Kan man Ta Lån till Kontantinsatsen?

Kan man Ta Lån till Kontantinsatsen?

När de flesta ska köpa bostad tar de ett lån. Men för att ta ett lån behöver man normalt lägga en kontantinsats. Hur mycket denna handpenning är på varierar. Kontantinsatsen brukar vara minst 15 procent av bostadens pris, den så kallade köpeskillingen, men du kan välja att lägga hur mycket du vill i kontantinsats.

Många hemköpare kämpar dock för att ha råd med en kontantinsats på ett hus och behöver hitta alternativ finansiering då de inte har medlen som krävs i kontanter för att kunna lägga en kontantinsats och därmed ta ett lån på bostaden.

Folk tittar därför på alternativa vägar, och en sådan är att man ställer sig frågan om man kan ta lån till kontantinsatsen.

Att använda ett personligt lån för att finansiera din kontantinsats är dock vanligtvis inte en bra idé. Istället bör personer som köper bostäder överväga andra finansieringsalternativ.

Men innnan vi börjar är det viktigt att reda ut två begrepp vilka är kontantinsats och handpenning. Handpenning är en förskottsbetalning som ligger som säkerhet för affären. Denna är normalt på 10%

Kontantinsats däremot är den del av bostadens pris du inte kan låna utan måste spara ihop till själv. Denna är normalt 15%.

Varför en kontantinsats är viktig

En kontantinsats kan positivt påverka hela din återbetalningsprocess. Att betala en kontantinsats innebär att du gör en andelsbetalning för ett dyrt köp, till exempel när du köper ett hus. Kontantinsats är bara en liten andel av hela priset. Det återstående beloppet finansieras vanligtvis genom lån.

Kontantinsats är också viktig eftersom det kommer att göra dina månatliga betalningar lägre. Om du till exempel vill köpa ett hus på 1 miljon kan du göra en kontantinsats på 20%, vilket blir 200 tusen. Men om du bestämmer dig för att betala mer än så har du en stor chans att sänka din ränta genom att lånet blir mindre.

Hur mycket behöver du i kontantinsats?

Mängden kontanter du behöver varierar ibland men det minsta är 15% av det totala priset. Denna typ av kontantinsats sker normalt när du köper hus. Med detta sagt, om du köper ett hus på 1 miljon måste du göra en handpenning på 150 tusen kronor. Banken lånar sedan ut det resterande beloppet på 85%, 850 000 kr som ett bolån.

Hus är inte de enda inköp som kräver kontantinsats. Du kan också behöva handpenning för ett billån, vilket gör det svårare att tänka på en standardutbetalning.

Och även med hus finns det fall där förstagångsboende inte behöver betala 15% av olika anledningar.

Därför är det svårt att veta säkert vilket lånebelopp du behöver för att göra din kontantinsats. Du bör överväga vilket köp du ska göra först och tala med din bank.

Är det en bra idé att använda ett personligt lån för kontantinsats?

För det mesta är det inte ett alternativ att använda ett personligt lån för en handpenning. Hypotekslångivare tillåter vanligtvis inte personliga lån och föredrar att du inte får en handpenning från ett annat utlåningsinstitut. Att använda ett personligt lån förlorar syftet med handpenningen, eftersom betalningen ska visa att du investerar en del av dina pengar.

Det väcker frågan för långivare om du har råd med huset om du inte har råd med handpenningen. Med detta sagt är det möjligt att få ett personligt lån för handpenning om din hypotekslångivare samtycker och du inte har några andra alternativ.

Ett personligt lån är en sista utväg om du har tömt alla andra alternativ. Förutom dina månatliga intäkter måste du betala långivarens ränta och eventuell amortering varje månad för ett personligt lån tills du betalar av hela skulden.

Vanligtvis har personliga lån kortare villkor än inteckningar. Månadsbetalningar tenderar att vara högre eftersom det har en kortare period. Så, de pengar som du kommer att spara från att inte betala en utbetalning kommer att vara kortlivade, och du har missat de andra alternativen att betala en låg handpenning eller till och med en nollbetalning.

Husköpare är skyldiga att lämna källan till utbetalningen med uppgifter och kontoutdrag. Långivare granskar din kreditrapport och kräver ibland att pengarna du har i banken för handpenningen har suttit på samma bankkonto under en viss tid innan du köper bostaden.

