ro och ditt eget tempo. Försök inte att skynda på en uppgift, utan fortsätt i ett måttligt (inte för snabbt, inte för långsamt) tempo. Rörelser som antingen är för snabba eller för långsamma kan belasta dina leder. Att ta power naps i 10 eller 20 minuter åt gången kan vara extremt effektivt för att minska symtomen och öka produktiviteten.

Att prioritera

Utför de viktigaste aktiviteterna och skjut upp eller eliminera uppgifter som är onödiga. Vänta till exempel med att göra en fysisk svår uppgift tills någon finns tillgänglig för att hjälpa dig. Använd din energi till saker som bara du kan göra.

Positionering

Att använda din kropp till sin mekaniska fördel kommer att minska mängden ansträngning som krävs för att slutföra en uppgift.

Detta är principen bakom ergonomin. Sätt dig till exempel ner för att ta på dig skorna och använd en vagn för att flytta tillhörigheter. Prova detta: Utvärdera din “arbetsstation” (skrivbord, kök, etc.) för att optimera hur kroppen passar utrymmet och uppgiften som utförs. På jobbet, ta reda på om din arbetsgivare erbjuder en kostnadsfri ergonomisk bedömning av din arbetsplats.

Leave a Reply

Related Posts