Pluggtips för Högskoletprovet – Så Lyckas du!

Att få bra poäng på högskoleprovet hjälper dig att komma in på ditt dröm-universitet och kan även hjälpa dig i din jobbkarriär i framtiden.

Med det sagt har du mycket att vinna på att prestera bra på högskoleprovet. Och bra prestation på ett prov börjar alltid med att plugga. Men hur pluggar man bäst inför högskoleprovet? Vad bör du tänka på och hur bör du tänka?

I denna artikel går vi igenom de viktigaste studietipsen inför högskoleprovet för att uppnå högre betyg.

Du kan använda stegen nedan för att förbereda dig för högskoleprovet.. Justera gärna stegen utifrån dina individuella behov och studiestil.

Hur man studerar inför högskoleprovet

Det kan vara väldigt stressigt när man studerar för högskoleprovet. Använd stegen nedan som en guide när du studerar

Bestäm vilket resultat du ska sikta på

Att ha ett mål i åtanke är väldigt viktigt. Detta kommer att ge dig något att arbeta mot medan du studerar.

Beräkna hur mycket tid du kan ägna åt att studera

När du har ditt provdatum kommer du att kunna beräkna hur mycket tid du kan ägna åt att studera. Vi rekommenderar att tilldela ett visst antal timmar per vecka, men vissa studenter kanske föredrar att:

 • Tilldela en viss tid varje dag för att studera
 • Tilldela ett visst antal timmar per dag
 • Tilldela ett visst antal timmar per helg
 • Tilldela ett visst antal timmar per månad
Det finns inget rätt eller fel sätt att avgöra hur mycket tid du kan lägga på att studera. Det viktigaste är att komma med en grov uppskattning av hur många timmar du kan spendera på att studera och hålla dig till din plan.

Bestäm hur du ska plugga

I detta steg är det dags att välja dina studieresurser. Vissa studenter kanske föredrar att självstudier, medan andra studenter kan välja att använda en förberedande kurs eller handledare.

Några exempel på resurser kan vara:

 • Högskoleprov-övningsprov
 • Högskoleprov-förberedande kurser
 • Högskoleprov-förberedande böcker
 • Högskoleprov-lärare

Vi rekommenderar en kombination av ovanstående resurser. Du kan använda gamla högskoleprov tillsammans med en förberedelsebok genom självstudier.

Du kan använda en förberedande kurs om du vill bli guidad hela vägen genom dina studier.

Hur du än bestämmer dig för att förbereda dig för högskoleprovet är upp till dig. Alla har olika preferenser och det finns inget rätt eller fel.

Gör ett helt gammalt högskoleprov

Ett av de bästa sätten att studera för högskoleprovet är att genomföra ett helt gammalt högskoleprov. Detta hjälper dig:

 • Få en uppfattning om vilken poäng du börjar med (innan du studerar)
 • Få en uppfattning om vilka ämnen du kämpar med
 • Bli mer bekant med provet och vilka typer av frågor du kommer att ställas

Var inte rädd för att få dåliga poäng på det första provet du gör. Detta kommer att vara mycket fördelaktigt i det långa loppet och hjälpa dig att spåra dina framsteg under förberedelserna för högskoleprovet.

Utvärdera var du hade svårt

Efter att ha genomfört ett högskoleprov, gått igenom facit och rättat provet, peka ut vilket avsnitt du kämpade mest med. Detta är enkelt gjort. Titta bara på ditt slutresultat och se vilket eller vilka ämnen som du fick lägst poäng på.

Genom att veta vilket ämne du kämpade mest med kommer du att kunna fokusera på detta ämne och studera för högskoleprovet mer effektivt.

Fokusera på de ämnen du kämpade med när du pluggar

Ta det ämne eller de ämnen du kämpade mest med i ditt testprov och verkligen grotta ner dig själv i detta. Du kan använda resurserna vi diskuterade i steg 3 för att studera.

Du bör studera de olika ämnen, begrepp och problemtyper som förekommer i ämnet du studerar.

Beroende på vilka resurser du studerar med kan detta inkludera att titta på föreläsningsvideor, läsa kapitel, eller svara på specifika frågor.

Fortsätt studera tills du känner att du har bra koll på ämnet.

Gör ett till prov enbart på de ämnena du nyss studerade

Efter att du har pluggat en tid på de ämnena som du presterade sämst på är det dags att sätta dina kunskaper på prov och se om dina studier har gett några resultat. Ta därför ett gammalt högskoleprov igenom och gör endast de delarna som handlar om ämnet som du har pluggat på.

Efter att ha studerat ämnet du kämpade med, ta ett övningsprov endast i det ämnet. Detta hjälper dig att fokusera på det specifika ämnet och se hur du presterar. Hjälpa pluggandet? Eller behöver du lägga ännu mer tid och fokus på att förbättra dina kunskaper här.

Jämför dina poäng i slutet av den här undersökningen med den ursprungliga poängen du fick från det diagnostiska provet du gjorde.

Om din poäng förbättrades och du är nöjd med den kan du gå vidare till nästa steg. Om du inte är nöjd med din poäng, fortsätt att studera detta ämne.

Genomför ett till gammalt högskoleprov

Nu är det dags att genomföra ytterligare ett gammalt högskoleprov i sin helhet. Detta gör att du kan se hur du presterar när du gör hela provet – inklusive på de delar som du nu har pluggat extra på.

Jämför dina resultat med det ursprungliga provet du gjorde första gången. Finns det något annat ämne du kämpar med? Nådde du ditt mål?

Om du nådde ditt mål på det här steget kan du vara bra att slutföra dina studier och göra själva provet.

Om du fortfarande inte nådde ditt mål börjar du helt enkelt om på stegen ovan och pluggar ytterligare på de delar som du inte presterade så väl på.

Glöm inte att boka högskoleprovet!

Du måste registrera dig för provet innan provdatumet. Högskoleprovet hålls två gånger per år, en gång på vintern och en gång på försommaren.

För högskoleprovet 2023 öppnar anmälan den 11 januari och stänger den 18 januari 24.00. Du kan då register dig för båda proven. Proven hålls sen den 12 mars och den 7 maj 2022. Med det sagt har du bara 7 dagar på dig att anmäla dig för högskoleprovet. Se till att du noterar dessa datum så att du inte missar anmälningen.

Om du har en längre tidslinje kan du sprida dina studier jämfört med någon som har en kortare tidslinje. Till exempel att du anmäler dig för provet i maj redan i Januari – då har du lång tid att förbereda dig.

Leave a Reply

Related Posts