17 Ikoniska Saker som Uppfunnits i Sverige

Sverige är ett land med ett tekniskt arv och en entreprenöriell affärskultur. Med detta i åtanke är det ingen överraskning att Sverige konsekvent rankas högt i globala innovationsindex. Bloomberg placerade Sverige tvåa i världen efter Sydkorea i sitt Innovation Index 2017 medan Sverige regelbundet har utsetts till innovationsledare av EU-kommissionen.

Ändå har Sveriges innovationskultur inte bara vuxit fram nyligen. Sverige har gett upphov till flera uppfinningar under de senaste 300 åren, av vilka vi använder en del dagligen. Den här artikeln delar några som jag anser vara de viktigaste:

Celsius

Temperaturskalan är uppkallad efter 1700-talets svenske astronom, Anders Celsius, som uppfann en liknande skala baserad på vattnets kok- och fryspunkter 1742.

Säkerhetständstickor

Utvecklingen av den moderna säkerhetständstickan leddes av svenskar: Gustaf Erik Pasch uppfann en speciell slagyta medan Johan Edvard och Carl Frans Lundström satte säkerhetständstickor i storskalig produktion i slutet av 1840-talet.

Propellern

Den svenske ingenjören John Ericsson utvecklade i hög grad skruvpropellern för användning inom sjöfart och designade USS Princeton, den amerikanska flottans första skruvdrivna fartyg, sjösatt 1843.

Blixtlåset

Den moderna dragkedjan patenterades av den svensk-amerikanske uppfinnaren Gideon Sundback 1917 och var den första med sammankopplade tänder som drogs ihop och åtskilda av en skjutreglage.

Ultraljud

Ultraljudet är en otroligt viktig uppfinning som används världen runt. Ultraljudet används både för att diagnostisera sjukdom och övervaka utvecklingen av spädbarn i livmodern. Ultraljudet uppfanns i Sverige och användes först för att mäta kardiovaskulär aktivitet vid Lunds universitet i oktober 1953.

Snus

Även om snus inte är lika internationellt välkänt som andra Svenska uppfinningar är snus uppskattat av miljoner användare, primärt i Norden men även i andra länder såsom USA och Schweiz.

Även om snus fanns i olika former långt tidigare var det i sverige som snuset blev det som vi känner idag.

Sverige är snusets fosterland och praktiskt taget det enda landet i världen som både tillverkar och använder snus. Våtsnus, som idag används flitigt, uppfanns i Sverige i början av 1800-talet. Det introducerades som ett billigare alternativ till den då dyra tuggtobaken. Svenskarna lyckades skapa ett Billigt snus som inte enbart var begränsat till aristokrater.

Snuset ökade i popularitet under 1800-talet, det var också då det första fuktiga snuset uppfanns – lössnuset. Många nya snusmärken grundades vid denna tid, däribland Ljunglöfs Ettan (1822) och J A Bomans General (1886). Båda märkena finns kvar än idag.

AIS

Ytterligare en uppfinning från den svenska uppfinnaren Håkan Lans, AIS eller Automatic Identification System används för att spåra fartyg till sjöss och är obligatoriskt för passagerarfartyg och alla fartyg över 300 ton.

Pacemakern

Den första fullt implanterbara hjärtpacemakern designades av Rune Elmquist och monterades vid Sveriges Karolinska Institutet 1958. Den första patienten överlevde sedan både uppfinnaren och kirurgen som monterade den.

Datormusen

Apple och Microsoft är bland dem som säger sig ha uppfunnit datormusen, men den svenske uppfinnaren Håkan Lans uppfann sin föregångare, digitaliseraren, på 1960-talet, vilket banade väg för en av de mest använda delarna av datorteknik i världen.

Skype

Kommunikationsappen för video och röstsamtal skapades av ett team ledd av Niklas Zennström. Sedan lanseringen 2003 har den revolutionerat peer-to-peer-kommunikation över internet. 2005 köpte eBay Skype för ca. 2,5 miljarder USD innan Microsoft förvärvade det för 8,5 miljarder USD 2017.