Det krävs eftersom du inte ska kunna ta ett banklån och lägga det på kontot utan långivarens vetskap. Ett personligt banklån – som visas på din kreditpoäng efter 60 dagar – sänker vanligtvis din poäng på grund av de förfrågningarna i din kredivärdighet och tillägget av ny kredit, som hypotekslångivare inte vill se.

Nackdelarna med personliga lån

Personliga lån är lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte finns några säkerheter för banken att samla in om du inte betalar lånet. Långivare kommer att ta ut mycket högre räntor för att kompensera för det faktum att lånet inte stöds av någonting. Inte bara är räntorna höga, det finns många andra nackdelar att tänka på när man tar ett personligt lån:

 • Förfalla med tillägget av ett personligt lån om du inte är förberedd för de månatliga kostnaderna.
 • Öka din skuldkvot.
 • Lånelångivare kan avvisa din låneförfrågan på grund av att ett personligt lån tas
 • Höga månatliga betalningar med både ett personligt lån och en inteckning.
 • Långivare är mindre benägna att ge dig det hypotekslån du behöver.
 • För varje låneansökan görs en UC koll. Detta kan påverka din kreditvärdighet, vilket gör det svårare att bli godkänd för ett lån.

Hur du får ett personligt lån för ditt kontantinsats av hem

Det är generellt inte rekommenderat att ta ett personligt lån, men om din hypotekslångivare samtycker till att acceptera ett personligt lån som källa till din utbetalning är det möjligt.

Hitta de allmänna räntorna som du kvalificerar dig för, samt de bästa alternativen för din situation. Kreditföreningar och online-långivare erbjuder i allmänhet bättre räntor än traditionella banker. Försök att leta efter den lägsta möjliga räntan, för du måste också betala din månadslåneräkning.

Om du använder ett personligt lån för att betala för din kontantinsats, se till att du har tillräckligt med pengar för att betala tillbaka kostnaderna.

Om du vill få ett lån för en kontantinsats måste du veta de bästa sätten att göra det. Det finns några metoder, var och en med sina fördelar och nackdelar.

Låna mot kapitalet i en annan fastighet

Ett bra sätt att skaffa pengar för en kontantinsats är att använda kapital från en befintlig fastighet för att köpa ett annat hus. Tack vare låg kostnad kan du enkelt använda den som finansiering för bostadsköp. Med detta sagt, om du har hittat ett bra erbjudande för ett hus och inte vill missa det, kan du helt enkelt försöka utnyttja ditt hem kapital, eftersom det inte är så dyrt. Produkter med eget kapital är också fördelaktiga tack vare de lägsta konsumtionsnivåerna på marknaden.

Fördelar

 • En mycket billig metod
 • Låter dig få kontanter för handpenning mycket snabbt
  Nackdelar
 • Om du vill avveckla det i en nödsituation tar det tid

Låna från vänner och familj

Ett av de bästa sätten att få kontanter för en kontantinsats är att låna från dina vänner eller familj. När allt kommer omkring älskar de dig och vill dig väl. Om dina släktingar eller vänner har förmågan att hjälpa dig, är det ett enklare alternativ eftersom du arbetar med människor du kan lita på istället för en främling som en långivare.

Tänk bara på att den institutionella långivaren eller banken kan lägga till detta i din skuldbörda och de kommer att ta hänsyn till detta när de beslutar om de ska eller inte ska ge dig pengar.

Fördelar

 • Låna från människor som du litar på
 • Att inte vara lika stressad när det gäller återbetalning
  Nackdelar
 • Banker och långivare kommer att ta hänsyn till detta när de beslutar om de ska ge dig lån
 • Du måste fortfarande betala av beloppet en dag
 • Kan leda till dåliga familjerelationer eller förstöra vänskap om du inte betalar tillbaka pengarna

Svensk lag godkänner endast att banken lånar ut 85% av bostadens värde som ett bolån. Om du bestämmer dig för att ta ett lån till kontantinsatsen är det viktigt att se så att banken som ger dig bolånet godkänner det innan du tar lånet.

Leave a Reply

Related Posts