Kan man ta Lån som Arbetslös och Utan Jobb?

Kan man ta Lån som Arbetslös och Utan Jobb?

Kan du få ett lån om du inte har jobb?

Svaret på den frågan är att det är generellt sett svårare att få lån om du inte har något jobb.

Det kan vara mycket svårt – eller omöjligt – att få ett traditionellt lån utan säkerhet medan du är arbetslös.

Eftersom inkomstverifiering är ett viktigt steg för att teckna lån kommer du att utgöra en större risk för långivarna om du saknar en stadig inkomst jämfört med en låntagare som har ett stabilt jobb. En del av deras godkännandeprocess är att förstå din inkomst och skuldkvot för att säkerställa att du har råd att betala tillbaka lånet.

Din skuldkvot är den procentandel av din månadsinkomst som går mot att betala dina skulder.

Du kan dock kvalificera dig för ett personligt lån när du är arbetslös, så länge du har god kredit och en annan inkomstkälla.

Om du till exempel är gift kan en långivare låta dig inkludera en borgenär i din låneansökan, så länge du kan använda den inkomsten för att återbetala lånet. I vissa fall skulle du behöva att din make eller maka är medsökande på lånet för att inkludera den inkomsten.

Du kanske inte är anställd just nu men kan ha andra inkomstkällor som kan hjälpa dig att kvalificera dig för ett lån. Dessa kan inkludera barnbidrag, offentligt stöd, funktionshinderinkomst, inkomst från en förälder eller make eller andra intäkter.

Långivare beaktar alla typer av inkomster vid utvärdering av låneansökningar. A-kassa räknas till exempel som inkomst även om de inte kommer från traditionella arbetsgivare.

Detsamma gäller även för inkomster från deltidsjobb eller frilansning eller för investeringsintäkter från hyresbetalningar eller aktieutdelningar. Alternativt kan du visa att du har ett kommande anställningserbjudande.

Fortfarande är inkomst inte den enda faktor som långivare överväger, och det kanske inte ens är det viktigaste. Nedan följer andra viktiga områden som långivare utvärderar:

Kredithistorik. Kreditgarantier varierar beroende på långivare, men din kreditvärdighet och kreditrapport är viktiga avgörande faktorer för långivare eftersom de är en exakt metod för att bestämma risk.  Din kreditprofil berättar långivarna hur sannolikt du är att betala tillbaka ett lån – ju bättre din kredit, desto mindre riskabel är du som låntagare. En låg kreditpoäng plus inkassokonton, konkurser eller andra negativa värden kommer att göra godkännandet svårare, särskilt om du inte har en stabil inkomst.

Bankkonton. Även om du inte har jobb och inkomst kan pengar på banken räcka för att bevisa att du kan betala tillbaka ditt lån. Ett solidt sparande kan hjälpa dig att bli godkänd.

Säkerhet. Om du ansöker om ett säkrat lån kommer långivarna att överväga om du kan backa lånet med en fysisk tillgång, till exempel ditt hem eller din bil. Säkerheter kan hjälpa dig att kompensera den risk du utgör för din långivare genom att inte ha jobb. Samtidigt tar du större risk eftersom långivaren kan ta din säkerhet om du inte kan göra betalningar.

Hur kan du öka dina chanser att få ett lån utan jobb?

Att få ett lån utan jobb är inte på något sätt enkelt, men du kan förbättra dina odds för godkännande på några sätt.

Ställ först realistiska förväntningar och ansöka om ett lån som du har en bra chans att få. Du kanske inte godkänns för ett stort lånebelopp och din återbetalningstid kan vara kort.

Vet att du kan betala räntekostnader eller ursprungskostnader högre än genomsnittet för att kompensera din risk.

Börja förhandla lån med din lokala kreditförening eller gemenskapsbank, särskilt om du har ett bankkonto eller lån där. Om du har ett långvarigt förhållande med en bank eller kreditförening kan det hjälpa dig att få ett lån medan du är arbetslös.

Ha dina inkomstdokument organiserade och redo. Långivare vill vidta alla försiktighetsåtgärder de kan för att undvika utlåning till kunder som sannolikt kommer att försumma sina lån, så var beredd att visa att du har alternativa inkomstkällor när du ansöker.

Vad kan du göra om du inte godkänns för ett lån?

Om du inte blir godkänd för ett lån, tappa inte hoppet. Det finns andra alternativ där ute, inklusive att ansöka om lånet med en medunderskrivare.

Om du saknar kredit eller inkomst eller tillgångar för att kvalificera dig för ett lån kan en familjemedlem eller vän med god kredit och stabil inkomst sam underteckna lånet. Men en borgenär medför risker för var och en av er.

En borgenär är lika ansvarig för att betala tillbaka skulden, och om du inte gör några betalningar kommer långivaren efter honom eller henne för dem. Alla sena eller missade betalningar skadar inte bara din kredit utan också din borgenärs.

Se till att du litar på borgenären och vice versa. Ett lånefall skulle påverka båda dina kreditpoäng och skulle sannolikt sätta en belastning på ditt förhållande.

Leave a Reply

Related Posts