Spotify

Musik- och videoströmningstjänsten utvecklades av Daniel Ek och Martin Lorentzon i Stockholm och lanserades 2008. Mer än 70 miljoner människor prenumererar nu på tjänsten världen över, med ytterligare 87 miljoner som använder gratisversionen. År 2017 utsåg tidningen Billboard Daniel Ek till den mäktigaste personen i musikbranschen.

Tetra Pak

Världens favoritbehållare för flytande drycker kommer från Lund, Sverige när den etablerades 1951. Namnet på produkten kommer från Tetrahedron-förpackningar och används för att lagra, förpacka och distribuera nästan vilken flytande mat som helst. Huvuduppfinnaren var Erik Wallenberg, medan den som utvecklat och tillverkat den är Ruben Rausing. Tetra Paks andra version är Tetra Brik, som kom ut 1969.

Dynamit

Alfred Nobel handlar inte bara om ett fredspris. Han uppfann dynamit när han bodde i Geesthacht, Tyskland. Det explosiva materialet förändrade hur krig utkämpades efter att han patenterade föremålet 1867. Termen dynamit kommer från det grekiska ordet dynamis, som översätts till “makt”. Det är ett mycket mer intressant och passande namn än hans ursprungliga produktnamn, “Nobel’s Blasting Powder.”

Andra vapen som svenskar utvecklade är revolvern, som svenske prästen Jonas Offrell utvecklade på 1800-talet medan Nordenfelts maskingevär var Helge Palmcrantz skapelse.

Havremjölk

Personer som är laktosintoleranta har den svenska livsmedelsforskaren Rickard Öste att tacka för denna utveckling. Havre är kanske inte allas favoritsak att äta till frukost, men havremjölk är en hit!

När Rickard arbetade vid Lunds universitet ville Rickard lösa problemet med laktosintolerans och hållbar mat och sedan hans uppfinning blev framgångsrik gick han vidare till att bli den första kommersiella tillverkaren av den växtbaserade havremjölken under sitt nya företag Oatly. Havremjölk är nu en favorit bland många, unga som gamla, de som är laktosintoleranta och behöver ett alternativ till den vanliga mejerimjölken, och även de laktos-toleranta! Den här mjölken var en bra idé!

Trepunksbilbältet

Trepunktsbältet som finns i alla bilar idag är en svensk innovation som kom till av en mans strävan att tillhandahålla pålitliga och säkra sätt att resa i en bil. Innan dess räckte inte säkerhetsbältena för att ge tillräckligt skydd i bilen vid en olycka.

Nihl Bolin, medan han arbetade som ingenjör för Volvo 1959, uppfann trepunktsbältet, som gick över kroppen och över axeln för att göra ett “Y” som ett bälte, vilket nu innebar att resenärerna hade mer säkerhet än så. Även om Volvo hade patentet för säkerhetsbältesuppfinningen var företaget nådigt nog att dela uppfinningen med andra biltillverkare över hela världen och det är därför alla fordon har det idag!

Coca-Cola flaskan

Världsberömd och mycket populär, Coca Cola har definitivt gjort ett stort avtryck på världen. Men, visste du att den ikoniska glasflaskan faktiskt är en svensk skapelse?

Designad av svenske ingenjören och uppfinnaren Alexander Samuelsson 1915 för det då relativt lilla amerikanska varumärket. Designen har i stort sett behållit sin ursprungliga form men har förändrats med tiden genom att justera märkningen och förgrena sig till plastversioner också.

Skiftnyckeln

Även om det kanske inte verkar omedelbart revolutionerande, är den justerbara skiftnyckeln en av de mest använda svenska uppfinningarna, som finns i nästan varje verktygslåda. Istället för att behöva bära runt paket och paket med skiftnycklar patenterade Johan Petter Johansson 1891 den justerbara skiftnyckeln, ibland kallad den svenska nyckeln.

Leave a Reply

Related Posts