Kan man ta ett Lån med Betalningsanmärkning?

Kan man ta ett Lån med Betalningsanmärkning?

Betalningsanmärkning kan man få om man inte betalar sina fakturor i tid. Normalt går en obetald faktura till inkasso och sedan till kronofogden. Det är möjligt att få betalningsanmärkningar flera led på vägen.

Vad händer om du behöver ett lån men har en låg kreditvärdighet eller till och med en betalningsanmärkning? Vilka är dina alternativ? Ta reda på hur du får ett lån när du har låg kreditvärdighet eller betalningsanmärkning.

Det är en anmärkning som registrerats till en person (eller ett företag) angående ett inkassoärende, bedömning genom samtycke, fastställande av egendom, med mera. I de flesta fall är sådana anmärkningar en nackdel, och de leder ofta till att ansökningar om kredit, lån eller prenumeration från olika företag avslås. Det är utan tvekan svårare att få ett lån med en betalningsanmärkning.

Att ansöka om lån kan vara första gången du vet något om att du har en låg kreditvärdighet. Normalt känner man dock till om man får en betalningsanmärkning.

Det finns i allmänhet belåningsalternativ för alla – inklusive lån som är medvetet utformade för personer med dålig kreditpoäng eller med betalningsanmärkning.

Här har vi sammanställt några av grunderna om att ha dålig kreditvärdighet, vad dåliga kreditlån är, samt hur du kan förbättra din kreditvärdighet.

Om du kämpar med skulder finns det organisationer som som kan erbjuda gratis skuldrådgivning och hjälp.

Vad är ”dålig kredit” och varför kan du få det?

När du ansöker om att låna pengar kommer kreditgivare att kontrollera din kreditvärdighet innan de går med på att låna ut pengar till dig.

Din kreditvärdighet är ett register över ditt beteende när det gäller belåning och förmåga att betala fakturor och skulder. Det inkluderar hur mycket pengar du har lånat, om du har betalat tillbaka det och om du har gjort det i tid.

Om du har “dålig” kreditvärdighet betyder det att du förmodligen har kämpat för att betala tillbaka dina skulder och en anmärkning har lämnats i din rapport av en långivare. Det kan bero på flera anledningar, till exempel:

 • Du har inte gjort de månatliga återbetalningarna i tid
 • Du har helt missat återbetalningarna
 • Du har försatts i konkurs
 • Du lever på existensminimum
 • Du har fått ett domstolsbeslut mot dig

Vad är “dåliga” kreditlån?

Dåliga kreditlån är lån som är särskilt utformade för personer med låg kreditvärdighet. Långivare som erbjuder dessa typer av lån tar oftast högre räntor eftersom de tar en större risk med de personer de lånar ut till.

Som med de flesta lån kan du få två typer: osäkra eller säkrade. Huvudskillnaden är att ett säkrat lån använder något värdefullt som du äger (till exempel ditt hus eller din bil) som säkerhet för skulden.

Det betyder att om du inte gör dina betalningar behåller långivaren vad det än är – även om det är ditt hem. Uppenbarligen är detta en mycket stor risk att ta, särskilt om du inte är säker på att du kan göra återbetalningarna, så du bör tänka igenom detta noggrant.

Saker att tänka på när det gäller lån för dålig kredit:

Lån för dålig kredit tenderar att vara ett dyrt sätt att låna pengar. Innan du tar upp den här typen av lån bör du se till att du har funderat på alla dina alternativ. Det kan betyda att du går till en kreditförening för ett lån eller att du tittar på skuldkonsolideringslån istället om du försöker hantera din skuld.

Försök att inte ansöka om flera lån samtidigt. Detta kan skada din kreditvärdighet och göra det svårare för dig att accepteras av en långivare. Använd istället en offertsökning för att se hur troligt det är att du får ett lån innan du ansöker.

Om du tar upp denna typ av lån bör du försöka betala tillbaka det så fort du kan för att undvika dyra räntor.

Ett lån för ”dålig kredit” kan påverka din kreditvärdighet

Om du tar ett lån för dålig kredit och kan göra alla dina betalningar i tid och i sin helhet kan det verkligen hjälpa din kreditvärdighet. Det visar långivare som du kan låna ansvarsfullt och lita på att du betalar tillbaka din skuld. Det betyder att om du behöver låna igen kanske du kan ta ett lån till en mycket lägre ränta.

Å andra sidan, om du tar ett lån för dålig kredit och du inte betalar tillbaka det, kan detta få en negativ inverkan på din kreditvärdighet – mer än om du hade problem med att återbetala ett standardlån. Denna skada kommer sannolikt att hindra dina chanser att kunna låna igen i framtiden.

Vad kan du göra för att förbättra din kreditvärdighet?

Tyvärr kommer de bästa lånesatserna och erbjudandenen endast att ges till personer med hög kreditvärdighet. Den goda nyheten är att du kan börja bygga upp din kreditvärdighet när som helst för att ha möjlighet att få bättre lån.

Kort sagt, här är några av stegen för att förbättra din kreditvärdighet:

 • Kontrollera din kreditrapport regelbundet och se till att all information du förväntar dig finns där och är korrekt (du kan göra detta gratis med
 • Om du lånar pengar, betala tillbaka dem i tid och (om möjligt) i sin helhet varje månad
 • Försök att undvika att använda för mycket av din kreditgräns
 • Försök att undvika att ansöka om för mycket kredit på kort tid.
 • Det är värt att kontrollera hur sannolikt du är godkänd för ett lån innan du officiellt ansöker.
 • Varje gång du ansöker om kredit görs en “UC koll” och ett märke läggs till i din rapport.
 • Om långivare ser många applikationer på kort tid kan de se dig som en riskfylld låntagare och kan välja att inte låna ut till dig.

Svaret på frågan är alltså ja, du kan ta ett lån med betalningsanmärkning. Däremot är det mycket svårare att få lån, och många banker kommer att säga nej till din ansökan. Däremot finns det vissa låneinstitut som kommer att bevilja din låneansökan, beroende på omständigheterna och hur mycket du önskar låna.

Leave a Reply

Related Posts